Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Най-много обаче не искаме отново строги мерки срещу коронавируса
30 юли 2020 16:00, Красимир Ангелов
330
Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българинът желае промяна в политическата обстановка в страната, но повечето наши сънародници гледат с неохота към вариант предсрочни избори. Същевременно в обществото има страх от коронавируса, но и явно нежелание за строги ограничения.

Това сочат данните от независим телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.
 
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки, сочат данните.

Още по темата
Така например 25% от анкетираните са напълно съгласни с твърдението, че българското правителство се справя добре с кризата с коронавируса. Други 30% пък са по-скоро съгласни с това твърдение. Броят на крайно несъгласните, според които кабинета се справя зле с пандемията, са едва 23%. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам, оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат социолозите.

По отношение на протестите в София и страната, които продължават вече над 20 дни, отговорилите като цяло ги подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят.

59% от хората у нас подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, отчитат от „Галъп Интернешънъл“.
 
От друга страна, 58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% пък смятат, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че само главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на президента Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.
 
На фона на одобрението към протестите обаче, 54% от анкетираните не искат предсрочни избори, а 42% - искат. Колебаещите са едва 4%. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат социолозите.
 
По отношение на продължаващата криза с коронавируса, прави впечатление, че българите определено не искат нови твърди ограничителни мерки по повод COVID-19. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение.
 
Въпреки по-тревожните статистики в последните 2 месеца, и днес мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. 39% обаче казват, че биха приели такива.
 
Тревога сред хората от вируса обаче не липсва и това проличава от продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.
 
На фона на това 44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса.
9% - че са загубили работно място. За 8% загубата на работа явно предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
0
 
! Отговори
MariaLapinaK преди 3 години
хей мои зайки смотрите мои интим видео и пишите мне буду рада всем отвечу всем и не разочарую ***/maria1998 целую
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 205 протестите искат партията на безпартийните която ще се създаде и като се създаде младия премиер с харема от партията на безпартийните
265
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 162 следващия премиер е младия преииер с харема а не е Трифонов и Иванов разбери го бе безпартиен и млад и нормален е от новата партия на безпартийните
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103 лудия никога нщма да стане винаги ще сме със САЩ
263
0
 
135
 
! Отговори
Това за повечето преди 3 години
е манипулаця на ГалъпИ.Апропо,сещате ли се чия е тази агенция и чииинтереси представлява? ВМОРО 1000 пъти бяха прави, когато искаха задвсяка такава структура,зад всеки сайт,медия,да стои физическо лице,коетода отговаря,ако се публикуват фейк новини.В случая обаче,дори да бяхаприели закон,нямаше как да олепят ГалъпИ за фалшиви новини.Ами тещяха да кажат,че са питали по тлф 1000 души и са систематизиралиотговорите.А тези 1000 души са си техни,всеки път тях питат,проверенидругари.
262
0
 
132
 
! Отговори
Дам преди 3 години
Ако се стигне до оставка и падане на правителството, народа тр да изисква цялостна промяна в конституцията и начина на управление, а не до предсрочни избори, защото всички са еднакви и който и да дойде ще сме си на все същото дередже!
261
1
 
133
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не слушайте медиите и скапаните агенции. Лъжат, измислят, пачки трупат. Оставка на циничното толупско правителството.
260
1
 
284
 
! Отговори
това не е вярно ! преди 3 години
Това е точно защитната теза на герб начина им да оживеят--- тяхното желание го слагат в устите на хората с любезното съдействие на много купени социологически изследвания ! И накрая излиза че добрите герб правят точно това което искат хората ! --- на това се казва плитка манипулация....не. че това е тяхната мантра ,а е желанието на народа ,което е пълна лъжа !
259
3
 
125
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
НЕ ОДОБРЯВАМ ПРОТЕСТА. РАЗНИ .... ЕДИ КАКВИ СИ ЩЕ ИДВАТ ОТ ЧУЖБИНА ДА МИ ПРОТЕСТИРАТ . ЗАЩО СТЕ ИЗБЯГАЛИ ???? МАХАЙТЕ СЕ. НЕ ВИ ИСКАМ ТУК. ИЗПОЛЗВАТ НИ ЗА ДА ГРАДЯТ КАРИЕРА В СТРАНИТЕ В КОИТО ЖИВЕЯТ. ИЗПОЛЗВАЧИ. МЪРЗЕЛИВИ.
258
0
 
133
 
! Отговори
Бойчо Огнянов преди 3 години
До Анонимен-дядото на Боко!
257
0
 
126
 
! Отговори
Американците преди 3 години
До след дъжд - качулка!Късно се сетиха за нас! Замнаха да воюват в Корея, Виетнам и Камбоджа!
256
4
 
124
 
! Отговори
обречени сме! преди 3 години
До -Кой ни е крив като отделните ни княжества са воювали помежду си и предавали?Крали Марко е загинал на турска служба!Тежката квалерия на цар Иван-Шишман също е воювала за Султана! - Осъдени души!
255
2
 
140
 
! Отговори
след дъжд - качулка! преди 3 години
До До 243Докато мъдрите се намъдруват - лудите ще се налудуват! Осъден души сме!
254
0
 
132
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия от Галъп за пари такава статистика ще ти изкарат че да се чудиш за България ли става въпрос или не ...
253
5
 
137
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, софиянци си ги избраха ,и други големи градове ,сега те ще ги свалят
252
2
 
145
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А крадеца на апартаменти какво ще го правете. А поръчковия убиец.
251
6
 
141
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка и съд, за борисов смъртна присъда за да е урок за крадците
250
4
 
151
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Точно Галъп ще кажат кой,какво...хахахахха. Та те *** на правителството. Каквито данни им се кажат да пуснат по останалите пропагандни медии,това правят.
249
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не искат предсрочни избори за какво са излезли тогава само да се разтъпчат?
248
10
 
10
 
! Отговори
.... преди 3 години
Пълни глупости. Повечето българи подкрепят протестите и държат на предсрочни избори. Слугинажки статистики вадите. Да се харесат на вожда.