Откриват директна самолетна линия между България и Саудитска Арабия

Марияна Николова: Финализирана е работата по споразумението
27 яну 2021 11:07, Анисия Иванова
32
Откриват директна самолетна линия между България и Саудитска Арабия
Снимка: Министерството на туризма

Финализирана е работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия и в най-скоро време министрите на транспорта на двете страни предстои да го подпишат. Към момента е в ход процедурата по одобряване с Решение на Министерския Съвет на договорения проект на Спогодба като основа за водене на преговори и за упълномощаване за подписването й, при условие на последваща ратификация. След приключване на българската вътрешна процедура нашата страна ще има готовност за парафирането на двустранния междуправителствен документ. Очакваме процедурата да бъде приключена в рамките на следващите 2 седмици.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на разговора си с Абдулхади Алмансури, президент на Генералните власти за гражданска авиация на Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера Марияна Николова в Кралство Саудитска Арабия.

Вицепремиерът информира, че откриване на директна линия между България и Кралство Саудитска Арабия ще улесни връзките между двете страни и ще даде възможност за стартиране на чартърни програми. Предвид географското си положение страната ни е "Врата към Европа“ за страните от Близкия Изток и предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, поясни тя.

България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от своите най-важни партньори в района на Близкия изток. Имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инвестиции, търговия, продоволствие, образование и борба с тероризма, заяви вицепремиерът по време на разговора.

Николова поясни, че контактите между двете страни не са нарушени, въпреки пандемията от коронавирус. И допълни, че българските експерти са в постоянен контакт със саудитските си колеги, като обсъждат различни инициативи в сфери от общ интерес. Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно, категорична бе тя.

В тази връзка, подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия би допринесло за увеличаване потока на пътници и товари помежду им и ще допринесе за активизирането на отношенията на всички нива между нашите две страни, информира вицепремиерът. Вярвам че това е стъпка в правилната посока и скоро между двете държави ще има директна самолетна линия, което ще доведе до значително увеличение нивата на туристическите посещения между двете държави, допълни тя.

От своя страна Абдулхад Алмансури благодари на вицепремиера за това посещение, както и на посланика на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Срещата е свързана с подобряване на нашите връзки в областта на гражданската авиация, уточни той. Искам да благодаря на краля, за това че развиват този важен сектор, тъй като той е връзката със света и по този начин можем да търсим възможности за партньорство в тази област, каза още той.  По думите му чрез добрите отношения и спогодбата ще се градят нови мостове между нашите две държави.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За тез няма пандемии з разходки и почивки
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Podigrafka s bg sname na mirudlivta mu usta ujas prostaschtina boko nakaji go islaga teb i gerb
6
1
 
2
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 2 месеца
добре е да се сменят линиите до Великобритания с такива до Саудитска Арабия, местните са подобни, поне е по-топло.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
I kakvo ot tova sa bg narod nischto formi ot dubai
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аааа това за герберите е значи...по-лесно да си наглеждат банковите сметки там.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този как не го е срам да си сложи знамето на вмирисаната си уста.
2
0
 
15
 
! Отговори
Студент юра бъд. про преди 2 месеца
За България по-важна дестинация е ОАЕ, конкретно Дубай. Не е тайна че потокът от пасажири по тази линия се очаква да се увеличава експоненциално.
1
4
 
10
 
! Отговори
? преди 2 месеца
Аре взимай фурмите и се прибирай.
И в самолета на връщане вземи отряда дето разчасти Кашоги че и тук има неудобни журналисти.

Да ви....линията