Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот

Ще бъдат преброени всички, които към 7 септември пребивават у нас
59
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Снимка: БГНЕС

Преброяването прави своеобразна моментна снимка "с висока резолюция" на хората и условията на живот в цялата страна. То показва какво е състоянието към един определен момент -  0.00 часа на 7 септември 2021 година. Това посочват от НСИ в отговор на най-често задаваните въпроси.

Ще бъдат преброени всички хора, които пребивават на територията на България към този момент, независимо дали са български или чужди граждани, включително търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

От българските граждани, които не са в България към 7 септември, ще се преброяват тези, които отсъстват временно (за по-малко от една година) от страната. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят.

Съгласно световната статистическа практика, ние ще преброим дипломатите и българските граждани, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които към критичния момент на преброяването са извън страната; Няма да се преброяват чуждите дипломати и служителите в дипломатическите мисии на територията на страната; чуждестранните военни, които са на мисии в страната, и лицата в съставите на чуждестранните речни и морски кораби, уточняват от НСИ.

Ще бъдат преброени също така всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят хора. НСИ вече има географските координати на жилищните сгради и след преброяването ще бъде поставена основата на статистически регистър на жилищата в страната.

Целта на всяко преброяване е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна хора, за да може те да получат по-добри административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане.

За преброяването не е важно дали сме собственици, наематели или наемодатели, а в какви условия живеем, за това как стигаме до работното си място, дали хората с увреждания имат затруднения при достъпа до собствения си дом, дали търсим активно работа.

Затова преброяването на населението е най-важното статистическо изследване. И колкото по-точно е то, толкова по-висока ще бъде резолюцията на "снимката", която ще бъде направена. 


59
Още по темата: ПреброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
за да може те да получат по-добри административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане.--ахахаахаахаах-какъв виц
36
2
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Ще преброят жилищния фонд,ама друг път. Никъде няма графа "притежавате ли повече от едно жилище", а само "имате ли жилище за сезонно ползване". Ами който има 2 или повече жилища ,които ползва не сезонно,няма какво да попълни.
35
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да видя преброител в Столипуново, Факултето, Филиповци и т. н. Това ще е интересно! А и за там трябва да са с червн колан по боен спорт, че не се знае какво ще им хрумнена местните команчи.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Вуйчо ВаньоДа я беше преброил електронно. Аз баба ми така я броих, че да не и влизат у тях всякакви. После само и занесих листа с кода и казах да го даде на преброителя, на площадката пред апартамента, без да го пуска вътре.
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж да дойдат да ме преброят, още ги няма, познавам приятели дошли на почивка в българия, тях не са искали да преброят .....НАМИРИСВА НА БУТАФОРНА РАБОТА
32
5
 
13
 
! Отговори
така е най-добре преди 2 месеца
Преброяването-моментна глупост и точене на пари.
31
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казвате на всички ваши познати пенсионери никакво отваряне на никой. Пускат под вратата каквото им трябва и да се махат. На запад преброяването е САМО електронно. Няма кой да ходи да се забимава на място. Коя нормлна пребройтелка ще ходи по палнки и села или махалите на команчите. Вие нормални ли сте?
30
5
 
27
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 месеца
Майка ми е пенЦиорка на шейсе и кусур години, та питам Аз как тая жена дето тежи 50кила ще окаже съпротива на пишман преброителите?!! Това е златната мина за обирджии!!! Нали уж имало електронно преброяване? Колко пъти ще се броим?В ромската махала ще ги броите ли?
29
4
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
Да ми преброят космите ...
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе отбиваме номера отвсякъде. Хич не си правете илюзии. А за какво щели били да се използват данните е напълно смехотворно.
27
3
 
27
 
! Отговори
Всчки вие преди 2 месеца
Отивате в списъците на Адженда 2030 на ООН. Кой разбрал, разбрал. Кой смята, че е конспирация да си го прочете на официалните сайтове. Интересно защо у БГ не съобщават, че сте включени в базата данни на ООН за анализи и програма за устойчиво развитие? А какво ви мислят ООН, прикрито под сладкото "устойчиво развитие" и за кого е то, ще го оставя за логически мислещите и четящи хора. Осталите, бройте- една уфсъ, две уфси...
26
6
 
16
 
! Отговори
Ягодоберач преди 2 месеца
От 30 години (6 петилетки) не съм в България и отдавна съм "чужд гражданин" на две еврозападняшки и една задокеанска държава, но като чета как преброяват стадата в РБ, се сещам за Еразъм Ротердамски и книгата "Въхвала на глупостта". Няма да се учудя, ако се окаже, че в България живеят 10 млн. българи в момента.
25
12
 
13
 
! Отговори
Бгпитек преди 2 месеца
Никога няма да дам да ме преброят, само искат да ни чипират, не им вявраме на тиа!
24
1
 
29
 
! Отговори
Бай Киро преди 2 месеца
Най-високия жизнен стандарт в Европа..? Според НСИ - 1035 лв. на месец за сам човек - *** крадливата държава !
23
7
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 месеца
Преброих се. Измериха с сгъваем дървен метър всяка каюта в ракетата ми. Ваксиниран съм . Осем пъти. Три от които за още несъществуващи варианти на Ковид19. Чипиран съм и вече получих промоционалната шапчица от станиол. ...... Мога ли вече да отлитам за Татуин по важни джедайски дела или сте измислили още някакви луудости .Бързам, щото след газта и тока да не повишите и цените на ракетното гориво че знам ли ви ....
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Времето за разходка иде бавно и полека
21
4
 
12
 
! Отговори
Преброен преди 2 месеца
Изповядвам Зороастертизъм, неграмотен, нямам телефон, таблет, компютър и електричество. Нямам пералня, судомиялна и ТВ. Член съм на култа към спагетеното чудовище. Нямам канализация и водопровод. Нямам завършено основно образование. Съпругата ми е доктор на науките (преброих я и нея). Това са моите данни. Проучих, че не нося отговорност за грешни такива.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Помня как никои не ми обърна внимание когато трябва ще да знам това което трябва да знам .Помня как се отнасяха с пренебрежение към мен и как на няколко пъти ме прекарахте мръсно и бях подложен на унижение помня как на мен не зачитате мнение като човек личност и какво ли не ебъдете здрави аз цял живот съм бил.мачкан смазан и какво ли не не ми пука още колко ще стоя и какво ще правя а на вас много ви здраве
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупост.Също като на работа имаш доверие доверието изчезнало за един миг храни л си го у важавал си го вършиш си това което трябва и какво получаваме в замяна неблагодарност.Бъдете живи и здрави и дано намерите друг да ви слугува да ви мие да ви чисти да рине сняг да прави всичко което му кажете а дано да е още по-добър бъдете здрави и не забравяйте всичко се връща
18
4
 
19
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 месеца
До 5 - Навсякъде е така, ходи да видиш какво става в Русия, Италия, САЩ, Китай. Градове призраци навсякъде. Съвсем нормално е всички да седят в столицата. Преструват се всички, че са тук за пари, но като се приберат в провинцията им е самотно защото света забравя за тях. В Софето е пълно с прикрити самотници. Толкова прикрити, че и самите те не го осъзнават. Единствената им валидация за съществуването им е в картинки. - фейсбук мишлета. ;}