Йотова: Дали партията, спечелила изборите, е готова с премиер?

Вицепрезидентът категорично: Час по-скоро трябва да имаме редовен кабинет
34
Йотова: Дали партията, спечелила изборите, е готова с премиер?
Снимка: БГНЕС

България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, като допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от българските граждани в една парламентарна република.

Още по темата
Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата, посочи Илияна Йотова.

На въпрос за позицията, разпространена вчера от прессекретариата на държавния глава, вицепрезидентът Йотова определи като последно напомняне към политическите партии, че трябва да си свършат работата. Изборите отдавна отминаха, вече е конституирано Народното събрание, имаме победила партия, която носи отговорността да поеме първия мандат, каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви още, че президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, тъй като е готов да изпълни своето конституционно правомощие. Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори, е готова вече с името на бъдещия министър-председател, защото той трябва да дойде да му бъде връчен този мандат. В момента, в които те покажат и кажат публично "Да, ние сме готови с това", президентът ще го връчи, но дори и това да не стане, смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани "Има такъв народ", за да им връчи мандата, коментира Илияна Йотова.

Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови. На въпрос дали смята, че ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът каза, че няма такова впечатление, предаде БТА.

Попитана за изострената комуникация между ИТН и двете партии на протеста, вицепрезидентът коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите - по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели. Старите партии с дълъг парламентарен живот донякъде познават себе си, допълни Йотова. По думите на вицепрезидентът обаче толерансът е бил даден достатъчно много дни и ако има действително пресечни точни в интересите, в политиките, в приоритетите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиненията, отправени от "Има такъв народ" в парламента днес към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова каза, че всичко това подлежи на доказване и от двете страни. Това за мен беше новина, предполагам, че когато президентът е направил своя служебен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите проучвания, посочи още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в церемонията по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина в София.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефът ти да не води жена си на оперии разходки в чужбина, а да чисти гнусната каша, която заедно сътворихте с подмолните си действия!!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази биволица няма място там,тази длъжност трябва да се съкрати.Много има в тази бедна държавица на държавна хранилка и не знаят за какво получават заплата....
27
0
 
3
 
! Отговори
656565 преди 1 месец
В името на личната война и нищо друго, нищо, ще се приеме каквото и да е правителство, от който и да е "враг на моя враг", а страната-кучета я яли. Очакваният "голям успех" не се получи и сега ще се ктрпи с каквото има. Големият печеливш е който плаща за "музиката". И все пак "како Сийке, от тях си".
26
1
 
1
 
! Отговори
Алтер преди 1 месец
Премиера не е толкова важен, а Човека да е стойностен, всеки може да стане премиер за два дни. Голям ЗОР кой ще е премиер, да изчакаме, без нерви. Вярвам, че ще е най - добрия.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Служебното правителство е добро и работеше добре, надявам се и Слави да състави добро правителство!
24
2
 
8
 
! Отговори
НОВ ПЪТ преди 1 месец
Дали , спечелили изборите са готови да излъчат премиер, не е сигурно, но е сигурно, че Радев е готов да управлява със служебния си кабинет до провеждане на президентските избори, спечелване на втори мандат и въвеждане на президентска република.А това е нещо, което няма да стане, защото Светът тръгва по нов път, а с него и България.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Байдън е бил вече 2 мандата във влтта като вицепрезидент на Обама. Американските президенти почти всички са били вицета на други президенти.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В другите държави имат ли Вице? Каква е работата на вицето? Снаха ми не е българка и когато види Радев и Йотова пита тези двамата семейство ли са? защо винаги е по петите му? :D
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сценаристите наистина сериозно ли си повярваха, че ДБ, ИБГНИ и БСП ще слушкат безпрекословно простачетата на Слави?! Те ще ви поставят кънките и ще ви пуснат по нанадолнището, а вие си трошете главите. Никакви оправдания няма да ви помогнат: спечелихте изборите, но тези 65 депутатити можете да си ги пъхнете отзад, за никъде не стигат. Като се правите на юначаги, сега се оправяйте. Другият изход е кабинет ИТН+ГЕРБ+ДПС, но това е смърт и за трите партии. Хелем за вас - 100%-ва...
20
3
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Ам'чи махни прашките !?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да си я представя по прашки. Моля, помогнете ми!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега кой ще сложим за фигурант като президента???????
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Радев и Трифонов са в цуг-цванг - нямат полезен ход.
16
3
 
17
 
! Отговори
балами преди 1 месец
Да, готови са. След провала на шахматистката Антоанета Стефанова, сега ще предложат Христо Стоичков. Знае и езици, което е основният им критерий за премиер.
15
2
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Погледнете я - булдог Алапаха!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таз пък къде се тика?
13
4
 
21
 
! Отговори
ФотоГраф преди 1 месец
Йотова гледа като втрещен хипопотам, на който са му откраднали закуската.
12
2
 
18
 
! Отговори
Яката дупара преди 1 месец
скоро не се беше показвала
11
3
 
32
 
! Отговори
СТАТУКВОТО Е РАДЕВ.! преди 1 месец
БЪРЗА, НЯМА ВРЕМЕ...... НАРОДНИЯ ГНЯВ СЕ НАДИГА... И ЩЕ ГО УДАВИ....
10
3
 
21
 
! Отговори
О,биволицата преди 1 месец
и тя реши да вземе думата.Какви мечти имаха,а то какво става.