Каролев смята, че е по-добре ДДС да е 18% за всичко

Ще има ли ефект намалянето на налога за туризма и книгите?
39

ДДС от 9% за хотелите, ресторантите и книгите от 1 юли предложиха от ГЕРБ и "Обединени патриоти". На 15 май от "Воля" поискаха намалено ДДС и за фитнесите, а днес, на 18 май, собственици на фитнес зали също настояха за 9% ДДС.

Ще има ли ефект от намаленото ДДС за туризма и книгите? Това коментира икономистът Владимир Каролев за "Денят ON AIR".

"Ще има ефект от това, че ще има събрано по-малко ДДС. А дали това ще помогне на сектора туризъм и на сектора "Производство на книги" е малко съмнително", посочи той.

С такова малко намаление не мисля, че това ще е някакъв принос към повишаването на желанието на българите да четат книги. Що се отнася до туризма, предполагам, че много българи няма да могат да ходят на туризъм тази година. Повечето са си използвали отпуските. Повечето компании, особено в този сектор, но не само, пуснаха служителите си в платени и неплатени отпуски, каза за Bulgaria ON AIR Владимир Каролев.

Според него се отваря Кутията на Пандора. "Всеки бизнес ще каже абсолютно легитимно: Защо не е за моя бизнес, а за другия?", добави финансистът.

По думите му няма причина да има намалено ДДС само за туризъм или само за книги. "Аз винаги съм бил привърженик да се намали ДДС-то на 18% за всички", отбеляза той. Каролев смята, че намаленото ДДС ще доведе до злоупотреби.

"Ако ще се намалява избирателно ДДС, по-логично би било да се намали ДДС на хранителни стоки. Ако се обяви, че е за така наречените стоки от първа необходимост, въпросът е кои са те. Хлябът е, примерно, но за тези, които ядат хляб", каза още Каролев.

Според него ДДС от 9% за всички индустрии е невъзможно. "По-логично е да бъде намалена ставката за всички", добави той.

Според икономиста мярката 60/40 работи за тези, които могат да я използват. За затворените предприятия тя е неефективна.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Храна и книги, лекарства и учебници без ДДС, ток, парно и вода.
Защото това са стоки и услуги без които не можеш.

Прогресивен данък, защото и мижавия 10% не го плащат, 15 милиарда лева несъбрани данъци. Лукойл неплащал с години.
Не може народът да ви крепи бюджета, а фирмите да изнасят печалбите в офшорки.
28
0
 
0
 
! Отговори
Dipl.Eng преди 1 месец
Когато едно нещо /държавата/ работи, то не се пипа. Абе как великобритания не си ликвидира кралството а си кара със закони на по 300 години ? Инженерите знаят че една машина не се пипа след като работи, защото следва краш на машината.
27
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Колко Българи зарази с коронавирус това добиче шугаво и какво беше "наказанието" му, че наруши заповед по време на пандемия? И двата въпроса са риторични, просто да си дадем сметка за какъв долен тип иде реч. Грозен и нахален като конска муха, че и отгоре!
26
1
 
1
 
! Отговори
Гого преди 1 месец
ДДС не трябва да се пипа,защото държавата дава пари на НОИ за пенсиите! ДДС отговаря на ниският данък 10 %въведен от Станишев.Средната заплата отговаря на средната в ЕС.Когато сравнявате не забравяйте данъците.В Европа високи данъци,ниско ДДС,при нас обратно нисък данък ,високо ДДС. Най много плащаме за енергоносители,Русия ни смъква кожите,Путин е откачил,с петрола му счупиха тиквата,а нас изсмуква жестоко,60стотинки на литър бензин,газа уж го намали,но пак е най скъп за нас!
25
1
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Халхабер нямаш от икономика.
24
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Халхабер нямаш от икономика.
23
1
 
4
 
! Отговори
Този пак ли преди 1 месец
излезе да кудкудяка, нали го видяхме какво струва, не признава законите, а акъл дава!? От такива юпита на царя, България започна да смърди, да си затваря устата и да не се показва, много е противен!
22
0
 
0
 
! Отговори
Miro преди 1 месец
До 9: Виждам се кефиш да плащаш данъци - дай си телефона, да платиш и моите, щом толкова им се радваш
21
4
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 месец
Това от затвора ли го смята, след като се правеше на Гешев по карантината или пак за известни кретини има отстъпка?
20
0
 
1
 
! Отговори
VAT преди 1 месец
18%, обаче за да е балансиран бюджета в дългосрочен план, ако се намали ДДС за някои определени продукти като книги, храни и лекарства, ще трябва да се увеличи за някои други, примерно - очила, тоалетната хартия и полиран мрамор.
19
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До До 9 и 13: Е нали сега ще правим държавни бензиностанции, после държавна аптека, магазин за домати дори пак ще почнем да произвеждаме супер българските автомобили по лиценз на рено :)
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е Каролев, но той залага на разум и логика, а политиците искат да вдигат рейтинга, на тях не им пука как трябва да е, за тях е важно да се харесат, защото идват избори - популизъм и шараните да се радват.
17
3
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Щом този е икономист,аз съм Микеланджело,нищо че съм скаран с рисуването.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Sichkoto dds da padne na 5 procenta za 30 godini.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 9

При Живков ДДС беше 23 % , нямаше плосък а за най-богатите беше 90 %. Сега е плосък 10 % и ДДС 20 %, държавата задлъжня и оряза армията а ВУЗ и болниците са платени и цените са 100 пъти по-високи въпреки че плюят Виденов но никой не намали цените.
14
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помнете ми думата, че Борисов ще се превърне в най-голямото бедствие за страната.
И така става, когато човек не знае кога да слезе от сцената.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А стига веее,тоя се изказа най-после по икономическа тема!
Че беше фермер ,еколог,вирусолог,енергетик..квот се сетиш!
12
3
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Колкото по-малко пари влизат в държавният бюджет, толкова по-пестелива и ефикастна трябва да стане системата. Ако държавата се изхранваше само от твоята заплата, без други преки и непреки данъци. Тя нямаше да има пари в излишък за глупости, помощи за деца няма да има, демек ромите са аут, няма да има огромна бюрокрация, защото няма пари за заплати. Демек, държавата трябва да се научи ефикастно да използва парите си като бизнес бе хора.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно прав е.
Бойко го хвана старческата деменция и почна да прави глу пости.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя още ли не са го затворили за нарушаване на карантината?