НАП погна Airbnb, над 4 млн. лв. доход декларирани още

Данъчните получават от Ирландия информация за българските потребител
7 дек 2021 11:23, Анисия Иванова
30
НАП погна Airbnb, над 4 млн. лв. доход декларирани още
Снимка: БГНЕС

Над 4 млн. лева доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите.

Чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата - имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисионни за посредническата услуга на платформата.

На база получена информация за периода 2015 – 2019 г. са стартирани контролни производства спрямо лица, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb. В хода на тези производства лицата доброволно са декларирали доходи в размер над 4 милиона лв., допълват от НАП.

„Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда“, казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС) и осигурителни вноски. Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон (ТЗ) и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя, припомнят от приходната агенция.

Това е така, защото наемодателите ползват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват оттам и добавят, че след регистрация за лицето възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки.
 


30
Още по темата: НАПпроверкадоходиAirbnb
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само баалатцити плашат данацииииии
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАЕМОДАТЕЛИТЕ ОТ Booking СЪЩО ТРЯБВА ДА ГИ ПОДГОНЯТ !!
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За едни 200 лева данък, дето трябваше да ги давам, изгубиух 3 дена ...
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли нарушение или престъпление, то трябва да се наказва, колкото и дребно да е то. Голямите крадци са започнали с дребни кражби. Разбира се трябва да се направи нещо и за милиардите откраднати от ГЕРБ
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами пак погнаха дребните риби , някой изработил 5000лв и не платил данъци -дръж "престъпника " , а онея с Милионите и Милиардите по чували и куфари -всичко е точно !
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напа заработи както е нужно ,милиарди не са си платили герберските и депесарски милионери,затвор и връщане на пачките гадове
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Текстът в статиите в този сайт, както и самите заглавия на тези статии, стават все по-неуспешно списани от ден на ден. А бре, писачи, урок 1 за всички, чиято работа е свързана с писане: след като си написал нещо, прочети го поне веднъж.
22
4
 
3
 
! Отговори
ДВГ преди 1 месец
Тия са егаси лешоядите, честно
21
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 13 : Иска ти се нали? Ама не може. Колкото и да те е яд и да завиждаш - няма да стане. И всичко е напълно законно.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данъците са ОБИР! Защо аз да плащам, за да хранят социални слаби?
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 4 - Ми да платата богатите бе! Той оня, га плати 200 000 на 1 милион, ше му стигнат! Аз га плата 200 на 1000 лева ... ехееее ... Сяя, разбирам да изкарвам 20-30к, налииии така по-бива.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13 - Спекула или не, дължа данък, само изтегля парите към собствената си сметка, а не докъто компанията ми (регистрирано в чужбина ендолично АД) извършва търговска и инвестиционна дейност. Знам какво искаш - искаш, да ме иьзчаластриш с 40%, защото ако ми ги вземеш сега, няма да може да продължава да има ръст на инвесицията ми! Искаш го, защото ме мразиш и ми завиждаш! Вместо да си търпелив - като изтегля печалбите след години, ще има десетки милиони за данъци!
17
2
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
Баща ти, кат е в армията - питай го какви осигуровки плаща! Мога и аз да ти кажа - нула, 0, нищо - като всеки военен пар*азит. Осигуровките, 20-те заплати и пенсията ние му я плащаме. А данък общ доход му се удържа по ведомост, тай че не зависи от него дали го плаща.
16
6
 
11
 
! Отговори
Татул преди 1 месец
Приказката за Султана и Везира знаете ли я. Боко си отиде защото посегна на олигарсите. А Василев ще си иде и бой ще яде даже, защото посяга на масовия народ.Може и 10 Харварда да е завършил, но му липсва мъдростта и опита в тези неща.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Airbnb може, ама къщи за тъщи - не.
14
2
 
7
 
! Отговори
От 13 преди 1 месец
Ето, засегнах вече 3-*** инвеститорчета. Що така? Нали правите яко кинти по американските борси, ще внесете някой лев в хазната.
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде сега НАП да погнат и пишман инвеститорите с революти и иторо-та и крипто богаташчетата дето не са платили и левче данък за спекулата, която извършват!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз трудно пише заглавия още
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта е да остане по едно нещо от всички - един ресторант, един хотел, един магазин, които естествено няма да плащат данъци, защото ще са октопод и няма да можеш да стъпиш в тези институции без да си изпълнил 100 инструкции и правила и естествено грамадански цени.
10
13
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
малкия човечец, това ли означава да не си плащаш данъците ли? За едни едно за други друго? Колко глупава теория. Баща ми от 35 години е в армията и няма 1 път дето не си платил данък.