Малко вероятно било да се внесе коронавирусът от Китай у нас

Все пак здравните власти са в пълна готовност
Обновена: 27 яну 2020 21:11 | 27 яну 2020 21:03, Камелия Цветанова
34
Малко вероятно било да се внесе коронавирусът от Китай у нас
Снимка: БГНЕС

Сформирана е оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас.

Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция "Гранична полиция" към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност". Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от пресцентъра на МЗ.

По думите му оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са адекватни.

"Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на  коронавирус 2019-nCoV". Това заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, пристигнал по-рано днес от Пекин, доц. Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.

Информация за разпространението на коронавируса 2019-nCoV и за мерките, които здравните власти предприемат в световен мащаб, страната ни получава от Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия в Люксембург и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

По темата за грипната обстановка в България доц. Кунчев съобщи, че в момента на територията на 1/3 от страната има констатирана повишена заболяемост – над 227 души на 10 000 население, което е причината за обявяване на грипна епидемия. Резултатите от вирусологичните изследвания на взетите от пациентите проби показват, че превалира щамът H3N2. Той засяга предимно деца от 5 до 14-годишна възраст, като следват групата на децата до 5-годишна възраст и младежите.

"Тази година се наблюдава по-ниска заболяемост сред активно трудещите се и възрастовата група над 65 години.

Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към въпросния щам, така и на повишения тази година интерес към противогрипната ваксина", посочи д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 4 години
Има съобщения че охраната на ЛУната ОТМЪЩАВА НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ЗА ОПАсна дигитално холограмна видео терористична техника пратена на обратната страна на Луната
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В пълна готовност ама нямат тестове за вируса...
29
1
 
3
 
! Отговори
фен преди 4 години
Некомпетентни и лъжливи чиноници.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато политици и джобните им "експерти" на държавна хранилка почнат да ни успокояват, значи нещата наистина са зле.
27
0
 
7
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Те си за свинската чума така викаха, още когато беше в Украйна... И после пак като стигна Румъния си пееха и си чешеха голия *** само.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие бъдете готови, пък вероятностите ги оставете на математиците. Той и навремето един умник казваше, че световната криза нямало да ни засегне да не се притесняваме и като ни засегна, повече гласа не му чухме.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моряци.екипажи на самолети... всичко това пътува до там по работа.за екскурзианти да не говорим
24
0
 
11
 
! Отговори
Уморих се от тъпотии преди 4 години
На българина вирус не му трябва, имаме си управници които ще ни унищожат. Щели да следят за вируса, как, както следят за вносните бок.луци ли? Заляха ни с всевъзможни ***, които вкараха болести от цял свят, сега тези смешници вируси ще ловят!? Снощи питаха една професорка, по опасен от грипа ли е новият вирус, тя отговори с НЕ, защото още не познавали новият вирус!? Ето така ни пазят ат вируса!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешници!
22
0
 
12
 
! Отговори
Риво преди 4 години
Взетите мерки били, че са информирани джипитата да били следели. Казали на лисицата, тя казала на опашката си... Това не са точно мерки, а генериране на работа. Като го знам мойто джипи....Това ми напомня като бях тийнейджър имаше информационна кампания как да разбере родител, че детето му употребява алкохол и един от изредените съвети беше : Ако често намирате празни бутилки от алкохол то най-вероятно употребява...
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много експерти а резултат никакъв,Вие не предприемайте мерки пък като дойде се извъртате,така беше и с Африканската чума уж нямаше да дойде при нас беше направена уж цяла ограда усвоиха се едни лесни пари и се изтрепаха свинете.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епа кат дойде, дойде. Пак Бойко или комунистите ще са виновни. Зависи от кой лагер сте.
19
0
 
17
 
! Отговори
D преди 4 години
Този специалист по вирусите не му ли е ясно, че даже един от тристате българи , които са постоянно в Китай, да се зарази и се върне в отпуск в България и край на розовата му картинка??? Аман от такива експерти, специалисти и т.н ! Затова и България е *** такъв хал - разграден двор и колония на Америка!
18
1
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 4 години
Без паника моля
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, създадена е необходимата организация няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на коронавирус - проверка на лицето в НЗОК по телефона, ако вдигнат, и мерене на температурата с ръка на челото.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не стане като с арабите и дюнерите.... Че с това здравеопазване само един сериозен вирус и сме затрити
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата по свинете също не беше вероятно да доиде ама на ядем свинско от внос.
14
1
 
11
 
! Отговори
Био-хазард преди 4 години
Във връзка с грипната епидемия и риска от смътоносни корона-вирусни инфекции,трябва да се забранят всякакви обществени мероприятия по градовете, като например протести пред министерства, общини и др. институции.При близкият контакт и плюене между полицаи и протестиращи предаването на инфекциите е гарантирано. В центъра на града се допущат само лица с имунизационен паспорт,с отбелязани имунизации за грип и корона-вирус.Последната ваксина още не измислена,но се надяваме след парлам.избори да има?
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и един от една агенция твърдеше, че има вода в язовир Студена ама вода нема! Кои не верва да гледа в тубата го има как лъже.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управлаващите още твърдят, че и отпадаци не се внасят а е пълно навсякъде стях.