Да се завърнеш у дома след 19 години в Германия

Да се завърнеш у дома след 19 години в Германия

Когато заминава за Германия, Любомир е на 11 години. „Ще бъде временно – само за 3 години“, казва майка му, която завършва образованието си в Германия. Близо 19 години по-късно Любомир все още е там, а бъдещето се очертава светло и обещаващо. Свиква с всичко в тази държава. Работи в консултантска компания като „Ръководител финанси“. Животът е цветен и разнообразен. Особено в Берлин. „Най-добрите ми приятели бяха германци, перуанци, китайци, поляци. Миксът на толкова много култури беше уникален“, спомня си той.

И въпреки, че Берлин е „перфектно място за живеене“ за млади хора, а кариерни възможности не липсват, желанието му един ден да се върне в България никога не изчезва. А има ли силно желание, съдбата рано или късно подрежда картите. Може би именно тя го отвежда на щанда на Лидл България в един от дните на кариерата в Берлин. Остава толкова впечатлен от хората, които го посрещат и му разказват за Lidl, че когато година по-късно се открива възможност за trainee в компанията, кандидатства веднага. Така 19 години по-късно Lidl е причината, която го връща у дома.  

Първото, с което ще се сблъска тук, е културният шок. „С много неща ми беше трудно да свикна в началото – с начина на мислене, с „легналите полицаи“ на основни трилентови булеварди“. И до днес се чуди как минава Бърза помощ през тях, ако кара човек със счупен гръбнак?

Моментното колебание обаче е най-естественото нещо, когато се връщаш в България след толкова години. По-важното е, че вътрешното убеждение, че тук е неговото място, се затвърждава още повече. Постепенно всичко се нарежда. Не само свиква и заобичва наново живота в България, но и самият той се променя и става по-уверен. След повече от година обучение, става регионален мениджър продажби. Именно Лидл България поддържа и връзката му с Германия – немската точност присъства и тук и е щастлив, че може да работи за международна компания, от която не спира да учи.

Признава, че понякога културният живот в Берлин му липсва – безбройните фестивали, музеи, културни събития, Берлинската филхармония, в която има възможност да работи и да гледа едни от най-впечатляващите изпълнения.

В България обаче се чувства у дома. Вижда живота и бъдещето си тук. Пожелава си само и майка му да се върне, за да се чувства истински пълноценен и щастлив. Защото това е родината им. А камъкът винаги си тежи на мястото.

Още за Любомир и неговата история може да видиш във видеото по-долу, с което платформата Bulgaria Wants You и Лидл България показват, че страната ни може да бъде място за успешна кариера и бъдеще.


Още по темата: Лидл България
Още от