Тежка година за земеделците, нов на данък означавал фалити

Налог "нива" щял да засегне средните и малки фермери
37
Тежка година за земеделците, нов на данък означавал фалити
Снимка: Pixabay

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи се обяви против предложението да се плаща нов данък до 10 лв. за всеки декар над собственост от 20 000 дка.

Стайко Стайков, председател на асоциацията, отсече пред bTV, че новият налог ще засегне средните и малки фермери.

Още по темата

Те наемат земята, а някой ще трябва да плати разликата, като инвеститорите са вложили големи пари в земята, смята още Стайков.

Всеки е инвестирал в земеделска земя, сега ще принудим инвеститорите или да продават земята си, или тези данъци да се обърнат към малките и средни фермери, няма как тази данъчна тегоба да не се обърне към малките фермери, добави той.

Едрите земевладелци да бъдат облагани допълнително с до 10 лв. за всеки декар над собственост от 20 000 декара, гласи предложението на ВМРО. Според техните сметки приходите за общините ще бъдат около 40 милиона лева.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи че в момента е най-тежката година за земеделието, а новите налози ще влошат още нещата. Според него това може да доведе и до фалити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 3 години
Както се вижда от снимката има остър проникващ електромагнитен СМОГ.Увреждат огромни територии и обеми с дигитално холограмна видео сканираща техника и милиони автомобили с включени бели скенери денем и нощем.Появиха се вече милиони остро аномални зони.Има жестоки мутации на НАНО,*** И микро флора и фауна.ИМА ОСТРИ МУТАЦИИ НА КОМАРИ>>>STOP DIGITAIZING STOP НА Дигитализацията след 4 G има трайни увреждания вкл на черно чумни масови убиици активирани от древни погребения
35
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Като купуваха земята на безценица, се подхилкваха лукаво, като лапат евросубсидии на декар мълчат скромно, сега пищят за 10 лв. на декар, ама и медиите им пригласят съчувствено. Става въпрос за хора ,които имат десетки и стотици хиляди декари.
34
0
 
0
 
! Отговори
До: до до алчен преди 3 години
Като написах имах предвид средно за Добруджа .такива цени повече за Силистра и добрич.Имам нови в русенско цените са други рентата също.
33
0
 
11
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Започавм акиця-събирнее на капакчи за земеделцтие! Да спасим бранша от фалити!Да не даваме "инвеститорите"да си продават земята на безценица!Със събраните капачки, да платим подло измисления данък-Ура!
32
0
 
7
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Ако им е толкова неизгодно да плащат данък при 20 000 дка земя, могат да продадат част от нея на фермери, които знаят как да я обработват и да сеят култури различни от пшеница и ечемик. През 2005 - 2012 изкупуваха земята на цена 200 - 600лв/дка. В момента цените са триони. Пак ще бъдат на огромна печалба.
31
1
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
кво коментират глупостите на една партивя на която дните са и преброени. Тия дето са дали това предложение може и в панделата да са след някои и друг месец. ...
30
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
нали получавате евросубсидии сега ще си плащате изкупихте на безценицанивите на хората къщи за гости коли чалга доиде време да се плаща в пощ кутиив люлин непрекъснато ни пускат листовки че се изкупуват ниви
29
1
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Едрите земевладелци не са случайни хора. Собственоста на земята е правила българина свободен столетия наред защото осигурява доход и сигурност. Затова БКП национализира земята след 1944, а в последствие червената мафията я изкупи на безценица. Направиха се и закони за обработване на пустеещите земи пак за същите търгаши. Дори храсталаците край пътя са раздадени на "наши хора" за да смучат евросубсидии.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сакаш, да ти събереме пари за един комплект зимни гуми за комбайна?
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой тук не знае колко е рентата на декар, колко са разходите на декар, каква е изкупната цена на тон пшеница, колко струва една гума на комбайн, колко струва един обикновен фунгицид или сертифицирани семена...Иначе всички гордо подхранват егото си с "компетентно" мнение. Само в България всички са такива широки специалисти. Има една приказка - видяла жабата че подковават коня, и тя също вдигнала крак!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За декар някъде дават рента 50-70 лв, на други места дават 15-20, да ги облагаш с еднакви данъци не е редно
25
2
 
6
 
! Отговори
гого преди 3 години
"Цената на декар в Добруджа е над 2000лв почти навсякъде в областа вече. На площи над 20 декара достига 3000лв, на площи над 50-100дка е над 3000лв."Вижте даначните оценки на декар 200-300лв/дк!! над 50% от земята се търгува на данъчна оценка. Къэде са ДАНСК ПККОМПИ и прочие. Правилно данък над определени декъри земя на собственик трябва да има и то за самия собственик - да кажем 50дк- 0лв, 50-200дк - 5лв/дк, над 200 - 10лв/дк.
24
0
 
30
 
! Отговори
краси преди 3 години
Данъкът засяга точно 61 едри собственици на земи, физически и юридически лица. Това са основните получатели на субсидии, това са хората с големите джипове, това хората които убиват дребните земеделски стопани. За тях ли да вземем да плачем. Най ми е смешно такива като почнат да реват. И се оплакват, че вече нямало да инвестират, т.е да продължат да купуват земя. Някой замисля ли се за хилядите бедни хора, които са принудени да продават последните останали от баба и дядо нивички за да оцелеят!!!
23
0
 
19
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Ако бяха на такава загуба, нямаше да ми звънят да ми купуват нивите.
22
3
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Данък трябва да се плаща от 200 дка нагоре, не от 20 000.
21
1
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Каква дейност само отчитат бе, разбирач. Я погледни на кое място сме по износ на селскостопанска продукция. До преди няколко години бяхме и на първо място по износ на слъчнголед. Само с обиване на номера не се произвеждат милиони тонове. Големи експерти станахте всичките, а повечето 5 домата не можете да изкарате в градината и се чудите с какво по-напред да ги пръскате, докато вземат, че изсъхнат.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, но този данък е много малък. 10 лв за декар са нищо. Могат преспокойно 50 лв да го направят, какви ги говорят тия. Така се почва, ако много мрънкате, че ви го дигнат, защото е нищожен. Няма да има фалити, не се притеснявайте. Всички плащат данъци.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко в тази държава е ориентирано към далавера.Земеделието би трябвало да се дотира , но земеделците затова да произвеждат и продават евтино продукцията си. У нас се отчита само дейност , за да се вземат едни субсидии. Да не говорим за закупилите земеделската земя как и с какви пари и за какви цели . Ако по някаква случайност дойде честно и можещо управление ще изпищят всички ползващи далавери , а това са голяма част от останалите в бг
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите в парламента опитват да спасят кожата, като почват да ядат мутрите в земеделието с данъци, па макар и символични. Красота. :)
17
11
 
4
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Лошо е, когато някой предприеме такова популистко решение само и само да спечели още гласове от пролетарята. Живков си го каза, "комунизмът е едно недоносче". Когато следваме плътна "социална" политики или вземай от богатите и давай на бедните ефектът е обратен. Богатите стават по-бедни и съответно бедните стават още по-бедни. Единственото решение е пазарната икономика или, който може и е приспособим оцелява. Така се гради стабилна и силна икономика, по изкуствен начин не се получава.