Грипната вълна все още слаба. Пикът - в края на януари

Доказани са още 2 случая при деца
11

Втори случай на грип е регистриран в София. Заразени са две деца на 4 и 12 години, като преди Коледа други две деца също бяха диагностицирани с вируса.

Още по темата
"От началото на сезона са доказани 4 случая на грип. Тази година грипът е като снега - още го няма. Децата са с класическите симптоми - температура, главоболие, повръщане, кашлица. В момента имаме 4-годишно дете с диагноза свински грип", обясни доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите му заболеваемостта се движи около 100 на 10 000 души, което е доста под епидемиологичните нива. Може да се очаква грипната епидемия да дойде към края на януари, съобщи доц. д-р Мангъров.

"Това заболяване не се отличава по нищо от другите респираторни инфекции. Всяка година щамовете са различни, повечето хора нямат антитела срещу тях. В един момент се разболяват много хора и тогава говорим за епидемия от грип. Не можем да разпознаем грипа", каза още специалистът за зрителите на "България сутрин".

Доц. д-р Мангъров уточни, че това е самоограничаващо се заболяване. При грипа може да се използват противовирусни препарати, които обаче трябва да се приемат преди човек да се разболее, за да бъдат ефективни.

Антибиотиците не помагат при вирусните инфекции. Даването им в началото, за да не се стигне до усложнения, е абсурдно, категоричен бе докторът.

Доц. д-р Мангъров подчерта, че болният трябва да си остане вкъщи при максимално щадящ режим, за да може да мобилизира защитата си.

Най-застрашени от грип са най-малките и най-възрастните хора. След празниците пък може да се очаква известно завишаване на заболеваемостта в детските градини, смята още експертът.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига сте създавали смут в хората.
4
0
 
7
 
! Отговори
Виготура преди 7 месеца
Остава да кажете ден и час да знаем да го чакаме и да се радваме как ни го спускате.С ваксини с водата или по въздуха ни го подавате така лекинко.В Перникако няма болни от грип ....яснО!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ще го пуснат ...спокойно.самолетите с белите линии
2
0
 
3
 
! Отговори
Танер преди 7 месеца
Пеевски го пуска края ба януари
1
0
 
9
 
! Отговори
Абсурд преди 7 месеца
Тоя щом всяка година го модифицират,обаче аз им издържам без хапове,голям съм инат