България и Гърция - 140 г. дипломатически отношения

Двете правителства заседават заедно днес
10
България и Гърция - 140 г. дипломатически отношения
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация са в Гърция, където ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете правителства.

Премиерът беше посрещнат в Александруполис от гръцкия министър на външните работи Николаос Дендиас. В рамките на заседанието днес премиерът Борисов и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис ще проведат двустранни разговори. Предишната среща на двамата правителствени ръководители се състоя през месец ноември миналата година в рамките на Солунския икономически форум, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днешното междуправителствено заседание ще допринесе за засилването на връзките между двете страни и за достигането на още по високо равнище в стратегическите им отношения. Ще бъдат обсъдени въпроси и проекти от взаимен интерес и ще бъдат разгледани съвместните приоритети на двете държави, насочени към постигането на по-висок икономически растеж, свързаност, стабилност и сигурност в региона.

В контекста на отбелязването през настоящата 2020 г. на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция, двете страни ще имат възможност да отправят и силно послание за сътрудничество и добросъседство. България и Гърция дават ясен пример как успешно да бъдат преодолявани историческите наслоявания и да бъде изградено доверие и партньорство в духа на споделените европейски и евроатлантически ценности.

България отдава приоритетно значение на развитието на двустранните отношения с Гърция в областта на енергетиката. Налице е активно сътрудничество между двете държави в енергийния сектор, включително при реализацията на важни проекти с регионално и общоевропейско значение. Един от основните приоритети на България е гарантирането на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, не само в национален, но и в регионален план.

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона на ЮИЕ. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез нея България и регионът ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция.

България разглежда в синергия проекта IGB и проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20% акционерно участие. Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители.

Не на последно място, терминалът ще спомогне за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", както и за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ в страната.

Друг проект от изключителна важност е изграждането на междусистемен електропровод между подстанция "Марица Изток", България, и подстанция "Неа Санта", Гърция. Връзката е част от реализацията на приоритетния електроенергиен коридор "Север- Юг". С изграждането на междусистемния електропровод ще се постигне подобряване на оперативната съвместимост и сигурната работа на електроенергийната система в южните части на Балканския полуостров.

Активна е и работата по проекта за създаването на интермодалния железопътен коридор "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе", като се очакват резултатите от двустранната работна група по създаване на Съвместна проектна компания за изпълнението на проекта.

През януари тази година беше направена „първа копка“ на ГКПП "Рудозем-Ксанти", чието откриване ще благоприятства развитието на пограничния район и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни.

Гърция е на пето място сред търговските партньори на България в износа и на шесто място във вноса. Налице е възходяща тенденция при стокообмена, който за периода януари-октомври 2019 г. се е увеличил с 9.3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на приблизително 3 млрд. евро.  Гърция е сред първите пет водещи инвеститори в България.

В рамките на Европейския съюз и НАТО България и Гърция също си сътрудничат изключително активно. Ситуацията в ЮИЕ и по-широкия регион, както и европейската интеграция на Западните Балкани са приоритетни за двете страни. Засилен интерес за сътрудничество с Гърция страната ни проявява и по теми като миграция, борбата с изменението на климата и туризма.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Беломорска Тракия която остана в Гърция след като френския й губернатор си би шута през 1920 и тя ли е дипломатическо подГъзуване
7
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
Малка поправка- повече от 1339 години са дипломатическите отношения между гърците и българите.
6
0
 
7
 
! Отговори
РБ преди 4 месеца
Тиквата управлява 10 год. , но цената на тока , газта се увеличава ежегодно и цената на храните като бонус !!! Мутровиросът в действие в България !!!!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
такиви пъртнюри не ни трямват.България като винаги ако може сте гледа да свие нещо ако има конфликт с тугчолята. Примера 2 свет.война
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Strasni otnosenia....iznos na detsa
3
6
 
8
 
! Отговори
Св. Въртиромей преди 4 месеца
Лошото на гърците и на евреите е че винаги след като се здрависаш с тях трябва да проверяваш къде ти е ръчния часовник.
2
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
То пък едни отношения.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заглавието има огромна нотка на цинизъм.