Радев: Демотивацията на младите медици - проблем за системата!

"Управители на болници получават хиляди, това е дисбаланс"
62
Радев: Демотивацията на младите медици - проблем за системата!
Снимка: Президентство

Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на "Дондуков" 2 представители на фондацията "Млади медици за България".

Фондацията си е поставила за цел да подкрепя младите медици да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката на Фондацията е подпомагането на медици от малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от Фондацията. 

Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му младите лекари, сестри и санитари с техния огромен потенциал и интелект трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото.

Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, подчерта още президентът.

Държавният глава посочи, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на проблемите на здравеопазването без успех. "Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното-– реализацията на младите хора", заяви Румен Радев.

Основателят на фондацията "Млади медици за България" и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заяви, че "Млади медици за България" вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Той изтъкна, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.

Лилия Пачалова и Симона Камберова - бенефициенти на Фондацията, изразиха желанието си за професионална реализация в България и определиха като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
И ТОЯ ОЧАКВА ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ ДА СЕ РЕШИ С ТАЗИ ФОНДАЦИЯ НА ИЗБИРАТЕЛНА ОСНОВА??? ЗНАЧИ ЗА НАШ'ТЕ ДЕЦА - ПО ПОЛОВИН ЗАПЛАТА ОТГОРЕ. ЗА ДРУГИТЕ - НЯМА.
57
2
 
4
 
! Отговори
Лекар в общинска бол преди 3 години
Браво на Д-р Хаус!! Стана ясно защо " докторите" Маджаров- шеф на Лекарския съюз, Хасърджиев, Кацаров и " министъра" Костадин Ангелов упорито си мълчат по въпроса!! Щото и те са се наредили около " баницата" НЗОК и МЗ и ръфат големите парчета а за " цаците", лекарите- ординатори- ТРОХИТЕ!! Срам и позор!!
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
др.РАДЕФ ЧЕТИРИ ГОДИНИ така си ги проспахте,че не успяхте да влезнете в истинските проблеми на обикновенните хора,вече е късно ОСТАВКА,човек който постоянно обвинява другите,плюе,хленчи,мрънка и недоволства няма мясо на този пост,марш от землянката.............
55
3
 
11
 
! Отговори
Мунчо Радеф преди 3 години
Вижте обективно уплашената и глуповата физиономия на Грипен Радеф. Той наистина прилича и говори като ***. Хората безпогрешно усещат нещата и измислят точните прякори...
54
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре Борисов подава оставка но ние искаме оставката и на Гешев
53
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
# 60 " дед" е абсолютно прав!! Ножицата" във заплатите не само на младите,а и на обикновените лекари-ординатори в държавните болници е огромна!! Например: Директорът на УМБАЛ "Св.Георги"- Пловдив " Д-р Карен Джамбазов,ЗАРАБОТИЛ / по-скоро източил??от НЗОК/ за миналата година около 150 000 лева или близо 15 000 лева МЕСЕЧНО!! Как и с какво ги е " заработил??? А основната заплата на един ординатор,дори и хирург,е малко над 1000/ хиляда/ лева!!! Време е Прокуратурата да се намеси!!!
52
4
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 17 Радев е червен БСП-ар и слугинаж на КЪСИЯ ка-ге-ба-ец другаря ***.Живея в САЩ и ме е срам да кажа, че съм роден в България.
51
3
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Радев-фигурант 4 'Такъв безличен президент" е нужен на БСП и Русия.Дано съм ясен.
50
2
 
19
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Този другар се опитва да ни направи най-бедните в Азия .
49
0
 
12
 
! Отговори
Дед преди 3 години
Не хиляди,а десетки хиляди разлика във възнагражденията с младите медици.Най-странното е ,че най-платените са или шефове на държавни болници или известни специалисти също основно от държавни болници.В частни болници такива заплати няма.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44. Що, при другите как беше? Здравеопазването беше супер, а?
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41. Че то протести има навсякъде по света. И тук ни чака същото не само досега ами и оттук нататък още повече - независимо кой е на власт.
46
0
 
12
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
В Кувейт здравеопазването е безплатно. За всеки гражданин на Кувейт. Но те са 1М човека а имат нефт за 100М човека. В България може да е ефективно здравеопазването, но частните болници да не са закачени за ЗК.
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев защо не пита Иляна Йотова колко взима мъжа й?
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както е тръгнала радко няма да изкара да чете реч на Нова Година
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktЯвно не е правина щом се закриват болници и няма кадри, тъпчо, ама нали трябва да имаш една гънка мозък за да го осъзнаеш. Значи или си *** или си продажен.
42
5
 
26
 
! Отговори
Селяк преди 3 години
Тоя паляч са и от медицина му се иска да разбира. Пълен потрес
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де хора, да си говорим с числа.Колко е заплатата на доктор с 10г стаж в частна болница в София? Аз не зная отговора,но се съмнявам да е ниска. Това е малко като младиъе компютърджии - дай да ходим на запад,там ме ни дават 2-3 пъти повече.Ами добре де, ама и данъка няма да ви е 10%, а 40+%, и наема няма да ви е 400евро и като теглиш чертата - е все тая.
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по-големи тикви от вас няма това че вие не искате доброто тогава вас питам защо се наслагва това всеки ден протести това лие решението вас питам
39
7
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
@БОРИСОВ нали е велик да проведе правилната държавна политика.Ами той води правилната! Ти под "правилна" коя политика разбираш?