Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките

Главният държавен здравен инспектор няма да участва в изборния процес
28 фев 2021 14:11, Елка Василева
96
Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР. 

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той.

Още по темата

„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Доц.. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки.

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, обясни Кунчев.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“.

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, каза Кунчев.

„Процесът на гласуване отнема между 15 -20 минути. Този процес е един от най-безопасните. Имах предложения да се включа в изборния процес, но няма да се включа, защото смятам, е човек трябва да си тежи на мястото. Няма да участвам в изборите,“ заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Да стаа! Таман по бързо ша поизмиргат.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е станало в Испания
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"което е супер темп, само материалът трябва да го има"Под материал какво точно се разбира? Ваксините или желаещите?
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки че не вярвам в световното зомбиране, предназначено предимно за "гадните" бели същества, харесвам това че кръчмите са затворени, може би защото вече не съм дете знам ли :)))
58
0
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Калкулаторке, системата има възможност да ваксинира, но не и да имунизира. Кога ще разбереш, че двете думи не са синоними?
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не стане като в Испания
56
2
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Няма никаво значение каква заболеваемостта просто защото е демократично право да не се пазиш от заболяване и да спазваш каквито и да било мерки...
55
4
 
15
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
По принцип трябва да сигнализираш органа МВР който е длъжен да въдворява ред и законност но него не го интересува!При миналогодишната истерия по това време 100 пъти съм му звънял за масови сбирки на стада от индийци но реакция НИКАКВА!
54
6
 
17
 
! Отговори
ООООХ... преди 3 години
ТРУДНО ГО ПОНАСЯМ ТОЗИ ЧОВЕК ЧУДИ СЕ КАК ДА ПЛАШИ ХОРАТА САМО ЧЕ НИЕ ЗНАЕМ КАКДА СЕ ПАЗИМ И НЯМАМЕ НУЖДА НЯКОЙ ДА НИ КАЗВА КАК И Т.Н. ЗАТОВА ЛИ ВИ ПЛАЩАТ ДА ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ ДА ИЗМИСЛЯТЕ БОЛНИ ОЗДРАВЕЛИ И КАКВИ ЛИ НЕ ХАЙДЕ ХОДЕТЕ СИ ВЕЧЕ
53
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разчетено е 2-3 дни преди изборите ситуацията да стане нетърпима.
52
4
 
11
 
! Отговори
Бойха ЦаротБолгарски преди 3 години
Вчера викам: "Юруш на маслините", а вие, кат невидели! Чета, не ме разбирате правилно, а сте уж, по-умни от мен! Затва пращам днес, Кунчев, а го кае по-ясно: Отварам ви,за да ви затвора пак!;))) Нещо, неясно?:))) Тва са нарича "сандър тактика" или както *** казвахме през 90-сетте "Сандукан с двата ножа";)))
51
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Бюлетините са готови.Очаквайте включване,другари герб.ерасти.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам да знам, когато един ресторант или игрална зала не затворят в 23.00, тоест нарушават заповедта, кои държавен орган следва да сигнализирам? И колко бърза реакция да очаквам? Всъщност въпросът ми е риторичен!Хубавото на локдална беше, че утайката на обществото, разни травестити, *** и престъпници, някак се покриха!
49
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Игралните зали, нощните клубове, кафенетата и ресторантите хич не ми липсват няма смисъл да ги отварят,защото скоро ще ги затворят при третата вълна.
48
4
 
12
 
! Отговори
ТСВ преди 3 години
Третата световна война се оказа биологична война......................аз мислех, че ще е ядрена война...............поне всичко шеще да свърши за минути..............сега ще умираме бавно и мъчително...............яко ще се мре.................да, това е ясно като бял ден!!!
47
2
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Абе Кунчев,тя ситуацията си е една и съща бе!Мутрохотелите са си пълни и само за пред телевизора давате чат-пат някой съвсем очебиен за хората да изгърми !Я вървете на проверка в затънтеното Арбанаси да видите за кво става дума!
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, казваш оная танзанийската коза не спазвала мерките и изяде дървото с короната, папата и тя.
45
6
 
4
 
! Отговори
Кунч преди 3 години
Точно така случаен минувач - духай супата. Аз ще си правя каквото си искам, защото никой не може с пръст да ме пипне. Яд ли те е? Приготвяй се за следващ мандат на моите господари!
44
11
 
8
 
! Отговори
Кунч преди 3 години
Пълен локдаун! До дупка!!! Щом няма протести, всичко си е наред.
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По ресторантите ходят в болшинството случаи...комплексари и о'трепки...След определено време и употреба на алкохол всички мерки и дистанция отиват на кино...