Северна Македония се отказа да инвестира в АЕЦ "Белене"

Скопие се насочи към газова електроцентрала в Гърция
Обновена: 24 ное 2020 18:19 | 24 ное 2020 18:12, Нели Христова
64
Северна Македония се отказа да инвестира в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Северна Македония временно се отказва от намеренията си да инвестира в българската АЕЦ "Белене" - това съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество АД ЕСМ Васко Ковачевски пред държавната агенция МИА, след като заяви това и на Македонския енергиен форум в Скопие.

Това се случва само дни, след като "Росатом" обяви, че няма как централата да се изгради без държавни гаранции, както иска България. Сега Северна Македония е предпочела да участва с 25% в комбинираната газова електроцентрала в индустриалната зона на Александруполис, Гърция.

Според Ковачевски решението е взето заради икономическите перспективи - гръцката централа е с по-добри възможности за осъществяване "в разумен срок", докато от българска страна има "закъснения и отлагания" и "няма никакви изгледи за старт".

"Електроцентрала с инсталирана мощност до 800 мегавата, в която нашата държава чрез АД ЕСМ би имала собственост от 25% и до 200 мегавата, с което значително ще се подобри представянето на компанията от гледна точка на стабилно производство на електрическа енергия. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания, като, разбира се, това стане в обозримо бъдеще ", така той по повод гръцкия проект.

Сформирани са работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция.

От думите на Ковачевски не личи да има политически мотиви в решението, но то идва и в момент, когато двустранните отношения с България се влошиха сериозно заради ветото, което нашите власти наложиха за преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Премиерът Зоран Заев заяви, че и в двете посоки продължават да текат инвестиции, но въпросът трябва да се реши в името на развиването на добрия бизнес климат.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
еххх преди 2 месеца
В България вече има цяло едно поколение, войници, полицаи, работници и най-важното гласоподаватели, които не са били родени когато се постави началото на проекта Белене. За толкова време досега 5 централи можеше да се построят, да не говорим колко пари се прахосаха за глупости. Преди няколко години имаше проучване колко % от населението одобрява АЕЦ Белене и излезе, че над 80% са ЗА да се строи. Българите сме съгласни за 3 неща. Болниците да спрат да са тъговци, Белене, и че Тиквата е ПЪН!
54
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Македонците криви на неграмотниците... не знам дали има, но в бъдеще няма да има аец в Европа без държавни гаранции (освен ако държавата не го строи сама). Тиквата просто съзнателно саботира проекта.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се има в предвид, че и газ няма да видят, май ще горят кюмура на Ковачки.... ...впрочем, до къде стигна съда с неговите дела ?
52
1
 
3
 
! Отговори
Карандаш преди 2 месеца
За това говоря. Елините как успяват в дипломацията, а нашите топ дипломати дигат само пушилка... Играли вето, пуснали нота, протестирАли, щото ги напсувАли... А през това време гърците правят бизнес и препикават територия. Не са им виновни сърбите, че им викат Пос..ра...нци. виновни сме си ние, че ги хрантухиме.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я па вие, не знаех, че македонците са щели да си построят първата атомна централа на българска територия, упс, простете, исках да кажа на македонска територия, ама българите още не го знаят.
50
2
 
3
 
! Отговори
Потърпевшите преди 2 месеца
Да стоят на тъмно! !!
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забравете всичко руско. Ще сме доволни ако Фащ не ни включат във войната с Русия.
48
11
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Хохооо!

Туриха ли ви го бракята в съюз с братушките!

Айде сега напикания русенски войвода и банкянския му покровител надолу по пързалката.
47
11
 
3
 
! Отговори
Байдън-Нов свет. ред преди 2 месеца
Верно е, че македонците са непоправими коминтерновци и титовисти, но пък се оказа, че въпреки това, те са много по-умни от Бойко Борисов, който се е заел да строи допотопната руска ядрена централа АЕЦ Белене в опасна земетръсна зона и Сръбския поток, който е изцяло на руснаците, но той плати 3 милиарда лева. Да не говорим, че нито АЕЦ Белене ще има, нито по Сръбски поток ще потече газ. И ако Тръмп само се заканваше срещу заробващите руски проекти, то Байдън ще обърка плановете на русо-робите.
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЛЕД ТОЛКОВА МИНАЛИ ГОДИНИ ,ЯДРЕНИТЕ НИ РУСКИ РЕАКТОРИ СТАВАТ САМО ЗА СКРАП ИЛИ ....ГАЛЪБАРНИЦИ!
45
9
 
5
 
! Отговори
ДА , 39... преди 2 месеца
АЕЦ-БЕЛЕНЕ НЯМА !
НЯМА И ДА ИМА!
ГАЗОВИЯ ХЪБ НИ Е ДОСТАТЪЧЕН , ЗА ГАЗОВА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЧИТАТЕЛ

Газовите гърмят по-лесно и зависят от балона на петрола.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами сега какво ще си правят ядрените реактори ?
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм чувал за такъв стратегически инвеститор ?
Да не би да става въпрос за Северна Америка ?!
41
8
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 месеца
Даже македонците са по-умни от нас - залагат на газовите ел. станции, които са 3 по-ефтини, 3 пъти по-бързо се строят и бързо променят режима си от мин до макс.
Без риск за ядрена авария.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не спазват Преспанския, гърците ще ги резнат,
39
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
АЕЦ БЕЛЕНЕ НЯМА!!!!!
38
6
 
6
 
! Отговори
Я преди 2 месеца
Колкото и минуси да слагате. Това е истината. Боли ама истина.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бе направо късаме дипломатически отношения и това е.
Докато не се цивилизоват.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разгеле