БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.

Една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени
15 юни 2021 14:00, Елка Василева
626
БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.
Снимка: архив, БГНЕС

"Северозападна България, ареала около Сакар - Странджа, района около Краището и Централна Стара планина - това са традиционно ареалите с най-активни процеси на депопулация", каза пред БНР доц. Надежда Илиева от БАН за най-новото демографско изследване на населението у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България" и какви са прогнозите за обезлюдяването в следващите 20 години.

"Става дума за целия район на Централна Стара планина, без Велико Търново, като район на обезлюдяване. Според изследването ни до 2040 година населението ни ще намалее до 5 млн. - 5 млн. и 200 хиляди души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. При тези с до 20 души население този дял достига до 37 на сто", каза доц. Илиева.

Още по темата

Тази група населени места става преобладаващи за страната - това е понятието демографска пустиня. До 2040 година 69 на сто от територията на страната ще са заети от тези територии.

В следващите 20 години ще останат само отделни острови - столичният град, пловдивско-пазарджишката агломерация, основните урбанизационни оси - Бургас и Варна също, поясни доц. Илиева.

Според нея естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

"През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат население", прогнозира Илиева.

По думите ѝ последните години смъртността у нас е приблизително 15,5 - 15,9 промила, докато през 2020 година имаме вече смъртност около 20 промила. Доц. Илиева посочи, че очевидно тези завишени показатели са заради пандемията.

 


626
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
574
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
От коментарите разбирам,че жените гонят парите и техните си интереси,а не традициите, защотото нашите момчета не могат да им дадат това, което им дават мъжете от западна Европа.Дефакто нашите момичета и жени не са верни спрямо половинките и за това трябва да се накажат с цялата строгост на закона!!!
573
1
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 1 месец
Бездетна си защото си модерна и ни съ даваш. Живурка ти са леко ;)От относно съветите да сме отишли на запад , да , там е зле , като цяло, но никой не говори за запад конкретно, а за по-традиционния изток. А относно нашенките , Еми те се водят по западния модел, така че не са вече кой знае колко по-различни.
572
8
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Примитивно е да наричате някоя си бездетна, без и понятие да нямате каква е. Живеем във времена, дето никой не може да ми каже какво да правя и как да организирам живота си. В първите коментари беше казано да не ни плашите с мюсюлмани, защото точно те ще ви спукат гьона от работа, за нас не мислете, защото ни мразите и нямаме никакво значение за скъпоценния ви живот. Гаранция, че ще сме по-добре от вас.
571
5
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
И на мен не ми е ясно какво търсят нашите мъжаги тук, а не си търсят жена от чужбина, та най-после да ги светне що е то феминизъм. балканският им мандалитет или ще се срине изведнъж, или ще хванат първия самолет.
570
6
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Турчине, какво точно дириш тук. Насила някой да те държи? А най-после някой директно да каже на женомразците какво ги чака женитбата в чужбина и какви ще му се видят нашенските кифли. Защото нашите готованци прекалиха и хабер си нямат как е по света.
569
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Ще пътувате под въоръжен конвой от Варна до София, за да не бъдете нападнати и изядени от индианци, като в сащ през 19 век-резултат от евроатлантическите промени, които виждаме 30 години вече ;) !!!
568
6
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 1 месец
Господ няма тояга да наказва народите. Наказва ги като Садом и Гоморе или тихо, бавно,болезнено но сигурно изчезване от лицето на земята. Изглежда за българите е избрал последната форма на наказание-бавно,мъчително но сигурно изчезване.Дано имаме възможност в бъдеще да покажем на идните поколения показно що е това злобно,вредно,крадливо,лъжливо,лениво,мързеливо,дребно,коварно кръвожадно същество наречен българин-олицитворение на всичко долно и пошло на земята. Благодаря ти Господе-видях тези дни
567
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** народ Като сме *** народ, ти иди при сложните народи и си избери жена там. После ще ни кажеш какво изисква тя от теб. Българските "кифли" и "феминистки" ще ти се сторят като мечти от юношески сънища. Опиташ ли се да се разведеш, само като чуеш условията ще хукнеш пеша към България, плачейки на високи децибели. Дано да завариш тук някоя нашенска все още незадомена кифла или феминистка, може пък да се смили над теб.
566
0
 
7
 
! Отговори
Момчето преди 1 месец
Разходите за семейството нямат край,когато не стигат ресурсите или останеш без работа???
565
1
 
2
 
! Отговори
Джони Кейдж преди 1 месец
Не ,не се чудя, ясно ми е защо . Чак пък примитивно...Знам , че истината често е неприятна за слуха, но нека си имаме уважението. Ето, аз например много те уважавам.
564
6
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Джони, или си ***, или злонамерен. Никъде не съм казала, че съм разбрала едва сега, ясно? А дали съм бездетна или не, нито знаеш, нито пък би трябвало изобщо да те интересува. То бива примитивно мислене, но толкова просто не бива. Още ли се чудиш защо жените не искат да се женят?
563
3
 
2
 
! Отговори
Джони Кейдж преди 1 месец
Жените са стока, а мъжете ресурс, банка и бодигард. Чак сега ли разбра как работи света ? То заради това си такава бездетна феминистка , защото не знаеш как работи света.
562
5
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Аз съм грозновата и си намерих грозноват. Уважава и феминистки, и нефеминистки и няма нищо общо с мачовците от този форум. Смята, че жените трябва да са със същите права като мъжете и последните да не се държат господарски и надменно, само защото са мъже. С разум всичко е по-лесно и по-добро. Никой никому не е нито роб, нито пък му е длъжен с нещо. Живеем в свободни времена.
561
3
 
3
 
! Отговори
един преди 1 месец
Джони, нещо не сте наясно - хубавиците искат да вържат някой богаташ, и после я родят по едно - макс две. Ами защо богаташите не правят повече деца, поне могат да ги гледат както трябва. Нали мъжете са умните, защо не налагат на хубавиците това толкова естествено нещо - да им родят повече деца?
560
4
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Как повечето майки няма да са грозни, като търсите предимно хубавици, искате да са ци....рести, с еди-какви си мерки, еди-какво си. Точно това е гнусното, че жените са стока и гледат как да се харесат на богатите от вас, това е от как свят светува, и затова по-умните жени се дистанцират и си оправят живота сами, в немалко случаи и доста добре.
559
4
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Кифла е права - гнусни са лъжещите семействата си, а не тя. При нея отношенията са пазарни. Буров е казал, че българинът иска нещо младо и хубаво, но без да плати. Много жени си имат и деца, и пари, и добро обществено положение и без мъже. Просто не им трябват подобни като тези тук. Може и никак да не ви харесва, но е факт.
558
4
 
2
 
! Отговори
Джони Кейдж преди 1 месец
Оплакват се че нямало кой да гледа децата или че нямало пари. И пари има, пълно е с програмисти без жени, и кой да ги гледа се намира . Забелязали ли сте как повечето майки обикновено са или грозни жени или средно-добе изглеждащи. Хубавите и по-младите избягват да се женят и правят деца , само и само да не им се развали фигурата и д не ги върже някой, че как ще обикалят всеки ден където им скимне иначе. Свободния майче.
557
2
 
1
 
! Отговори
emigrant преди 1 месец
Може и да е вярно това, но аз помня Жан Виденовта зима. След това се изнесохме много на запад. Преди нас пък някои забегнаха към Барселона *Каталуния, заради авторитетът на Стоичков.След 2000г си ,, повлякоха краката" още доста бyгари към Италия, Белгия, Норвегия....и др. адреси....След толкова годинидоста българчета се народиха...Зависи от тях накъде ще поемат....
556
4
 
6
 
! Отговори
Прост народ преди 1 месец
Това са напълно естествени процеси и така кифлизацията на масата от жените и тяхна феминистка философия жената да престане да бъде жена, а вечната куртизанка свободомислеща, независима, мислеща за всичко друго, но не и за семейство. Лесните пари и лесният живот това е в главите на феминистките.
555
2
 
2
 
! Отговори
До Кифло преди 1 месец
Като ти се спука презерватива ти е спукана работата.