Стартът на 18-ото преброяване на населението ще бъде даден в 0:00 ч.

Преброителната карта съдържа и въпроси за жилището
91
Стартът на 18-ото преброяване на населението ще бъде даден в 0:00 ч.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стартът на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще бъде даден в 0:00 ч. на 7 септември, посочват от Националния статистически институт (НСИ).

Тогава ще бъде отворена информационната система "Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. Препоръчваме този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия - безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получава се имейл с линк, на който трябва да се кликне до два часа. След потвърждението се отваря екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да е завършена и потвърдена всяка страница с бутона "Напред". Ако незавършена страница остане отворена повече от 30 минути, без въвеждане, връзката прекъсва.

Позволено е връщано в предишни страници на преброителната карта и редактиране на информацията, но само до окончателното й приключване. След това, до 17 септември, данните ще може само да се виждат, но не и да бъдат редактирани.

След успешното преброяване, всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.

Важно е да бъде посочен адрес, на който се живее в действителност, а не по регистрация.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят, посочват от НСИ.


91
Още по темата: ПреброяванеНСИ
Още от Общество
Съединението - малка държава, която е постигнала много
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 2 седмици
Всеки има толкова жилища,колкото може да си позволи.Откъде накъде държавата трябва да го удря?Тя ли му ги е подарила или с акъла си ги е построил/И защо един трябва да плаща,за мързела или некадърността на друг?
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А тези,които са временно в чужбина,как ще се преброяват?
77
0
 
2
 
! Отговори
Гном преди 2 седмици
И този път няма въпрос за сексуалната ориентация, лошо.
76
0
 
1
 
! Отговори
do 77 преди 2 седмици
Баба Пена няма пощенска кутия в тази историйка така ли?
75
1
 
3
 
! Отговори
дедо Пенци преди 2 седмици
''Глобата е 160 лева - тя е нещо символично.''-----Даааа, символично е.............половин месечна пенсия!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баба Пена няма компютър. Преброителят идва, когато баба Пена е излязла я до магазин, я до близката градинка.Преброителят оставя бележка на вратата кога ще мине втори път.Комшийката, дето не могат да разделят нещо си вижда бележката и я хвърля в контейнера за смет. Как ще докажат, че баба Пена е видяла бележката и да я глобят.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А номер на гащите ?
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябвало да включат и номер на шофьорска , межд.паспорт и номер на военна книжка и.т.н.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как се преброяват копторите и това което живее в тях из гетата
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
или освен да го сбъркам и им искам пср тест направен 72 часа преди да ги пусна!хха така ще направя.ако кажат че са ваксинирани пак
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 69 - нещо не си дочел както трябва - погледни във въпросника и тогава обсъждай. Има го свободно, можеш да си го изтеглиш и прочетешв 8 въпроса се повтаря и то там, където не му е мястото. можеха спокойно да го напишат отделно под друга форма
68
1
 
4
 
! Отговори
От 69 преди 2 седмици
Или го отдаваш под наем (и си плащаш данък печалба за това) или го продаваш или си плащаш като поп висок данък празно жилище. Малко да се раздвижи пазара на НИ в тая държава. Не може да сме най-бързо намаляващата нация с най-висока смъртност, всяко 4-то жилище да е празно и в същото време цената на жилищата в София да е поскъпнала с 66 процента за 5 години! При ръст от средно 1500 човека годишно (и -20000 през 2020) и същевременно разрешения за строеж на десетки хиляди нови жилища на година!
67
0
 
5
 
! Отговори
за ЧИТАТЕЛ преди 2 седмици
ползата от преброяването много добре се получи, тя преброителката не се беше брояла доста време, защото нейния отишъл и той да брои нещо си там в чужбина, че бая и се броеше, че и в задния двор броя и на френски, точно това броене чаках. П.С. учете се от грешките на родителите си... бройте се с презервативи. :)
66
4
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 2 седмици
Смисъла на въпроса за необитаемите жилища е да се преброят и съответно да им се вдигне данъка. Защото има адски много хора, които не могат да си позволят жилище според нуждите им заради това, че 25-30 процента от сградния фонд е необитаем. Дори не се отдава под наем, стой си празен, като склад за музейни експонати. Не е нормално цената на ГО за автомобила ми на стойност 4000лв да е по-висока от данък сгради на жилище с пазарна с-т стотици хиляди лева. Нека малко ударят тези с 5+ празни жилища.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А от къде мога да бъда сигурен че тези преброители не са криминално проявени и оглеждат жилището ми за евентуално посещение като ме няма
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
чета въпросника за преброяване-големи тъпотии!тия,които са го измислили не са ли учили статистика,социология ?!То бива смотани въпроси,ама чак толкова?Примери-въпроси А13 и А14, Ж -3,4,6,8, 13,14,17,19-какво променя статуквото дали са обитаеми или не? какво е важното дали от 31.08до6.09.2021 съм работил или не-въпрос Н20?А пряк въпрос дали работя или съм безработен няма ?! И още тъ по тии има за жалост!
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не може да ме задължи да отварям на непознати да ги приемам в жилището си и да им давам личните си данни
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Луди ли сте? Те НАП хакнаха, аз ще им даван на готово, адрес, ЕГН, имена, възраст, доход???? Ку-ку... Няма кака да стане.
61
0
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 седмици
Някой с две-три думи прости да обясни ползата от преброяването за преброяваните.Или никой не я знае, освен тези които искат да свържат е-м, адрес, егн с л.к.Очевидно старите данни дават вече фира, трябва да се освежат.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И как ще ме глобят ми е чудно? Как ще докажат, че не живея в чужбина?