Манолова оглави нов орган за помощ на хората с увреждания

Държавните помощи достигат 550 милиона лева за тази година
8 юли 2019 14:06,
23
Манолова оглави нов орган за помощ на хората с увреждания
Снимка: БулФото

Омбудсманът Мая Манолова откри първото заседание на първия в България Съвет за наблюдение на политиките за и на хората с увреждания. Манолова е председател на новия орган, който се създава след промените в Закона за хората с увреждания, съобщава БТА.

На събитието присъстват министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда и социалната политика Бисер Петков, както и други представители на ресорни институции и на граждански организации.

Съветът ще изготвя предложения и становища за предотвратяване нарушаването на правата на хората с увреждания, ще подготвя ежегодни доклади и ще прави преглед на националното законодателство и предложения за промени.

Още по темата

Съветът ще се състои от деветима членове, като двама представители се определят от омбудсмана, двама от председателя на Комисията за защита от дискриминация, четирима представили определени от организациите на хората с увреждания и представител от академичната общност избран от БАН.

Мая Манолова увери, че ще държи на публичността и прозрачността на Съвета на наблюдение и че той няма да бъде привилегия за определени лица от неправителствените организаци, които ще бъдат представени в него, включително и за експертите от нейния екип.

Омбудсманът избра четири основни проблема, които според нея трябва да бъдат разрешени.

"Проблеми с личната помощ и влизане на Закона за личната помощ. Хората с увреждания, които не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. Проблеми, свързани с месечната финансова подкрепа", изтъкна Манолова, цитирана от Агенция Фокус.

Председателят на новия орган беше категорична, че ще заложи на доброто сътрудничество с институциите, неправителствените и гражданските организации и хората с увреждания.

"Съветът за наблюдение на и за хората правата на хората с увреждания ще издаде заповед на социалните служби лично да посетят всеки един от хората с хората с увреждания, които ползват личен асистент", категорична беше Манолова и добави, че това е единствения начин, по който хората ще получат необходимата подкрепа.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пък съобщи, че средствата за интеграция на хората с увреждания през тази година са достигнали 550 милиона лева.

Той допълни, че предстои приемане на националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хората със затруднения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Омбудсманът дублира функциите на архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян с голям бюджет. Още по-ненужен е заместникът - арменската епархия няма протосингел.
21
3
 
0
 
! Отговори
Кюстендилец преди 4 години
И бе ,Майче !!! Каква сладурана стана !!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този съвет е едностранчив докато няма Обществена палата за контрол и надзор от страна на обществото по възможност публично избираема за кандидати-общественици доказали се в областите на обществения живот в обществото,не съвместяващи се с държавния апарат и произтичащите власти с партиен произход,следящи за процесите по области от производствено-финансови до обществено-социални-културни как част при утвърждаването на законите по институции и в ролята на инстанция за решенията по определящ признак
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
18 подхваща нова работа ,но стара не довършва.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден в тая медия я показват, че подхваща нова работа!!!!!!!!
17
1
 
10
 
! Отговори
? преди 4 години
След Оглавяването на толкова Органи и Комисии, кога ли им остава време на политиците да работят?Или оглавявал, назначаваш администрация и не се занимаваш, само ако има успехи идваш с голямата ножица да режеш ленти Чудесно е че с парите от данъци вместо да помагаме на хората в БГ правим органи пълни с администратори и корупция но нищо смислено. Колко ли човека ще работят в органа. Какви ли КПИ ще имат за своите усилия.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сбъркан си с акъла да мислиш, че тази ще премахне сградната инсталация.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
550 милиона лева.... Доста здрави хора могат да се издържат с тези пари.
14
1
 
9
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 4 години
Съвет, агенция, комисия, фондация...да вървят заплати
13
1
 
1
 
! Отговори
Естествено,че не съм преди 4 години
10 000 сме по целият свят ... Кой знае кой не знае .... И ядосахте всичките 10000
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До9. Като неможе да го каже това в прав текс за Бойко в Медиите. И да пусне кокала. Срамно е да имитира, че работи и да се прави на умрела лисица.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще видите как Бойко ще я подкрепи за кмет на София за срм и резил...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Службата и е женско царство.
9
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ти как искаш да отпадне такса сградна инсталация, като живееш в държавата с диктатура и властта е съсредоточена само в министър председателя. В България са орязани всички институции, за да не могат да действат самостоятелно. Защо от ЕС и САЩ ни пишат в докладите, че съдебната система не е самостоятелна? Мая не може да променя законодателството. Защо Бойко казва, че всичко е негово и се разпорежда все едно му е бащиния.
8
1
 
1
 
! Отговори
Колко прост трябва преди 4 години
Колко *** трябва да си да ядосаш целия скандинавски пантеон срещу света? Много ... Или Гацо на Въже или целия свят какво си избирате?
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М. Манолова работи на ужким много. От работата и нищо не се вижда да е свършила . Само клакьори около нея намазват с добри пари.
6
2
 
4
 
! Отговори
И аз съм Бойко преди 4 години
Една жена винаги е способна да оглави един орган! Само трябва главата да е с точния отвор върху органа!
5
6
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Колко е нагла значи, сега иска да помага и на хората с увреждания. Само търси на кой да помогне тая Мая Манолова, ние от ГЕРБ много я мразим за това. Вместо да краде, като нас за апартаменти и къщи по европейски фондове, тя най нагло не иска и само гледа как да помага на българите. Много лоша пу-пу-пу..
4
3
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Стига сте я лансирали тази червена коза. Типично за нейната партия само лозунги, красиви фрази и големи обещания и нищожни резултати.
3
2
 
10
 
! Отговори
.,.,.,., преди 4 години
Тя "голяма''работа върши като омбудсман,та още една длъжност захванала.Някои хора нямат насищане бееееееееее.....затова и народа не вярва на институциите.