Вирусолог: Грипният вирус се е "скрил", но го има

С разхлабването на мерките грипът може да се завърне
14 окт 2021 09:31, Ния Христова
32
Вирусолог: Грипният вирус се е "скрил", но го има
Снимка: Pixabay
"Това, че грипният вирус привидно се е „скрил“, не означава, че е изчезнал. Засяга (особено причинителите на т.нар. грип А) доста животински видове и те са негов своеобразен резервоар в природата". 
 
Това каза пред в. "Монитор" проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН.
 
Тя подчерта, че с разхлабването на мерките грипът може да се завърне.
 
"Ако не сега, то в някакъв следващ момент. А това да не сме били изложени на действието му един или дори два последователни сезона си има и своята отрицателна страна. И експертите се питат колко добре продължава да го помни имунната ни система, какво е състоянието на колективната защита на населението срещу него", коментира експертът. Проф. Александрова обясни, че дори да не сме го забравили, са се натрупали повече хора, които никога преди това не са се срещали с грипния вирус.
 
"Дали това няма да помогне дори на един „скромен“ грипен вирус да предизвика по-сериозна епидемия. Освен това природата обича равновесието и не търпи празно пространство. Което поражда въпроса дали невъзможността на грипния вирус да стигне до хората няма да активизира движението му сред животните, включително при онези видове, които имат значение за появата на потенциално опасни за човека грипни вируси", каза още експертът.
 
"Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 силно ограничиха разпространението и на други респираторни вируси, включително на грипния. Това е добра новина, защото едновременното циркулиране на два силни играча – грипният вирус и SARS-CoV-2, би затруднило изключително много здравната система.
 
Двата вируса вече се засякоха и се разпространяваха едновременно през 2019/2020 година, в самото начало на пандемията, преди да бъдат наложени ограниченията. Опитът показа, че съвместната инфекция с тях не е изключена. Има данни, че двата вируса дори могат да си "помагат", коментира проф. Александрова. 
 
"Всеки вирус прилага стратегии, с които потиска имунния отговор на организма. Два вируса биха се справили по-успешно от един. Ако нещо разбрахме в хода на пандемията, то е, че не сме сами на Земята. И светът на вирусите си заслужава да бъде изучаван – не за да се плашим от тях, а за да ги опознаваме и да бъдем подготвени за изненади", каза още експертът.

32
Още от Общество
Петковден е, започват зимните празници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вирусите "работят" след 23 часа и си играят на криеница през светлата част на денонощието. Новото ненормално. Плашете се не от Торбалан, а от вируса.
27
0
 
2
 
! Отговори
............ преди 1 седмица
Ох,че ме разсмиват тези пишман специалисти,бил се скрил.Това да не е мишок,че да се скрие грипния вирус?Има си го той,ами прекалена паника всявате с тоя ковид 19.Един вид скрил се от ковида да не го изяде !
26
1
 
1
 
! Отговори
Баче Кике преди 1 седмица
"С разхлабването на мерките грипът може да се завърне" - Ама как така?! В никакъв случай разхлабване, затягане само, а на ваксърите задължително силикон по прозорците, вратите, залостване, слагане на петорна бустерна, векторна, транссексуална и тн ваксина, задължително пет ката маски, гумен костюм, гумен ч е п за да са спокойни!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като гледам всичките тези професори плъзнали по сутрешни блокове и все се сещам за НапАлЬон от 4 стая...
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скрил се е зад гърба на ковида :)))
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха ха като плашилото ковид не действа достатъчно извадихме и грипа, който по техни думи миналата година беше ликвидиран от всемогъщото кови, с меш ншц и
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога е планирано пръскането?
21
0
 
10
 
! Отговори
Лудко преди 1 седмица
Мхм, много се се скрил! Що не кажете на хората, че изобщо си нямате на идея как да ги различите вирусите?
20
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
Просто закъснява голямата пръскачка с обикновения грип.
19
0
 
18
 
! Отговори
ааа преди 1 седмица
"грипният вирус привидно се е скрил.Как няма да се скрие като на хоризонта вилнее големият батко....Продължават да ни вземат за мезе..
18
0
 
15
 
! Отговори
и като се завърне преди 1 седмица
Кво?Толкова години си съжителстваме с грипа безпроблемно и изведнъж, пандемия , мор, ще валят трупове.Ай у лево, паникьорите.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всякакви псевдо научни разсъждения за естественото разпространение на вирусите са безсмислени след разиграната пиеса последните 2 години. Вирусите се доработват в лаборатории и се разпространяват по усмотрение на властимащите. И, както вече ни предупреди главният вирусолог на планетата, са ни подготвили много страшен. Живейте здравословно и си укрепвайте имунната система с природни средства, че тези хора не се шегуват.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крие се, но ще излезе когато масово започнат да боледуват и умират ваксинирани. Тогава неваксинираните ще са сковид, а ваксинираните- с грип.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На какви медицински феномени станахме свидетели през последните две години!
14
1
 
9
 
! Отговори
Кокошкар преди 1 седмица
До Има-нема Дай Боже от твоите уста в божиите уши. Искам ги до стената всичките срещу Калашников и да ги гледам с пуканки в ръка по телевизията, как се наакват пред портите на Св. Петър, защото сега са много нагли когато пращат хората на химическо скопяване и евтаназия.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"С разхлабването на мерките грипът може да се завърне" Никакво разхлабване ,как така разхлабване .Мерки до край ,и от строги по-строги .Че ще вземе да се върне грипа и какво ще правим тогава .
12
1
 
11
 
! Отговори
има нема преди 1 седмица
Да светнем професорката!Имаше скандал с един дето плагиатствал от СУ!Какви щети е нанесъл на други-професионални,репутациони е едно на ръка,но няма увреждане на зравето на хората!А вие професорке заедно сдругите СЛУГИ НА НАЙ-РЕАКЦИОННАТА ЧАСТ ОТ СВЕТОВНИЯ БАНКОВ И ПРОМИШЛЕН КАПИТАЛ,КОЙТО ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ВИ СЪДИ ТРИБУНАЛ И ТО СКОРО!ОТ КОГА ВИРУСИТЕ НА ГРИПА ЗАПОЧНАХА ДА ИГРАЯТ ТУКА ИМА,ТУКА НЕМА...МЕЧТАТА ЗА БАЙ СТАВРИ Е НЕОСЪЩЕСТВИМА!БЕЛЕНЕ ЩЕ Е ПОЧИВНА В АРКОИРИС!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някои не пеят, но аз ги чувам
10
1
 
7
 
! Отговори
Кокошкар преди 1 седмица
Грипчооо, кът кът кът. Къде си се скиииил? Пили, пили, пили. Ааааа ето те! "Кромид" я идвай веднага тук. Ааааама ха!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скрил се е зад фалшивите ПСР тестове за коронавирус.