Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

По-ниските пенсии с ковид добавките ще бъдат компенсирани
Обновена: 13 яну 2022 11:23 | 13 яну 2022 10:22, Камелия Цветанова
270
Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%
Снимка: БГНЕС

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

Още по темата
"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

"Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската", отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

"Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета", обясни Гьоков.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

"На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари", посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
1
 
! Отговори
Гастербайтера преди 2 години
Баси в една дискотека в провинцията бирата по- скъпа от в една супер яка дискотека в Копенхаген братче,а в Дания алкохола се води за един от най-скъпите в европа.... смятай.То няма смисъл да се излиза тука ,то и само позьори никой не се забавлява всеки дебне некой или нещо големи филмари.
222
0
 
2
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Вдигат всяка година възраста за пенсиониране с 4 месеца ,а продължителноста на живота пада....
221
0
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
Кирето става за търговски преставител или мениждърче в некоя фирмиа без конкоренция на пазара.До тук разбрахме само че може да е и ПР на ваксинационна кампания във всичко друго пълен -тотален провал
220
0
 
2
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
Е кво чакате от внуци на комунисти,реално сега Нинова управлява държавата .Единствения мъжкар сред теа е бившия премиер Янев,другите са опаси ни за себе си и за народа.
219
1
 
0
 
! Отговори
Хаоус пф пеин преди 2 години
Браво браво господине ,важното е да изпукат от стут и глеад ,но ваксинирани пенсиите нале...
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро *** управлява кризата на сърфа пенсиите ще ги увеличи друг път само споко
217
0
 
6
 
! Отговори
Каквооо? преди 2 години
"Скачали" пенсиите !!! Вие сте болни мозъци да плещите подобни идиотии ! Нали казахте , че "скока" на пенсиите беше 12.5 % от 25 декември 2021 г ? Е , тези ваши проценти бяха 15 лева към пенсията ми !!! Значи от 1-и юли пенсията ми ще "скочи" с 7 лева !!!! А инфлацията изяжда 50 % от пенсията ми !!!! Нагли, мръсни ,долни, гнусни комунисти !! Надявам се да имате възмездие .....скоро !!!
216
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 2 години
Винаги от двете злини трябва да се избере по-малката . ГЕРБ може да са мутри мошеници и всякакви но до последно дадоха на всеки пенсионер по 120лв. за инфлацията . Тия Кирчовци още с влизането в парламента си вдигнаха заплатите и отрязоха 60те лв. от пенсионерите като юли месец ще отрежат и другите мижави 60лв. Но при една проста сметка коалиция ГЕРБ-СДС-ДПС и ВЪЗРАЖДАНЕ спокойно могат да изритат Кирчовците на Радев от сцената при един ват на недоверие .Вече знаем кое е по-малкото зло.
215
0
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Сметнато по уникална харвардска формула. При първото смятане около млн пенсионери получиха отрицателно увеличение като частична компенсация за новите цени, ама им ОБЕЩАХА да им дадат разликата. Интересно, че нито един пенсиониран овенен и милиционер го няма в тоя списък. Та чакаме юли за да се поучим и на някой друга шашма. Може и да ни е от полза за в бъдеще
214
0
 
12
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Ха,ха, ха много смешна и д ърта лъжа . Те вместо да скочат олекнаха с 60 лв. от въпросните 120 лв. И ако на това му се казва скачане то имате много здраве.
213
1
 
8
 
! Отговори
Лъжат пенсионерите преди 2 години
Новата власт от Хавърди Бизнес Предприемачи, за да могат по-дълго да се задържат на власт, за да си умножат богатствата си с много пари и кюлчета злато.
212
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА НЕ СЕ СЪЗДАВА ЛЪЖЛИВА НАГЛАСА, ПОДОБНО УВЕЛИЧЕНИЕТО С 12.5%- ЩЕ УВЕЛИЧАТ СРЕДНО С 6%- НА НЯКОИ С 6%, НА ДРУГИ С 1.2%- НОВИТЕ ГОВОРЯТ МАСОВО ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕМЕК ЛЪЖАТ А ПОСЛЕ ЗАМАЗВАТ- ВИЕ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ...
211
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието трябваше да е за да е коректно - " пенсиите отново ще намалеят през м. юли? като премахнат добавката от 60 лв. и с новото увеличение от 6% . Същото както и при декемврийската увеличение.
210
0
 
14
 
! Отговори
много сте щедри! преди 2 години
С една ръка давате а с другата крадете с високите цени!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Стига сте ни имали за ***!Затова стадото ни остана от девет на 6 милиона! Останалите са навън!......Къде е България!
209
0
 
6
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕРИ преди 2 години
КОГАТО ВСИЧКИ ИЗМРЕМ!!! ВРЕМЕТО ЛЕТИ....
208
0
 
9
 
! Отговори
косю преди 2 години
доК бясна съм ! Когато някой е копал в мините а ти си пиеше кафето бясна ли беше? Когато някой на нова година караше влака а ти се чукаше с шампанско бясна ли беше? Когато спинкаше сладко а някой караше камион във виелицата бясна ли беше! Не тогава си мислеше че тия са луди а сега си бясна!
207
2
 
5
 
! Отговори
коптор преди 2 години
Вие господа не разбрахте че това което направихте е голям гаф! Най доброто беше бързо да се поправите и да преизчислите пенсиите по осигурителен принос а не както сега да толерирате не плащането на осигуровки! Умишленото помагане на сивия сектор противоречи на всичко казано от вас за спиране на корупцията и други дрън дрън! ТОВА ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ВИ ДОВЕДЕ ДО СКОРОШНО СЛИЗАНЕ ОТ ВЛАСТ КЪДЕТО НА СКОРО ВИ КАЧИХМЕ!
206
2
 
4
 
! Отговори
Магесник-пенсионер преди 2 години
Когото съм проклел , бял свят не е видел! От миналата година съм проклел проституиращите, значи скоро ще има възмездие за тях ! Оня ,дето хвърляше яйца, вече ще храни кокошките само. Кико Коня бил проституирал - и него ще стигне клетвата !
205
3
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Ама престанете вече моля ви се! Веднъж вече вдигнахте пенсията ми с 12.5% и се оказах с 10 лева по- малка пенсия. Сега се готвите да вдигате с 6% - значи още 5 лева надолу. Стига сте ни обещавали. Това което ни обещахте предния път ни стига.
204
1
 
2
 
! Отговори
Eeeи преди 2 години
Голям подскок за някой , но не и за тези , които са работили по време на инфлацията след 1990 , когато с една заплата се купуваше пакет памперси. За съжаление нашите родители ще си останат прецакани.