Данъчни облекчения за родители с деца, връщат 900 лв. за две

По-високи са за деца с увреждания
12
Данъчни облекчения за родители с деца, връщат 900 лв. за две
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца с увреждания, припомнят от НАП. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице /включително едноличен търговец/ трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци /данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец/. Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.
 


12
Още по темата: данъцидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
радикал преди 1 месец
Попълваш декларации един топ бумаги си губиш времето с глупости и накрая само гледат как да те декласифицират дея гадове мошеници по-добре да не им плащаш данъци и да фалира скапаната мизерна държавица и без това само мислят как да ни откраднат данъците!
11
3
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
Аз нямам нито брачни, нито извънбрачни деца и по-добре- не е задължително да имаш деца, дори понякога е по-добре да нямаш даже е наложително да нямаш
10
0
 
5
 
! Отговори
Асан Кьоравия преди 1 месец
За ромалеску ще има ли нещо???
9
0
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Ами осигурявайте се! Като получавате на ръка пари без да плащате данъци сте си ги взели вече!Едно разумно нещо да направят с цел стимулиране на работещи родители.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добър вариант! Подпомага работещите, а не лежащи на помощи.
7
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Това 3 най-добрата мярка за деца, прилагана някога, вместо на скандинавците да дават по няколкостотин на всяко дете, така дават добра сума на работещите българи. Дано да я гласуват пак догодина.
6
0
 
13
 
! Отговори
данъчен преди 1 месец
До 1Намаля се данъчната основа с 9000 лв умнико. Съответно връщат 900.
5
12
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
А за6то за бесработните родителий няма? Тарся работа от 2 годиний ама бес връски нестава. Ни6то 4е си у4ил и имаш опит.
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста подвеждаща информация. Връщат 450 лв ама друг път, по скоро около 40-50 лв на родител и то при все,че се осигуряваме на добри доходи.
3
2
 
13
 
! Отговори
Onzi преди 1 месец
До АнонименТочно 900 лв. връщат за 2 деца. Приспадат се 9000 лв от данъчната основа...
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*с увреждания. Ама нали трябва всички да кликнат.
1
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви връщат 900 лева, а ви ги приспадат от данъчната основа. Предишни години приспадаха по 200 лева на дете и реално връщаха около 20 лева. Ако не пипат формулата, излиза, че ще върнат 90 лева за две деца, ама ще видим като пуснат декларациите. Научете ги малко тези данъци, че да не се излагате като кифладжии.