Какви са били предците ни - арийци,тюрки или хуни?

"Операция История" по следите на древните българи
25 окт 2020 19:18, Красимир Ангелов
151

Какви са по произход древните и съвременните българи?

Това е един от историческите въпроси, които най-сериозно вълнуват нашето общество. Къде и колко са били българските държави и какви са нашите предци –арийци, тюрки, хуни, иранци славяни, траки или просто българи?

Фактите в предаването "Операция История" по телевизия Bulgaria ON AIR ще научим от доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по култура и образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Оня, дето не спи преди 3 години
До Лъжливото историчеСубеде бат'р, ако трябва да сме точни до буквичка.Думата "батр" (батир) дава името Петър, титлата патриарх, също и патрикий. Бахадир, богатир, багатур е едно и също понятие, произнесено по малко различен начин.
104
0
 
0
 
! Отговори
Един, дето сън не го преди 3 години
До АнонименАр, ер, ир, ор, ур са варианти на една и съща дума - мъж, мъжага, понякога само "човек". Думата е древнотюркска.
103
0
 
0
 
! Отговори
Един, дето не спи преди 3 години
До Анонимен Скит = скут = ас-ак-***. Ас - огнепоколонник. Аси е етноним на всички тюркоезични народи, оттам Азия (Asia). Ил - ир - ия. Земя на мъжете, имащи родина. Трак - тарьi-ak. Белият сеяч от Таракиа, записано от арабски хроникьор като име на Тракия. Айде сега, умнико, да ми кажеш през кой език се извежда семантиката на тия етноними.Ще плачете, тракалъм, горко ще плачете. Чакай още някой месец и си купи носни кърпи на едро.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са потомци на траки, скити и илири. Всичко останало е демагогия!Тюркската теория основана на няколко "неясни" думи и скалъпена с лъжи отдавна не е правдоподобна, колкото и да *** нейните поддръжници. Иранската теория също е изначално сбъркана, защото се основава на сходства между българи и иранци, но не споменава нищо за тракийските преселения на изток, факт който обяснява същите тези сходства.Българи = Блъгари = благи (светли, сияйни) ари. Ария е най-древното име на Тракия!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тюркският произход се отрича, защото няма доказателства за него. Това, че на някои им се привижда думата хан в КАНАС У БИГИ (КНЯЗ ОТ БОГА) или ТАНГРА някъде, въпреки че богът на тюрките е ТЕНГРИ и всички му викат така, е друг въпрос. Как така при всички тюрки е Тенгри, а при нас е Тангра? А относно сходства при титли като багатур, просто, когато нашите предци с по-развитата си култура са стигали чак до Китай не е чудно тези които са оставали да са дали някоя друга дума на местните.
100
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера къв им е зорът на някои да отричат тюркския произход на българите. Този даже заличи именника и Тангра. Тюрките са древен и силен народ, командавли парада в Азия и Източна Европа в продължение на векове,
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живеещите над Китай татарите са били сродни на монголците, и са били покорени от тях. Когато българите са били на картата около Кавказ, думата татарин още даже не е съществувала. Монголците са се обиждали като ги наричат татари, но името явно е стигнало по развален телефон от Китай. Днешните татари нямат общо нито с татарите, нито с монголците, а са тюрки. Хуните може би са прото-тюркски народ. Българите не са били владени от Тюркския хаганат, а част от него!
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** тоз като ми говори, че българите били изклани до крак от монголците, сякаш чувам руска балалайка да свири. Не само че не са били избити, но и народната памет е до ден днешен останала, а също и езика им в Чувашия. Столицата Болгар пък е била и още е свещен град за мюсюлманите там.
97
3
 
0
 
! Отговори
Лъжливото историче преди 3 години
Абе защо титлата на монголския генерал Субетай е "багатур"? Или може би нашите са "пакатури" или историците ни са "хистерици".И стига сте лъгали, че българия е първата държава със славианско участие, щото за цял свят това е държавата на Само.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МаноловМанолчо, скрий се под полата на мамка си, неграмотнико! Да бе, Черноризец Храбър още тогава е служил на бъдещата Руска империя, но е разконспириран от о-о-о-лиго-френите на западащата ни територия!
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...какви са нашите предци арийци, тюрки, хуни, иранци славяни, траки или просто българи?".........Образец на неграмотност! Иранците, славяните и траките са арийци. Не са полинезийци, нито апачи! В състава на хуните е имало тюрски народи, включително прабългарски.В кръвта на днешните българи има кръв от над 50 народа и племена. Празното дрънкане от неграмотници е противно и вредно, обслужва само дрънкащите.Да живее България на добрите българи!
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другият дялан камък на ГЕРП , специалистът по всичко , но най-вече по незаконни луксозни къщи !Впрочем , ако всичко му е законно - нямаше да е от ГЕРП , там такива не виреят !
93
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 3 години
И двамата не са българи откъде накъде ще ни обсъждат татари или хуни .
92
6
 
7
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Един от най-добрите съвременни историци!Чест и почитания д-р Чобанов!!!
91
0
 
7
 
! Отговори
Пуйка преди 3 години
Ония страхливите резеняци на юг, дето се опитват да коментират историята ни, сравненията, които правите, приличат на значението на държавата ви английски. На български ако замениш едната буква става още по-интересно. Така, че млъквайте тъпациии
90
3
 
1
 
! Отговори
Леон преди 3 години
Скъпи сънародници коментатори. Ария, Ариец ,Ариел,Аврил ,Ану , Армани е голямо недоразумение . Същите тези ще ни разбият в идните месеци с много топло-студена зима .
89
8
 
1
 
! Отговори
Леон преди 3 години
Много общо имаме със всичките .На всеки му се прави секс .А тогава са нямали деца със бъдеще и кондоми Нивеа . ...ФройдСлавяните са подложени на геноцид във тая полу държава .
88
4
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Не знам за вас ама за мен този не ми прилича на българин
87
6
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
Няма никаква логика в това да наричаш индоевропейци хора, чийто език с висока степен на вероятност - съдейки по частта от малкото запазени думи - е тюркски.
86
8
 
6
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
ПОВТАРЯМ: "Славяни" и "прабългари"/"протобългари" НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, В ПРИРОДАТА. Измислени са след 17 в. и употребявани най-вече от Русия за влияние и подчинение. Тези съвъшено измислени понятия блокират изясняването на въпроса за произхода на българите.