Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Най-много обаче не искаме отново строги мерки срещу коронавируса
30 юли 2020 16:00, Красимир Ангелов
330
Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българинът желае промяна в политическата обстановка в страната, но повечето наши сънародници гледат с неохота към вариант предсрочни избори. Същевременно в обществото има страх от коронавируса, но и явно нежелание за строги ограничения.

Това сочат данните от независим телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.
 
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки, сочат данните.

Още по темата
Така например 25% от анкетираните са напълно съгласни с твърдението, че българското правителство се справя добре с кризата с коронавируса. Други 30% пък са по-скоро съгласни с това твърдение. Броят на крайно несъгласните, според които кабинета се справя зле с пандемията, са едва 23%. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам, оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат социолозите.

По отношение на протестите в София и страната, които продължават вече над 20 дни, отговорилите като цяло ги подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят.

59% от хората у нас подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, отчитат от „Галъп Интернешънъл“.
 
От друга страна, 58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% пък смятат, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че само главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на президента Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.
 
На фона на одобрението към протестите обаче, 54% от анкетираните не искат предсрочни избори, а 42% - искат. Колебаещите са едва 4%. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат социолозите.
 
По отношение на продължаващата криза с коронавируса, прави впечатление, че българите определено не искат нови твърди ограничителни мерки по повод COVID-19. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение.
 
Въпреки по-тревожните статистики в последните 2 месеца, и днес мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. 39% обаче казват, че биха приели такива.
 
Тревога сред хората от вируса обаче не липсва и това проличава от продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.
 
На фона на това 44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса.
9% - че са загубили работно място. За 8% загубата на работа явно предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции.


330
Още от Общество
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 205 протестите искат партията на безпартийните която ще се създаде и като се създаде младия премиер с харема от партията на безпартийните
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 162 следващия премиер е младия преииер с харема а не е Трифонов и Иванов разбери го бе безпартиен и млад и нормален е от новата партия на безпартийните
285
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само младия премиер с харема има визия за промяна, направете партия на безпартийните за да управляват истинските безпартийни, другите партии не са истински те искат само да докопат парите и властта
284
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 103 лудия никога нщма да стане винаги ще сме със САЩ
283
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 10 ти си луд за БСП няма да гласува никой БСП няма да влезе в парламента и никога няма да види власт и пари да гласуват за новата партия на безпартийните ама да се създаде кога ще се създаде новата партия на безпартийните на младия премиер с харема
282
0
 
135
 
! Отговори
Това за повечето преди 1 седмица
е манипулаця на ГалъпИ.Апропо,сещате ли се чия е тази агенция и чии
интереси представлява? ВМОРО 1000 пъти бяха прави, когато искаха зад
всяка такава структура,зад всеки сайт,медия,да стои физическо лице,което
да отговаря,ако се публикуват фейк новини.В случая обаче,дори да бяха
приели закон,нямаше как да олепят ГалъпИ за фалшиви новини.Ами те
щяха да кажат,че са питали по тлф 1000 души и са систематизирали
отговорите.А тези 1000 души са си техни,всеки път тях питат,проверени
другари.
281
0
 
132
 
! Отговори
Дам преди 1 седмица
Ако се стигне до оставка и падане на правителството, народа тр да изисква цялостна промяна в конституцията и начина на управление, а не до предсрочни избори, защото всички са еднакви и който и да дойде ще сме си на все същото дередже!
280
2
 
143
 
! Отговори
Пян Гъ преди 1 седмица
Повечето българи НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОТЕСТИТЕ И НЕ ИСКАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ.
279
1
 
132
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не слушайте медиите и скапаните агенции. Лъжат, измислят, пачки трупат.
Оставка на циничното толупско правителството.
278
0
 
284
 
! Отговори
това не е вярно ! преди 1 седмица
Това е точно защитната теза на герб начина им да оживеят--- тяхното желание го слагат в устите на хората с любезното съдействие на много купени социологически изследвания ! И накрая излиза че добрите герб правят точно това което искат хората ! --- на това се казва плитка манипулация....не. че това е тяхната мантра ,а е желанието на народа ,което е пълна лъжа !
277
0
 
134
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стакмистика в действие точно пък тия никой не ги подкрепя дори те без пари не протестират
276
0
 
126
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иван Шишман губи главата си именно щото и един път не се явява с войска при султана .Впрочем е и бая беден та да си позволи тежка кавалерия ... еле че колкото я има не го и ебава заради произхода на Майкаму ...
крали Марко си е словенец от рода Маррячевич
тъй че обречен си ти най вече щото си прост .и грам не познаваш историята
човек нетрябва да се изказва като не знае ...още по малко да прави внушения
275
1
 
117
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това къде е правено в автобуса протестиращи
лумп..ени
на да България сигурно
274
3
 
125
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
НЕ ОДОБРЯВАМ ПРОТЕСТА. РАЗНИ .... ЕДИ КАКВИ СИ ЩЕ ИДВАТ ОТ ЧУЖБИНА ДА МИ ПРОТЕСТИРАТ . ЗАЩО СТЕ ИЗБЯГАЛИ ???? МАХАЙТЕ СЕ. НЕ ВИ ИСКАМ ТУК. ИЗПОЛЗВАТ НИ ЗА ДА ГРАДЯТ КАРИЕРА В СТРАНИТЕ В КОИТО ЖИВЕЯТ. ИЗПОЛЗВАЧИ. МЪРЗЕЛИВИ.
273
0
 
133
 
! Отговори
Бойчо Огнянов преди 1 седмица
До Анонимен

-дядото на Боко!
272
0
 
126
 
! Отговори
Американците преди 1 седмица
До след дъжд - качулка!

Късно се сетиха за нас! Замнаха да воюват в Корея, Виетнам и Камбоджа!
271
4
 
124
 
! Отговори
обречени сме! преди 1 седмица
До -

Кой ни е крив като отделните ни княжества са воювали помежду си и предавали?
Крали Марко е загинал на турска служба!
Тежката квалерия на цар Иван-Шишман също е воювала за Султана! - Осъдени души!
270
2
 
140
 
! Отговори
след дъжд - качулка! преди 1 седмица
До До 243

Докато мъдрите се намъдруват - лудите ще се налудуват! Осъден души сме!
269
0
 
132
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тия от Галъп за пари такава статистика ще ти изкарат че да се чудиш за България ли става въпрос или не ...
268
5
 
137
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, софиянци си ги избраха ,и други големи градове ,сега те ще ги свалят