Очаква се есенен пик на морбили и хепатит А

Наличните ваксини за шарката са достатъчни само за децата
Обновена: 23 авг 2019 09:48 | 23 авг 2019 09:47, Камелия Цветанова
7
Очаква се есенен пик на морбили и хепатит А
Снимка: Pixabay

Част от промените в имунизационния календар, които бяха на обществено обсъждане до днес, притесниха личните лекари.

От здравното министерство поискаха да се намали приемът на някои от задължителните ваксини. Например за туберкулоза и опасните пневмококови инфекции.

Още по темата
Педиатрите са категорични, че не искат отпадане на пробата манту за 11-годишните, защото в момента във възрастовия диапазон 7-18 годишни при около 20% се налага слагане на БЦЖ ваксина, обясни пред БНТ д-р Георги Миндов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.

По думите му се очаква есенен пик на морбили и хепатит А.

Категорично колеги педиатри не искат да отпадне пробата манту за 11-годишните. Нека да не пренасяме европейските стандарти у нас, защото здравословното състояние на българина е по-различно от европейското, заяви д-р Миндов.

Той прочете седмична справка от сайта на Столична регионална здравна инспекция, според която за предходната седмица 12-18 август у нас има 21 случая на варицела, 4 на скарлатина, 4 на морбили, 1 коклюш и 5 случая на туберколоза.

Във възрастовия диапазон 7-18-годишни около 20% се налага слагане на БЦЖ ваксина, каза д-р Миндов. При поставянето на проба манту, която е алергична проба, тя показва дали може да е болно детето от туберколоза, дали има нормален имунитет или няма имунитет. Когато при пробата на ръчичката на детето няма реакция, това означава, че няма имунитет и трябва да бъде поставена ваксина БЦЖ. При премахването на едната проба манту при тези деца има риск, каза още лекарят.

По отношение на пневмококовите ваксини - в момента у нас се слага най-ниският клас - най-нисковалентната ваксина. Но тя не е най-евтината. Тя осигурява защита срещу 11 щама, по-добрата е срещу 13 щама. Тук трябва да се зададе въпроса към Министерството защо я е избрала, каза лекарят.

Д-р Миндов заяви още, че се очаква есенен пик на морбили и хепатит А.

По думите му се затяга контролът и няма да бъдат допускани деца без ваксини да посещават детски заведения, няма да се допуска издаването на фалшиви документи за имунизационното състояние на децата. Обсъжда се въвеждането на пълноценен електронен регистър на имунизациите, а не както сега да се пише на хвърчащи бележки.

Държавата в момента не може да осигури за всички родени преди 91 г. имунизационни кабинети, затова д-р Миндов препоръча всеки, който има съмнение за морбили, да си направи изследване на антитела. В момента обаче наличните дози могат да обхванат само децата.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО,спрете се малко почнахте ни по пълна програма,а уж сме съюзници. То не беше чума по животните,грип,който прави пневмония, който стигна чак до морето, това с легонерската треска е фейк,гмо комари с нилска треска,сега хепатит и морбили. Освен това забравихте да спрете хаарпа,все пак сме края на август вече.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ромските държави е такаЧ
4
2
 
8
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Мога ли да попитам, защо ни занимавате с очакванията на някой си д-р Миндов, спонсориран от фармацията? Той боб ли е хвърлял как точно е видял бъдещето? А на Вас колко ви платиха да го праснете това заглавие така уверено, все едно е прогнозата за времето? Питам и отговор не чакам, въпросите са риторични...
3
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До АннаТвърди се, че в махалите имунизациите са по-всеобхватни, тъй като сред етническото население антиваксъри няма..
2
0
 
6
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Защо се очаква еденен пик на морбили? Цяло лято имаха да ваксинират необхванатите! Егати мардите, да тръгват по махалите и да ваксинират наред, вместо да очакват пик...
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кои райони ще го разпръскват тоя есенен пик ?