Расте броят на жертвите на домашно насилие

Стресът в изолацията изострят семейните проблеми
27 ное 2020 20:06, Екип на Bulgaria On Air
38
Расте броят на жертвите на домашно насилие
Снимка: Pixabay

17 са убитите българки, жертви на домашно насилие от началото на годината в страната. Това сочи статистиката.

Стресът от изолацията, финансовите затруднения и задълбочаващите се проблемите в семействата са в основата на увеличаващите се сигнали по време на пандемията.

На фона на задълбочаващия се проблем, кризисните центрове могат да подслонят едва до 100 пострадали едновременно, а жертвите на домашно насилие у нас са в пъти повече.

Работата на тези центрове се е увеличила с 3-4 пъти от началото на пандемията досега. Ръстът на обажданията с призив за помощ е 12 %, получените писма са 3 пъти повече.

Статистиката показва, че 80 % от насилваните деца стават насилници след време. Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие, а броят на пострадалите българки годишно е над 1 000 000.

Страната има само 10 кризисни центъра, а броят им е крайно недостатъчен. За да бъде създаден подобен център е необходимо съдействие от страна на общините, коментира Бистра Илиева от „Зонта клуб София“ в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Именно затова от организацията стартираха благотворителна кампания в помощ на местата за настаняване на жертви на домашно насилие.

Съществуващите центрове се нуждаят най-вече от материална подкрепа, когато разходите нарастват паралелно с жертвите на домашно насилие. Търсят се още психолози и адвокати за приемане на обажданията.

 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото с по-ниско самочувствие си и с колкото повече комплекси се бориш, толкова си по-голям "герой" и си налагаш мнението с шамари и сила! Просто си твърде т...п за де решиш нещата с диалог!
Ама иди го обясни на някои хора, които си мислят, че щом раздават шамари вкъщи вече са богове! А всъщност са си просто ни...тва!
29
0
 
1
 
! Отговори
домашното насилие преди 1 месец
До До хмм

То е повод за разводи и привелегии по закона! Нито с тях нито без тях жените!
28
2
 
1
 
! Отговори
нечиста сила!!!!!!! преди 1 месец
Те подтикват и насърчават мъжете към тежки престъпления! Съблазняват ги с чар!
27
2
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Да бе, да! Ганките сте най-тормозените жени на света! Съвсем ясно ти беше обяснено колко широки и двусмислени са дефинициите, с които работят НПО-тата.
26
2
 
2
 
! Отговори
До хмм преди 1 месец
Съвсем ясно ти е обяснено, че статистиките са манипулирани. Второ, ако жените не искат домашно насилие, няма да заплашват и изнудват мъжете, че като се разведат, ще им вземат децата, дома, парите. За това нещо трябват и промени в законите. Няма да обиждат мъжете си и техните роднини. Това е.
25
2
 
1
 
! Отговори
чиста работа преди 1 месец
За един шамар в полицията се ставаше активен борец!
А днес за един шамар - развод! Така е като жени ни управляват вместо да изпълняват
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви е хрумвало, че в тази статистика влизат всички тормозени жени., не само жените тормозени от съпрузите си, но и пенсионерките бити от внуците или децата си за пари и т. н. Точно вчера или оня ден имаше такава новина. Внук убил баба си и дядо си... За пари. Народът изтрещя!
23
3
 
3
 
! Отговори
Бъдете дипломатични преди 1 месец
Женички, след като нахлузите на мъжа брачния ярем, най-напред бъдете скромни, мили и покорни докато му родите две деца още в първите години от брака и го прикоткате да прехвърли на тяхно име жилището. Все ще измислите някакъв повод за това.
Чак после започнете да му взимате цялата заплата. Но го убеждавайте, че той за вас е единствен. Повтаряйте непрекъснато, че не го спирате да иде да се забавлява, когато реши (без пари никъде няма да иде). И направете така, че свекървата да живее отделно.
22
2
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Истински се надявам 95% от коментарите да са на некви тролове. Моля се за това. Защото ако наистина мислите, че боя върху който и да е, оправя нещата, сте в страшна грешка. Жените и мъжете изневеряват точно защото човека с който живеят ги тормози по един или друг начин. Не виждам защо просто не се разделите човешки или викате дай да плеснем 2 юмрука да покажЕм че съм истински мАж. Не сте хора, а неандарталци
21
3
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
МОЙТА АКО ПОЧНЕ ДА МИ НЕРВНИЧИ И ВОДЯ 1-НА В КЪЩИ И Я ОСТАВЯМ ДА ИЗБИРА КОЯ ДА МИ Е ЖЕНА ТЯ ИЛИ ДРУГАТА.-ПРАВИЛ СЪМ ГО.- РАБОТИ.
20
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Жените не са важни, то боят и трепането на жени открай време си е национален спорт на бай Ганьo. Важното е, че не приехме Истанбулската Конвенция, както последно предлагаха от БСП между другото, другаре и не станахме ....ъъъ, как му викате вие. А, да - ДЖЕНДЪРИ :)))) Ахахахахаха. Евала вам, безджендърните
19
2
 
4
 
! Отговори
V преди 1 месец
ДО НОМЕР 3
Защо са мързеливи, защото носят 2 дини под една мишница, а вие си лежите след работа и все недоволни? Защото ви чакат до сетни старини да поискате обвързване, а после жените ви виновни, защо късно това, онова. Наричате плейбои развратните мъже, вместо да ги наречете прелюбодейци. Нагли в какво?
Мислете преди да обвинявате!
18
3
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
Просто грантаджиите използват всяко убийство за пропаганда да налагат на час по лъжичка Истанбулската конвенция и Стратегията за детето.
17
4
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
Трето, как ги правят тези статистики-стъкмистики за насилието?
Впрочем в Истанбулската конвенция освен за физическо и сексуално насилие се говори и за вербално, емоционално и финансово насилие. Тоест всяка жена може да се пише за жертва от нещо.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свикналите българки да са по голяма част от денонощието извън домовете си,хаху хиху,чуждото е по,карантината която ги" заключи", ги направи нервни,нагли в определени моменти и това беше причината да се стигне до фаталните преживявания. Еманципацията по български, ни нанесе големи семейни поражения.
15
0
 
8
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
17 убийства на жени от общо 100 предумишлени убийства годишно. Тоест убийствата на мъже са в пъти повече от убийствата на жени.
Второ, ако има кризисни центрове, те трябва да са държавни и да се обслужват от държавни служители, а не от НПО-тата, които смучат субсидии. Също така центровете трябва да са за всички - жени, мъже, деца и старци.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наркоманите на дуган и местан
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
завреният зет след като ходеше с очила след инцидент в кухнята, никой не разследва причината
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте си измисляли. Истанбулската конвенция у лево.
11
3
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Ами щото е толко малко и незначително в сравнение с това над жените.