С колко ще поскъпнат таксиметровите услуги?

Тарифите не са вдигани от 9 години
26 ное 2021 10:22, Ния Христова
25
С колко ще поскъпнат таксиметровите услуги?
 
Очаква се таксиметровите услуги в София да поскъпнат от 1 януари догодина. Столичният общински съвет предлага цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. А какво смятат експертите?
 
"Имахме идея за по-голямо увеличение, но какво означава 36%? През последните 9 години до този момент ние не сме вдигали тарифите, което означава, че тези 36% се явяват 4% на година. Реално това е 3 ст. на година. Реално поскъпването за клиента, зависи от курса, ще бъде между 2 и 3 лв. За нас това е долна граница на онова, с което бихме могли да преживеем ценовия шок", каза председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Той поскъпна, инфлацията е огромна. Ние от бранша се бяхме обединили за 50%. Но с 36% отиваме на минималната възможност да преживеем всичко, което се случва в държавата", допълни Ризов.
 
"В началото на тези разговори внесохме нашето предложение, което беше на базата на калкулации на себестойността, която бяхме направили. Тези наши калкулации показваха първоначална цена 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощната тарифа. С тези цени вървим около минималната заплата за шофьорите. Всеки от бранша направи своите отстъпки и се обединихме около цена 1,15 лв. и 1,35 лв. Общинският съвет обаче прие за безспорни само два показателя", коментира председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.
 
"Ние сме самоосигуряващи се, тоест най-малката икономическа единица при нас това е един автомобил с един водач. В Министерството на транспорта представихме как се определят минималните и максималните тарифи, получихме уверение, че за следващата година те ще изработят такава методология", изтъкна Кирил Ризов.
 
"През 2018 общинските съветници също направиха огромно условие, но те оставиха минималните тарифи на границата, по която се движехме от 2012 година. Но този път Комисията по транспорт и пътна безопасност положиха огромни условия и докараха нещата до тези 36%, за което сме благодарни. На този етап няма как да се очакват протести", подчерта председателят на съюз "Такси".
 
Двамата изтъкнаха, че данъкът в София е най-висок в цялата страна.
 
"Имаме остър проблем, който не съществува в София, но съществува навсякъде другаде. В края на септември правителството пое определен ангажимент относно облекчаване на бизнеса по посока данък. В тази посока Столичната община направи конкретно нещо - тя взе решение за данък в размер на 300 лв., което беше искането на бранша. Но вчера и онзи ден получихме информация от градовете,че останалите общини събират данъка в пълен размер", сподели Красимир Цветков.
 
Вижте целия разговор във  видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
не-милионер преди 2 години
Хаха, пълен смЕх. Курсът, по който ползвам такси беше под 10лв до началото на тази година. После стана около 11лв. Днес 9-ти декември - изненада - 16.50лв. Е, мен ме изгубиха. Да си возят милионерите, които сънуват, че се качват при тях, аз открих, че градският транспорт даже е по-бърз в час пик, заради бус лентите и метрото, а е само 1.60лв.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който го мързи да работи става бакшиш. По цял ден стоят по стоянките, пушат, пият кафета и чоплят семки а и пари искат да изкарват. Ако има балъци нека ползват такси.
23
1
 
6
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Айде, пак статия за претенциите на бакшите... Ако ги даваха тия паре отгоре за един душ и калъп палмолив, да им се прежалиш, ама с това качество на услугата, да се опушват в собствен сос по двама и трима, по стоянките, мрънкайки, колко е прoст българина като клиент ;)
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми на шнорхела. В такси не се качвам и с пистолет да ме заплашват.
21
1
 
5
 
! Отговори
BMW преди 2 години
Колата ми гори 14-15 градско бензин, на бензин я карам, кеф ми е да я карам. Само не ми харесва как някои гевреци нахално ми се завират или карат в 2 ленти, или влизат в кръговото без да предоставят предимство на тези вътре, въпреки знака и още много ситуации с гевреци :)
20
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Таксито е луксозна услуга,която се използва от ограничен кръг клиенти.В София има прекалено много таксита.Бакшишите си въобразяват,че трябва да изкарват повече от квалифициран служител,но това е нискоквалифициран труд със съответното по-ниско заплащане.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако искат и 100лв на км да го направят. Аз на такси не се качвам, по добре пеша или с автобус. Постоянно ги гледам *** с таксита как не спазват правилата на пътя, пушат като кумини вътре в колата, говорят само простотии докато те карат и подобни,
18
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Егати експертна преди 6 месеца гербаджиите им вдигнаха таксите, тоя от 9 г не били вдигани, хахахах мега смешен
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахахаа вдигнете ги, вдигнете ги... Вече и чужденците предпочитат метрото, остана ли ви някой за щавене?
16
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
не съм на мнение че не са се вдигали от 9години - вдигат се всеки път като има ръстеж на цените в горивата и все плачат пък и все повече таксиджии! за какво са ни!??!
15
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Абе нали са частни фирми, защо искат държавата да им определя цените!? Да си сложат каквато им е удобно и той пазара, ще си покаже.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги без регулация на цената но пуснете и убер. Пазара сам ще определи кой какво иска да ползва
13
2
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
защо заблуждаваш ще сърбаме още много гадости направени от мафиотите герб
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам увеличението да е поне 500% Така ще се избавим и ние от наглите бакшиши, те ще фалират от само себе си, като останат без клиенти
11
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари-чалгари, видяхте ли вашия Радев на какво е способен. Увеличи тока, парното, водата, хранителните стоки , като олиото гони 10 лв. И всичко това успя за по малко от година. Честито на печелившите.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асенов - Къде са 1.05 лева, къде са 10?
9
2
 
16
 
! Отговори
Асенов преди 2 години
Ами направете ги и по 10 лв/км. И си стойте по стоянките...И искате увеличение защото... са ви хубави и чисти колите, културни шофьорите... или какво?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимаш 13 лева за 10 км. Платиш ДДС (ако изобщо) и останат 10.83 лева Колата ти гори 0.8 литра демек 2 лева грубо. Остава 8.83 лева. Идва следният момент - Колко километра навърташ? Ако си от тея, дето не карат, няма да си дълго. Ако си от карачите, едно 200 км на ден, са си доста нормални. Това са 20 по 10 км или 176.6 лева. И тук вече идва две неща - заплата и амортизация. 80 лева от тези пари отива за заплата + осигуровки. Остналите 80 лева, трябва да покрият колата и ремонтите.
7
2
 
14
 
! Отговори
А,ха преди 2 години
Искате да сте частници,но общината да ви регулира цените.Това е картел,къде е комисията за защита на конкуренцията?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още помня едни протести, дето 300 парчета се бяха събрали пред еидн офис и имаше красъци от рода на "Спирай са, щот ща потрошиме!" и "Ща заколя уе! Ща убиа уе!". За тези нямаше наказание, нали? Публично отправена закана за саморазправа и заплаха за убийство ... Но не - било "под афект" и нямало да го разглеждат. После махнахте и Uber, нали? Защо? Защото шофьорите вадиха повече пари ли? Защото беше по-чисто, евтини и приятно ли?