Спасителят се роди: Честито Рождество Христово!

Християните отбелязват един от най-светлите празници
25 дек 2019 08:00,
46
Спасителят се роди: Честито Рождество Христово!
Снимка: Pixabay

Чесито Рождество Христово!

Настъпи един от най-светлите християнски празници - Коледа, или по старому - Божич, възвестява рождението на Спасителя Исус Христос.

Според Евангелието Исус Христос е роден в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В българската традиция Коледа започва още от полунощ с Коледуването. В обичая участват само мъже -  ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те са избрали своя водач още на Игнажден и обикалят на групо от по 10-15 човека. С тях вървят и 1-2 по-малки момчета, които известяват стопаните на къщата за идването на коледари.

Днес имен ден празнуват Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Райко, Радко, Радослав, Радостин, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и производните на тези имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** верно ли се родил този Ицо? И кого е спасил? Честити Сатурналии, иначе!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светли празници на всички! Живи и здрави!
25
9
 
6
 
! Отговори
2020 преди 4 години
Приказки от 1001 нощ!Досега няма доказателство че господ съществува.Не се хабете,животът е кратък.
24
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 4 години
Пожелавам на всички весели празници.
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбрах кой е спасителят от татията и от какво ме е спасил?
22
9
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Няма друг спасител за balgaria освен г-н Борисов!!!
21
5
 
2
 
! Отговори
д преди 4 години
Много хубаво, че има синхрон между Йерусалимската патриаршия и Руската патриаршия. Те съставляват целия православен свят. Тогава ние сме някакви ***, както винаги.
20
2
 
4
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До Анонимните 6 и 8Да, обрязването е факт.Но, с появата на християнството, този ритуал отпада.Исус ни учи да отделим материалното от духовното. Обрязването, като материално действие, не прави детето вярващо.Човек става вярващ по своя воля и убеждение, когато приеме със сърцето си вярата, а това става след навършване на пълнолетие.
19
6
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Честит рожден ден! Да почерпи!
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо дежурният позволява на хора без съвест и с тежки комплекси да дразнят останалите посетители на сайта и да обругават ценностите, които са залегнали в основата на символиката на днешния празник и на нашата цивилизация?
17
1
 
4
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
До анонимен16Днес е голям ден за католицизма, не за православието. За православния човек големия ден е Великден.А Рождество е на 7 Януари!
16
4
 
10
 
! Отговори
? преди 4 години
Странно защо не са махнати коментарите 6, 7, 8, 11, 13, 16.Някой не е ли наясно, че те съдържат обиди за всеки християнин?Иначе се полагат големи грижи да не се засегне някой от друг етнос или друга религия.
15
8
 
4
 
! Отговори
Achr. преди 4 години
Честито Рождество на древния Митра. Днес Той се е родил и на тази дата се чества от древност. Соларното божество, борещо се с мрака и злото. Нека се слави името Му навеки.
14
5
 
5
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Ще се роди на 7 Януари когато го празнуват всички православни.Днес се "раждат" всички търговци от храма който си броят печалбите от Коледните промоции.Католическата Коледа винаги е да не от понятието "тиха нощ- свята нощ"
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е голям ден за православието!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родил се е преди повече от 2000 години. Не може да се роди пак, дори и да има някакви трансформации. По скоро се визуализира отново в някаква земна форма. Нека да се дефинира понятието време чрез библейски и физични подходи и тогава да дефинираме понятията за раждане.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Православният свят празнува Рождество Христово на 7 Януари, а не днес - на 25 Декември. Не гледайте само Русия, а помислете, че в Светите Земи ( Йерусалимска Патриаршия), а най- вече в Родния Град на Спасителя - Витлеем се празнува Рождество Христово по стар стил - на 7 Януари. Йерусалимската Патриаршия празнува и почита всички Господни, Богородични, Апостолски. Светителски и други Християнски Празници само по стар стил (Юлианския календар). Днес- 25.12, по стар стил се почита свети Спиридон.
10
0
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Я гледай..!
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите под моя са доказателство за вредите от 30 години демокрация!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честита Коледа на всички!

Спонсорирани публикации