Хампарцумян: Да имаш "бели пари за черни дни" не е лоша идея

Направеното от правителството е полезно, смята банкерът
23 сеп 2020 10:39, Красимир Ангелов
65

Как правителството смята да използва изтегления нов дълг на стойност 5 млрд. лв. и действително ли имахме от подобен финансов буфер?

"В една ситуация на несигурност в целия свят това са ситуации на развитие, които в един момент ще се отразят негативно върху икономиката. Затова да имаш "бели пари за черни дни" не е лоша идея", коментира банкерът Левон Хампарцумян  в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По негови думи никой не знае продължителността и дълбочината на постковид кризата и добави, че икономическите измерения още не са съвсем ясни.

"Всичко, което се прави в момента, е да си купим време, за да разберем кога ще има ваксина, колко ще струва дали ще бъде овладяна заразата, как ще се отрази върху веригите за производство и доставка", посочи Хампарцумян в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, ако една криза би могла да се предскаже в детайли, то тя вече не е криза.

"Това са разполагаеми пари, които не са физически налични банкноти и стоят по сметките на правителството в БНБ", обясни банкерът.

Той заяви, че с течение на времето стойността на парите също се променя.

"Правителството няма пари, то събира от нас едни данъци, но взима кредити, които ще се плащат отново от нашите доходи", каза Хампарцумян.

Гостът изтъкна, че е важно тези средства да се използват рационално, така че да се създава ново богатство.

"България няма природен ресурс, където новото богатство не излиза от залежи в земята. У нас то се създава от предприемчиви хора, които рискуват капитала си, времето си, предлагат стоки и услуги, които светът би купил. Само това е начинът да просперираме", изтъкна още Левон Хампарцумян.

Той посочи, че всичко, което е направило правителството, е полезно, но има пропуснати неща от минали години.


65
Още от Общество
Малко нарушения по морето това лято, радват се от КЗП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
кви 60,000? преди 3 седмици
До истината

Нали тоя сам беше казал,че взима по 200,000!?
56
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Това, което казва Левон, евреите са го разбрали още преди 3 000 години. И са станали много единни. Арменците - по-късно, но и те са единни като евреите. Откакто свят светува, откакто го има човечеството, откакто има цивилизация, от хилядолетия, парите се натрупват при определени хора. Още през 18 век един френски равин казва: Какво могат да сторят и най-мъдрите мерки на правителствата срещу един народ, който е по целия свят и е изградил всякакви мрежи за поддръжка. Парите винаги ще бъдат у нас.
55
0
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 3 седмици
В България държавните чиновници са 97000. Учителите са около 150000, а МВР казват че са около 60000.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как да има природен ресурс България, като всичко е раздадено на канадци и прочие на концесия??
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 47
По данни на Националния статистически институт "...делът за заетите в държавния сектор в Швеция е 29%..."
Като ги пишеш тези цифри ей така, както скефне, що не вземеш и да провериш официалните източници?
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
хампацушитнян, млъквай!
този е като бил гейтс, специално подбран за да дразни.
прилича на мухата от междузвездни войни, оня при който Анакин беше роб с майка си.
51
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 3 седмици
Какво хубаво българско име а? Този със сигурност милее за България а не гледа да заграби колкото се може повече с законното лихварство наречено банки.
50
0
 
7
 
! Отговори
питам преди 3 седмици
Г-н Хампарцумян във вашата банка имам влог сумата на който всяка година драстично намалява. Обявете официално отрицателните лихви.
49
2
 
13
 
! Отговори
истината преди 3 седмици
Като взимаш 60 хил/месец е лесно да философстваш.Изключително противна личност е този и поредния финансов поробител на българския народ.
48
0
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 3 седмици
В Швеция публичният сектор е 26.5%, а в България - 24% - значи още трябва да наемем за да догоним твоите кумири.
47
1
 
6
 
! Отговори
42 преди 3 седмици
Абе, .Остатък от комунизма е единствено ненужно раздутата бройка на хора на държавна хранилка.1.3 млн. или близо 70 на 100 от трудоспособното ни население е там.Как ще правим пазарна икономика с толкоз много държавни хрантути? Около милион от тия хора са за съкращаване и да си търсят късмета като частници. В Швеция държавните чиновници, заедно с МВР и учотелите са около 300000 души на 10млн.население.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дълг = Бели пари???
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До MKII

Прав си, ще има "мяу" - ама не това дето го чакаш. Оня с мустака се е задал и идва, идва ... после ще си търсим сметка кой какво. :)
44
15
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 3 седмици
Който е кадърен и не го мързи да работи, има пари. А който го мързи да гледа или не умее нищо, стои и бълнува за някакви чекмеджета и иска да се върне комунизма, защото тогава беше златно време за мързеливите и посредствените.
43
8
 
7
 
! Отговори
MKII преди 3 седмици
До Ф.С.В.

Болшевишките отpenки винаги искате да живеете на гърба на нормалните хора и да получавате всичко наготово. Ако нещо не ви бъде дадено наготово, тогава се опитвате да го вземете насила, както правите сега. Много нагли взехте да ставате и скоро ще има "мяу".
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да имаш бели пари за черни дни не е лоша идея,затова отивайте да теглите кредити от банките.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Падаря

Дрън дрън. В момента, в който падна Жан Виденов, доларът за един ден падна от 3000 на 2000 лева, ама малко след това пак го вдигнаха, щото никой не искаше да продава.

Продължавай да обясняваш как комунистите го били вдигнали - вдигна го мафията около СДС и банкерите, щото Жан Виденов нямаше топки, че да ги арестува.

А помниш ли опашките пред бюрата на народ, който продаваше банкноти по един долар? Е това им беше таксата за протестите, която банкерите им плащаха.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орешарски искаше да изтегли 1 милиард и го съдраха от протести и хейт по медиите.

Сега другарите охранители на Тодор Живков изтеглиха над 10 милиарда, и нищо не се случи (протестите последните 2 месеца са по съвсем друг повод).

Наздраве българино, ти разбираш само от БОЙ и Е..НЕ!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това е расизъм, обида към неговия идол завряния зет Костов-Григоров с име Гар га мел. Трябва да е имаш скрити пари за костови дни.
38
2
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 седмици
Преди седмица си купих едно нощно шкафче-Доста го търсих в магазините този скъп модел - шкафче "Бойко" -- сложих си го до леглото и заспах -на сутринта се събуждам и първата ми работа беше -да отворя чекмеждетата на шкафчето -Уви празни!! -и така всяка сутрин!! Не мога да разбера -в инструкциите на шкафчето пише че ще е пълно с пачки и злато?? явно е дефектно!