Фалстарт и отлагане на е-рецептата, защо у нас не се получава?

Въпреки неяснотите, хората смятат, че това ще ги облекчи
Обновена: 3 май 2021 20:20 | 3 май 2021 20:20, Веселина Йорданова
49

Фалстарт на системата за електронни рецепти. От 1 май трябваше хартиените рецепти да останат в историята. Заради забавяне обаче здравният министър внесе предложение за отлагане с още 2 месеца.

Красимир Иванчев е собственик на верига аптеки. В бранша е от близо 30 години. Казва, че от години се говори за въвеждането на електронната рецепта, но е трудно прилагането им на практика.

"Пак по някакъв начин всичко се разминава и българският гражданин не може да се наслади на това облекчение. В ЕС е 13-14 година, навсякъде това го има, просто в България не се получават работите", каза той.

"Първо трябва да има правителство, работещо. От няколко месеца се говори, от началото на годината, че ще започне, но до момента все още няма развитие", посочи фармацевтът Албена Атанасова.

Въпреки неяснотите, хората смятат, че въвеждането на електронните рецепти ще ги облекчи, предаде Bulgaria ON AIR.

До обнародването на предложението аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 30.04.2021 г. Ако го направят, те попадат в параграф 22 и рискуват да са в нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: електронна рецепта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ и ВМРО са структура за крадене на нашите пари.Всичко което спира потока за крадене няма как да се въведе.На политиците не им пука за нас.Те гледат на нас като на клиенти,които могат с измами да ги използват.На нас са ни необходими няколко поколения ,за да разберем това.Така беше с комунизма, сега е същото с фалшивата демокрация у нас.У нас само крадене и никаква демокрация.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е защото няма умни хора в редиците на ГЕРБ и ВМРО ,а защото има много престъпници. Щом в Македония се въвежда електронната система преди 10 години ,при нас единствената причина да не се въведе е че се краде много.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония отдавна има електронна рецепта и не само има и електроно досие на пациента.Всичко което носи пациента при посещение на лекар е една карта наподобяваща лична карта с чип.И не само рецепта ОПЛ(личния лекар),му записва час на пациента при специалист за консултация,за операция или за болнично лечение.Няма ги опашките за записване на часове,за изписване на лекарства и.т.н.При нас се отлага ,защото се краде много от парите за здраве.
41
1
 
2
 
! Отговори
То е ясно... преди 2 години
Защо у нас не се получава...ами защото в редиците на ГЕРБ няма умни и кадърни хора, и защото от тия електронни рецепти няма какво да се краде, особено от тая ламя банкянския Винетутутуту!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една партия най-вече в последните години от крадене не и остава време за работа, работа, работа
39
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешниците гербери пак се провалиха.
38
4
 
13
 
! Отговори
Видими РезилТати преди 2 години
Отново!
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не става ... ???Ми, то, отговорът е ясен ... Защото Герб я правят тая система ... От мъжеложци и сливи какво да очакваме ???
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Moга да хвана бас , че ще я направя тая система да работи сам! Не знам какви гении наемате ама не сме 2000 та година. Хайде малко по-сериозно стига крадохме пари. Баце се махна и почнаха да му лъскат акитата
35
1
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
В Новината прочетох мнение на фармацевт - за електронна рецепта трябва да има Правителство - това е несериозно . Само да напомня - от 10-15 години си плащаме Данъци , Ток , получаваме Заплати , плащаме сметки - в Електронен Вид - тоест - през Интернет .Та една проста рецепта не може да се направи - Държавата да пита фирмите за PCR тестове - как го прави така че теста да ти излиза на телефона или телевизора .Нещо ми смърди на Корупция или Престъпление .
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се получава защото ГЕРБ е сбирщина от простаци, а Дончев е един провинциален философ, който някой е набедил за доброто ченге.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са платени едни милиони подкуп...и не тръгнаха е-рециптите. Ако бяха платени на когото трябва милионите.... щяха са тръгнат е-рецептите
32
0
 
1
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
До Киро брейкаОчевидно е че нищо не отбираш...пишеш глупости..
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако системата се прави от Информационно обслужване АД, разбирам защо нищо не работи. Мафията е там и продължава да дърпа пари, без да се прави необходимото. В. Мундров е един от мошениците тамц
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фигаро Ти си мислиш и обясняваш нещата, но по лесния и честен начин ,но ако стане тая работа знаеш ли колко пари НЯМА да отидат на правилното място и при джипитата ,които за нищо работа получават неброени?
29
2
 
21
 
! Отговори
### преди 2 години
А азиатска Турция въведе електронните рецепти преди 13 години и системата им работи безотказно.......
28
4
 
17
 
! Отговори
Хе хе преди 2 години
До Анонимен Колкото Томислав Дончев ..2,500 000 000 лв. -...Е-правителство ,толкова и Е-рецепти .. Ама парите се изпариха ,нали ?
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една истина стара -като не можеш да си направиш нещо сам,тогава си го купуваш! По добре да си купиш фолсваген, отколкото да си направиш сам Москвич! Когато нашите ИТ специалисти не ги бива, да се закупи софтуер.Може и по евтино да ни дойде!Ама купения софтуер от вън няма да има вратички за пълнене на чекмеджета.......!
26
2
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колега #16, ДБ кого са предложили за електронен Министър-председател? ЕНИАК или Комодор 64? Напомням, че в българския език, за разлика от английския, "правителство" и "управление" са две различни думи и не са синоними.Отлагането означава ли, че гейчето ще ме остави без инсулин?
25
2
 
17
 
! Отговори
ye преди 2 години
аз пък отлагам плащането на данъците ми с 2 години