30 г. преход - какво се случи у нас и в другите соцстрани?

Красен Станчев: Имаме различна стартова точка!
60

Каква е равносметката ни след 30 г. преход? Как се развиха събитията през историческата 1989 г. у нас и в другите социалистически страни?

"Онова, което се случва в Унгария, е, че на 9 май - със знанието на комунистите, които са на власт – започват демонтаж на Желязната завеса и пускат източните германци и унгарците да пътуват свободно на Запад. Най-вече в Австрия", припомня събитията от бурната 1989 г. Красен Станчев, основател на ИПИ и депутат във Великото народно събрание, в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"На 3 май 1989 г. българското правителство приема постановление за учредяването на частни банки със средства на данъкоплатците и спестяванията им в Държавна спестовна каса. До края на годината имаме разпределение на пари по този повод и те са за около 30-тина банки, които тогава се регистрират. Повечето фалираха, но това е друга тема", коментира икономистът.

Сравнете август 1989 г. София е на море, а прибалтийските страни правят най-дългата в историята на човечеството жива верига, борейки се за независимост, в датата от подписването на пакта между Сталин и Хитлер, т. нар. договор Молотов - Рибентроп.

"Има наистина различна стартова точка. Тя не е толкова важна чисто икономически, защото с Полша, Унгария, донякъде Чехия - те бяха малко по-богати, 90-та г. ние бяхме на едно ниво. С Украйна бяхме на едно равнище. Вижте къде е Украйна сега, къде сме ние - те са около три пъти по-бедни от нас", категоричен е Красен Станчев.

Цялото интервю и още може да гледате в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. Събота, 17.30 часа!


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е да те владее Австроунгарската империя,съвсем друго - Турската....Последни през соца, последни и през демокрацията - Всичко си е естествено и следва нормална политическа и икономическа логика. При огромния негативен принос на БСП, която за 30 г. успя да причини повече беди, отколкото за 1300 г.,всичко постигнато е успех!
50
1
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Г-н Красен Станчев и хиляди като него финансирани 30 години. Е затова сме на това дередже.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54Унгарците също са били под османска власт от1544г.до1700год.,австрийците ги владеят още толкова ,преди да им да ги направят ,,ортаци" във Хабсбургската Империя!И наистина разликата в стандарта на живот през комунизма не беше голям между соц.държавите,и със сигурност не толкова голям колкото е сега с Унгария,Словакия,Чехия,Полша !България е доста назад от тях!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ходил съм и в Унгария, два пъти преди 1989 и два пъти след 1989 година. Къде беше България и къде Унгария, не се вижда от едно-две ходения, а за това си има статистики и специалисти по въпроса, които не оперират с термини като комунизъм, а с обективните факти. Да, Унгария все още беше малко по-напред от България през 1989 година, но разликата беше пренебрежино малка. Важният въпрос е защо България изостана толкова много от другите бивши соцдържави и за мен отговора е, че САЩ и сие се страхув
47
4
 
7
 
! Отговори
Недоумение преди 1 година
През 90-те год, сме на едно равнище с Унгария? Този, вярва ли си, като говори? Ходил ли е някога в Унгария, чел ли е поне малко от историята за тази страна? Ей, лАжец, когато ние сме били 500 год мачкани от турците, те са имали велика империя, и нещо друго много важно- те имаха въстание срещу комунизма, в 1956 год, а тук все още ни управляват деца и внуци на комунисти!!!
46
0
 
10
 
! Отговори
Друга тема? преди 1 година
"Повечето (частни банки) фалираха, но това е друга тема"? Никак даже не е друга тема. Тези фалирали частни банки отнеха парите на милиони българи, пари, които трябваше да са начален капитал за свободната инициатива. И дойде редът на мутренските времена.
45
2
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ПРЕХОД КЪМ КАКВО ??? ПО-РАФИНИРАНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ТРУДА НА СЕБЕПОДОБНИТЕ -КАПИТАЛИЗЪМ !?!?!? ПРЕХОД КЪМ ДИКТАТУРА НА ЮДЕЙСКИТЕ ЦИОНИСТКИ ИЗМИСЛЕНИ ПАРИ -НАРЕЧЕНИ---" ФИНАНСИ -СПРЯМО ЦИОНИСТКИЯ ДОЛАР " !!! ЧОВЕЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРЕКЛОНЯТ ПРЕД ТЕЗИ ,КОИТО ИСКАТ ДА ГОСПОДАРСТВАТ ИЗПОЛЗВАЙКИ РЕЛИГИИТЕ И ЕКСПЛОАТИРАЙКИ БАГАТСТВА И ТРУД !!! ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИМ НАТЮ И САЩ ---НО САМО ФИНАСОВО !!!- ЕВРЕИТЕ СА ГЕНИИТЕ НА ЧОВЕЧСТВОТО ПОВЕЧЕ ОТ 60-70 % СА ГЕНИИ !!!!!!!!!!!!!
44
6
 
15
 
! Отговори
8 преди 1 година
Какво имаме сега ?Имаме ли образование ? Имаме ли здравеопазване ? Имаме ли икономика ? Имаме ли армия и сигурност ? И още много имиме ли с отговор НЕ !Каквоповече ? Дори и децата ни ги няма вече при нас !
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се превърна в Частна Собатвеност !
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Равносметката е 30 % загуба на население в България. Загуба на 3 милиона от 9 милиона. Равносметката е обърната: "Пазарни избори" и "Политическа икономика" Изборите станаха пазарни и платени, а икономиката стана политическа и непазарна.
41
2
 
12
 
! Отговори
Mudyu преди 1 година
Пожарникар премиер е ок, мутра премиер е друго
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България направихме невъзможното в цял свят : пожарникар - премиер
39
0
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
Най-важното не направиха.Лустрация.Ако я бяха направили като другите страни то соца щяхме поне да сме като тях.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво трябва да ровите из Космоса и материята?За кого?Да внасят само огън в изданията си?
37
1
 
9
 
! Отговори
74204 преди 1 година
До АнонименНе само те двамата - Каранячева, Каракачанов, Плевнелиев, Гърневски, Менда, Лили Павлова, Карадъйъ, Марешки, Сидеров, Валери симеонов, Георги Лозанов, Михаил Заимов, ген.Ат.Атанасов, Цацаров, Петър Стоянов, Ива николова, Соня Колтуклиева, Беновска, К.Нинова - те какви бяха на 10.11.1989?
36
5
 
21
 
! Отговори
Арети преди 1 година
Э а 30 години България иэгуби 1/3 от населението си, предимно в трудоспособна въэраст!!! Малката прослойка, която е на хранилка от евросубсидии се справят но ако се спрат еврофондовете - пирамидата ще рухне!!! Тотално иэпростяване и неграмотност, унищожиха науката и обраэованието, эдравеопаэването, обществения ред, и още много може да се иэброява!!!Хората гладуват и ако в Брюксел имаше и нормални хора а не триполови толерасти, може би щяхме да можем да свържем двата края ние обикновените хора..
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не напишете за стрелбата вчера в Опицвет, при която е ранен Шефът на митниците Костов?Защо не напишете на кого е Фабриката за амфети в същото село, пред която е станала стрелбата?
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви бяха Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова през 1989-та?Защо нито една независима и обективна медия не смее да напише?
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко беше една лъжа да се откраднат спестяванията на хората.Днес 30 години по-късно тичате до урните да преизбирате децата и внучката на същите тия пребоядисани комунисти.
32
0
 
17
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
заводите ги нарязаха бившите директори и партийни секретари, киото им станаха собственици!