Тази година: По-малко катастрофи, но повече загинали

3560 са инцидентите от началото на 2019г.
13 авг 2019 10:26,
9
Тази година: По-малко катастрофи, но повече загинали
Снимка: БулФото

По-малко катастрофи на пътя, но повече загинали през първата половина на годината, отчитат от Агенцията за безопасност на движението по пътищата, предава bTV.

Данните показват, че от началото на 2019 година у нас са станали повече от 3560 пътни инцидента, докато през 2018 г. са били с 200 повече.

Още по темата

"Въпреки по-малкото катастрофи, загиналите са с един повече - 318 спрямо 317 миналата година", казва Малина Крумова, която е председател на Държавната агенция за пътна безопасност.

София, Пловдив и Варна са първенците в негативната статистика за най-много инциденти. Над 750 пък са шофьорите, които са самокатастрофирали. Увеличават се и случаите на невнимание заради употреба на мобилен телефон.

"Факторите, както за самокатастрофа, така и за ПТП с друг автомобил са комплексни", отбелязва Крумова.

Сред мерките, които Агенцията подготвя за справяне с проблема, е анализ, съгласуван с институциите, който да даде комплексни и стратегически мерки за справяне с войната по пътищата в дългосрочен план.

Експертите предупреждават, че колкото и безобидно да изглежда използването на мобилен телефон доато шофираме, е изключително опасно.

"Има три вида разсейване - ментално, зрително и ръчно. Телефонът е прекалено опасен, защото включва и трите. Въпрос на отговорност и на личен избор - когато човек има уважително отношение, той няма да си позволи да пише съобщение", казва пък автомобилният състезател Димитър Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като горд последователи на ленинско - марксиската идеология , българинът доказа нагледно, че рано или късно количествените натрупвания водят до качествени промени.От много катастрофи с малко загинали я докарахме до малко катастрофи но "няма празно"
5
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
По- качествени катастрофи...
4
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма връзка между възрастта на автомобилите и броя на починалите. Има врзъзка между лошите пътища и броя на починалите, както и има връзка между липсата на контрол от КАТ и броя на починалите.
3
3
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Логично е. Колкото по-стари са колите, толкова повече починали.
2
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Значи подобряваме качеството!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на лобисткото законче за фаровете, водачите се забелязват от далеч и се нацелват по-добре. А както каза Борисов по националната телевизия, не са проблем големият брой загинали в катастрофи, проблем са големият брой трайно увредени, на които той плащал лечението. Така че това си е баш видими резултати.