Деница Сачева: Еднократна помощ и за родителите на деца до 14 г.

Повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят, вследствие на мярката 60:40
Обновена: 2 май 2020 12:17 | 2 май 2020 12:16, Елка Василева
47
Деница Сачева: Еднократна помощ и за родителите на деца до 14 г.
Деница Сачева. Снимка: архив, БГНЕС

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по БНТ.

Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.

„ Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ“, каза Сачева.

„Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Тоест още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна“, съобщи министърът.

По отношение на мярката 60:40 Сачева заяви, че към момента тя работи.

Още по темата

За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места.

Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят,  вследствие на тази мярка, категорична е министър Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи. Съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни.

 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая постоянно раздава пари,по тия условия за помощи ,получават ромите ,стига лъжи,а 60 на 40 ,не всички фирми могат ,пак условия,е как ???иначе някои хорица прибраха много много милиони,за тях условия нема !!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Мангал преди 3 месеца
Почвайте да се сдобиете с деца При изваредно положение те стават от днес за утре Успех а дай боже близнаци
39
0
 
3
 
! Отговори
гацо преди 3 месеца
Трудно ми е да го напиша,но отговаря Деница Сачева-с по-тъмен цвят на кожата,да,но да имате нагласата,ще получите от трите най-дългото!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Охаааа супер, сега цикламите празнуват ... ще има помощи пак а те само това чакат. На 20-25 вече имат по 3 деца
Скапана държава
37
0
 
4
 
! Отговори
Самотна майка преди 3 месеца
Егати ти дискриминацията! Моето дете-момче е на 16 г., аз съм без работа, на свободен наем, тия подиграват ли се с нас? Тази помощ трябва да е за всички самотни родители на деца, учещи в учебно заведение до 19 г., както и разходките в парка! Значи, моята приятелка, която има деца на 10 г. и 15 г. може да си се разхожда в Морската градина, а аз и моят син-не! Няма и да получим никаква помощ от Държавата.
36
0
 
2
 
! Отговори
ВЪН ДАНЪКОнеПЛАТЦИТЕ преди 3 месеца
ОТ СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА,

ОТ БЕЗПЛАТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

И ОТ ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА !!!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Критериите са подбрани така, че да пасват само на “гласоподавателите” на ГЕРБ.
Онези, по-зелените...
34
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
До бай ***

Вие така ли не разбрахте, че от Социалните няма какво друго да получите освен едни детски надбавки в размер на 40 лв. или 90 лв.? За новите помощи самите български граждани не отговарят какво остава за вас?
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
Въпросът е как се разпределят парите на данъкоплатеца и какво прави държавата,за да има работа и да се плащат данъци.Туй е въпроса за магданоса.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Некадърни мушмуроци на снимката .И ти и тая до тебе.Скрийте се по-добре вдън гори Тилилейски,защото замърсявате фона.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще получат *** електорат на Герб, усети се и в сметките за тога надписани за миналия месец, как ни го набиват заради тях
30
1
 
1
 
! Отговори
do 33 преди 3 месеца
Това са платени тролове
29
10
 
2
 
! Отговори
33 преди 3 месеца
Не разбирам каво мрънкат всички. Един път ще имаме красив и умен социален министър, мислещ за хората и веднага се навъдиха хейтъри!
28
2
 
10
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
Значи министър Сачева, първо да си оправи молбите, които бяха подадени миналия месец и на които вече им изтича срока, а още незнаем какво ще ги правим и дали изобщо ще дадем на хората. Социалните работници върнахме половината граждани, че не отговарят на условията! Сигурен съм, че никой няма да получи от тази помощ нищо! Дори и ромите.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко много ще ми липсва това всекидневно облъчване през час ! И кой ще ми казва сега : Карай на право ,завий на дясно ,Спри ! Връщай се !
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хм, безработни...
Това не са безработни, а професионални безработни, без един ден трудов стаж, без една вноска пенсионни и здравни осигуровки, тази на кого ги разправя тия? На всички ни е ясно, че парите ще отидат в онези от маалата, какво да се лъжем.
Държава, която за своите е мащеха не трябва да съществува.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За българите, които са без работа безработицата е сто процента са безработни.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До НЕ РАЗБРАХ

Очевидно, че някой не иска да схване поантата или е голям либерас щом ти слага минус.
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига с тия безработни бе, всяка година по това време има един и същ брой безработни., това са заетите в туризма, които чакат да започне летния сезон... Стига драми
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Значи ти си самотен родител, ми като не си служител от детска градина, кой ти е крив, стани и добре ще си ти, стажа и заплатата ще ти върви и детето ще си гледаш ки.