АИКБ: Трябва антикризисно законодателство, за да не се съкращават хора

Васил Велев отчита сигнали за ръст на европейската икономика
Обновена: 28 юли 2020 22:29 | 28 юли 2020 22:09, Павел Гълъбов
12

Работодателите одобряват втория пакет от мерки за справяне с коронакризата у нас. Това стана ясно след среща на бизнеса с новия икономически министър Лъчезар Борисов.
Още по темата

По думите на председателя на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR", основната критика на бизнеса за мерките по линия на Министерството на икономиката е голямото закъснение, с което се извършват дейностите по програмата  "Конкурентоспособност".

Велев допълни, че бизнесът има добър диалог с Лъчезар Борисов.

"Тази програма боксува в последните 2 години. Имахме добър диалог и като зам.-министър. Той никога не е отговарял за програмата и не можем да му вменим тази вина, но бъдеща вина ще има, ако не се справи с ускоряването на тези процеси", заяви председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Според него вероятно има зависимост между социалните мерки и протестите на улицата.

"Не бих казал, че те са предприети, за да се намали напрежението, но ако причината за тези мерки е протестът, то от него има и такава полза", коментира Велев.

И обяви, че работодателските организации настояват за антикризисно законодателство, което да работи не само в последното тримесечие на тази година, а и занапред.

"Обещаха ни да се работи по въпроса. Имаме различия за сроковете, в които трябва да е готово това законодателство. За нас това е средата на септември. Работодателите трябва да знаят на какво може да разчитат, за да не съкращават хора", обясни председателят на АИКБ.

Той изрази мнение, че ако се направи добра мярка за отсъстващите доходи през есента, не се очаква голям ръст на безработицата, въпреки че ще бъдат освободени сезонни работници.

"Има първи сигнали за ръст на европейската икономика. В индустрията вярвам, че минахме през най-ниската точка. Макар и бавно се отдръпваме от дъното", каза още Васил Велев.


12
Още от Общество
Среден наем за двустаен в София - 365 евро на месец
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите не могат да правят бизнес!Кражбичка, далаверка, да излъжеш някои, да пробуташ нещо развалено да това могат. Това е бизнеса в мут ренска България!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата ше фалира ако спасява всички частни фирмички. По-добре е да фалират частните и да се направят нови държавни като се окрупнят в ТКЗС.
6
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
- Егати бизнесмените! Едва ли не държавата е длъжна да им налива милиони!?! Нахалитети некадърни, че и алчни...
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един пълнител трябва. На автоматичен.
4
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 седмица
Искаме пари, искаме пари... българо -ромски бизнес ..Солун , е ромски
3
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Къв Бизнес ?

Тоя който го окраде ДелянПеевски, Цветелина Бориславова, Вальо Златев, Домусчиев, Цеко Минев, Ахмед Доган, престъпниците зад Бойко Борисов ле?
2
0
 
5
 
! Отговори
Какво е преди 1 седмица
Боксувам? Чувал съм за буксувам, но изглежда са искали да напишат боксирам...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей тая алчна плешива Герберастка мижитурка не се накраде...