Голям рев за морето в Гърция, аршинът ни за карантината - двоен

Негативизмът към българското идва в повече
12 май 2020 10:24, Александър Попов
737
Голям рев за морето в Гърция, аршинът ни за карантината - двоен
Снимка: БГНЕС
Който отива на море в Гърция и Турция ще трябва при завръщането си в България да се постави под 14-дневна карантина. Което при една седмица почивка отива към 20 дни отпуска. Най-вероятно малко хора могат да си го позволят с оглед на това, че по време на извънредното положение мнозина си използваха платения отпуск. И със сигурност това ограничение ще наруши плановете ни.
 
Коронакризата само затвърди впечатлението, че дори при все още незатихнала пандемия, за българина си остава най-важно морето. Това че работните места не са сигурни, безработицата расте, компании се чудят как да започнат работа след извънредното положение - това остава на втори план.
 
И настана голям рев за плажовете в южните ни съседки и карантината след това.
 
А най-тъжното на целия този предимно онлайн вопъл е, че още е рано да се предвиди какъв ще е летният сезон не само у нас, но и в цял свят. Включително в Турция и Гърция. 
 
Това с 14-дневната карантина важи за настоящия момент. Някой може ли да каже как ще е на 1 юли в тази динамична обстановка? Някой предполагаше ли преди десетина дни, че вече ще са отворени заведения, кина и музеи? 
 
Твърде вероятно е Европейският съюз да изработи правила за туристите, макар разпространението на коронавируса да е различно за отделните страни и изискванията за влизане в тях също.  
 
Да, за Гърция туризмът е най-важното перо в брутния вътрешен продукт, стотици хиляди работят в този сектор и страната ще направи всичко възможно да отвори границите за чужди туристи. 
 
А ние сме готови да влеем заплати и спестявания, за да ги вдигнем на крака. В същото време демонстрираме и неприязънта си към всичко родно. По традиция си плюем нашето Черноморие, всички курорти се слагат под общ знаменател. 
 
Ако се зачетете в мненията в социалните мрежи, ще ви стане ясно, че 80% смятат, че ако не коронавирус ще пипнат друг на родното море. Не им харесва обслужването, всичко е бетон, не им харесват цените на чадъри и шезлонги. Има обаче едно голямо НО. Тези хора, в голямата си част, се хвалят как не са стъпвали на черноморието ни от години, няма и да го направят. Но пък знаят всичко, което се случва там.
 
Смея да твърдя, че на българското черноморие има места, които предлагат почивка на много високо ниво. Има и такива на обратния полюс. Но и гърколюбците трябва да признаят, че на юг не всичко е цветя и рози. Може би малцина знаят, че и пречиствателните ни станции с Гърция са сходни. Е, морето ни е вътрешно, но това няма как да се промени.
 
Сега проблемът е с карантината след морето, която пак да припомним - може и да не съществува, когато стягате куфарите си за плаж при съседите. По-вероятно е да отделите една прилична сума за изследвания и тестване преди морето, отколкото да останат рестрикциите.
 
Адекватни ли сме обаче в недоволството си по отношение на карантината?
 
Само до преди няколко седмици сочехме с пръст всички, които са се завърнали от чужбина, че не спазват карантината. С право се задаваха въпроси защо се разхождат свободно по летища и гари. А помните ли двете жени, които се завърнаха от Холандия и излъгаха, че са се прибрали с такси, а после стана ясно, че е станало с автобус? Имаше толкова клетви, че ако ги застигнат, няма да им стигнат и десет живота. Защо за тях трябва да има задължителна карантина, а плажуващите в Гърция и Турция да минат метър? Нима в тези две страни няма заразени? Ами повече са отколкото в България.
 
Защо да няма карантина, като на този етап кривата на заболелите у нас съвсем не е успокояваща?
 
Всеки има право на избор къде да летува, но негативизмът към българското идва малко в повече. Сякаш ни е заложен в гена по презумпция. Все търсим някакво спасение отвън и навън.
 
Да агитираш за българското море не е готино, лесно могат да се изкарат куп простотии. Виждаме само черното, а в чужбина? О, там всичко е подредено, никакви проблеми!  В крайна сметка и тук кипи поредното ни разделение на крайности.
 
Да, вътрешният туризъм се оказва изключително важен за излизане от икономическата криза. И подкрепата за него, ще бъде подкрепа за самите нас. Не за собствениците на хотели, които толкова ненавиждаме, защото били на брат, братовчед или шуранайка на някого с власт.
 
Факт е, че и властта не успява да рекламира собствения си продукт. Призивите на министър Ангелкова да се почива у нас засега имат по-скоро обратен ефект, защото все още няма нищо насреща. Само предложения и пожелания. А летният сезон, независимо под каква форма, чука на вратата.
 
И е хубаво до 2-3 седмици да сложим на кантара - какво предлага България и какво другите държави? Може пък да се окаже, че не сме черната овца на европейския туризъм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


737
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
630
0
 
5
 
! Отговори
дтрьмп преди 3 години
мизерници прости- аз нищо не броя защото мога да се купя всичките. Отивам в гьрция за да избягам от - лошата храна в бьлгария ( никакви храни не нося аз, ям всички деликатеси ,който гьрция предлага)) и комплексарите като вас. в бг рестрорант една грьцка салата като хората не можете да направитеайде уаа
629
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърда карантина след Гърция - при неспазване - 10 х. лв. глоба ! Казах ! Не искам да ми носите вируси , смрадльовци !
628
1
 
3
 
! Отговори
Станчо преди 3 години
Г-н Александър Попов , може ли да уточните къде е това "има места, които предлагат почивка на много високо ниво" в България ? Да , отдавна не ходя на почивка тук , но от това което ми казват приятели и познати мога и сам да направя преценка , че тук докато властват мутри по черноморието няма да има оправия. Макар , че живея на 50км от морето предпочитам да мина 1200 км , но да не са ми пред очите . Айде със здраве.
627
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
***, никой не го интересува къде ще отидете. Аз не искам да ме заразявате. А нашето море, което хем никой не искал, хем било претъпкано, ще бъде по-хубаво без вас. Просто никъде няма да ходите. В случай, че не знаете, Гърция и България не са единствените държави с море. В случаите, в който правим само по две морета, правим едното на различно място, а другото в България, а вие стойте само в Гърция и лапайте осите. На мен ако някой плаща, кой плаща на вас за да храчите злобно постоянно?
626
1
 
8
 
! Отговори
Говорил съм преди 3 години
с познати. Предпочитат Гърция или Турция, защото там ги третират като бели хора, а не като навлеци или банкомати - както е по родното ни Черноморие!
625
9
 
8
 
! Отговори
Местен очевидец преди 3 години
Плюете черноморието, ама на халкидики се излагате като като за световно. То почва едно броене на жълти евроцентчета, едно пресмятане - ама фрапето там, ама водата тук, ама гироса на оная улица... А уж сте дошли на почивка?! С калкулаторите.
624
6
 
4
 
! Отговори
До До Моооля Ви! преди 3 години
Пич я се осъзнай тези суфлакита са по няма 300грама ,чак пък и 2ма се наяждали. Лахааахаахахх . Иначе за цената не си излъгал .. от 15 до към 20? е порцията . На Малкия ми син не му стига , ти да не си на фотосинтеза че преяждаш от половинка. Някой долу беше писал че пък се наяждали с 20? 4 човека. Този сигурно само хляб яде. За една 2ка нормално 100? само за храна като сложиш чадъри шезлонги 20? плюс няколко коктейла или бири ще дадеш още 30?.
623
2
 
9
 
! Отговори
MadSlav преди 3 години
До г-н Автора на статията !Вие бихте ли дошли да си изхарчите парите тук или просто си лицемерничите, че трябва да напишете това, което Ви казват, а ходите в чужбина или сте голям "патриот" ?!Пиша от 1-во лице, като човек израснал и работил по родното ни черноморие, които може да направи съпоставка, преди и сега !P;S Не харесвам Гърция и тяхното византийско отношение към нас, но ако искате нещо хубаво, евтино и близо опитайте с Албания, ще останете приятно изненадани.Успех и бъдете здрави:)
622
1
 
16
 
! Отговори
MadSlav преди 3 години
До г-н Автора на статията !Защо пишете глупости, които Ви диктуват !!!Черноморието ни е в агонизиращо състояние, обслужването е ужас, качеството на храна и напитки е ужас, в морето можеш да си хванеш някоя чревна болест (без майтап), мръсно е и на фона на това е ужасно скъпо !Къде са туристите, които идваха преди 10-20 години ? Тези, които идваха да се забавляват и оставят парите по родното море ? Ами мога да отговоря, тях вече ги няма, а идват такива, които крадат дори от шведската маса....
621
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AzНе разбирам защо всички скачате, че се говори да има карантина 14 дни като при всички за влизане обратно в страната. Наистина всички клеветяха яко двете жени от Хасково, постоянно говорят за гурбетчиите от летището. Но за излезли за море вече не трябва да има мерки?Просто аршинът трябва да е един и, ако ще има карантинирани, то да са всички. Ако няма каратнита, то пак да важи за всички. Иначе не обичам Черноморието ни. По-скоро бих го пропуснал, ако не става в Гърция. Ама няма да рева.
620
0
 
13
 
! Отговори
До Моооля Ви! преди 3 години
От 2014г. ходим на почивка по островите в Гърция - Парос, Тинос, Крит, Наксос. досега никога не съм си носил доматите и русенското варено с нас. Но за сведение плато с месо -сувлаки, наденица, пирешко, суджук, и зеленчуци-печени чушки, домати, тиквички, гръцка питка струва в заведение на 20 метра от плажа - 17 евро и двама възрастни не могат да го изядат. Още 2 бири-8 евро - общо 25 евра. Тука такова няма.
619
0
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Абсолютно неадекватен акцент в материала. Аршинът ни за карантината - двоен. А за двойния аршин спрямо влизащите в страната какво да кажем? По каква причина българинът, пристигащ от Германия, представлява по-голяма заплаха от германеца, пристигащ също от Германия.В допълнение, народната мъдрост го е формулирала повече от добре - насила хубост не става!
618
1
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
А кой ще им пазарува продукти от първа необходимост и хляб? Ако са били цялото семейство и завистливия комши ги топне на властите кат идат на магазина, кво праим???
617
9
 
5
 
! Отговори
злобари преди 3 години
Карантината показа как всеки от българите не може да понася собствената си компания, затова и напира за всякакви разходки, туризъм и прочее. Това е истината - не понасяте сами себе си. Оггам и засиленото домашно насилие, и катастрофите по пътищата, и непоносимостта към карантината.
616
1
 
23
 
! Отговори
boby преди 3 години
Сори, ама не ме убеди. Може и да има в БГ места, които да съперничат на Гръцко, но аз още не съм ги открил, а и честно казано нямам нерви да ги търся. Ще си отида там, където знам, че ще си почина и ще се забавлявам.
615
1
 
21
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Късно е либе за китка. Една седмица Гърция, две седмици хоум офис под асмата в къщата на село.
614
5
 
8
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Ходи в Гърция, но като се върнеш си длъжен да пазиш тези дето не са ходили -- анадъмно.---Ходи на слънчака, но като се върнеш си длъжен да пазиш тези дето не са ходили -- анадъмно.Открийте разликите. Аз знам една - БГ хотелиерчетата са на слънчака, а не в Гърция. Затова за едното има карантина, за другото не.
613
2
 
14
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Аз като си дойда да ви подфъргам евра ще трябва ли да съм в карантина? Предполагам не.А ако мина преди това през Гърция да направя едно море? Предполагам да.Тогава три седмици море в Гърция. България я заобикалям. Гениален план имате, БГ хотелиерчета :)
612
10
 
5
 
! Отговори
SP преди 3 години
Kой какво не разбра тука даже някой пак му ограничавали правата. Абе "Гошо" никой не ти казва да ходиш ходи ако искаш до луната на плаж само, че като се върнеш 2 седмици ще вдигнеш крака на дивана. Ако не може да си го позволиш 14 дни допълнителен мързел няма да ходиш!Къв търизъм бе апдали пълнете надуваемите басейни по терасите, пу *** некадърното звено бедЪ. Ай чау!
611
1
 
22
 
! Отговори
турист преди 3 години
Моля тоя дето пише статията да посочи къде може да се намери почивка на "високо ниво" по нашето черноморие и на каква цена.....лично мнение вътрешния туризъм да се спасява сам - ако е качествен ще оцелее, а министър Ангелкова да вземе да се скрие някъде.