Над 32 млн. заявки през системата за е-рецептурни книжки

Общият брой на пациентите, които имат такива, надхвърля 2.1 млн
25 яну 2022 04:00, Анисия Иванова
18
Над 32 млн. заявки през системата за е-рецептурни книжки
Снимка: БГНЕС

Общо над 32 млн. заявки са преминали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от 7 месеца. „Информационно обслужване“ АД изгради и пусна в експлоатация модула на 1 юли 2021 г.  Електронната книжка на хронично болните пациенти замести изцяло хартиената рецептурна книжка, която се използваше до скоро.

Общият брой на пациентите, които разполагат с е-рецептурни книжки надхвърля 2.1 млн., а новоиздадените вече са над 40 хил. броя.

„Благодарение на изградената от „Информационно обслужване“ АД система до този момент само от хартия са спестени над 160 хил. лв. на хронично болните пациенти, които са сред най-социално слабата и уязвима част от населението“, каза изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов.

По думите му електронните рецептурни книжки опростяват максимално процеса, намаляват времето за обслужване на пациентите и възможността от допускане на грешки при контрола на предписване и отпускане на лекарства.

При използването на електронната рецептурна книжка гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да я носят на общопрактикуващия им лекар за попълване и след това да чакат в районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за заверка. Не е необходимо и да я представят в аптечната мрежа за отпускане на необходимите им медикаменти. Електронната книжка се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъпно необходимата им информация за активните хронични заболявания и предписаните по тях лекарства, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В системата се актуализира и информацията за избор на общопрактикуващ лекар, без да се налага пациентът да заверява промяната с посещение до РЗОК. В е-книжката могат да се вписват също така нови диагнози и да се отписват стари.

До този момент електронно са обработени над 180 хил. пациенти, което е спестило огромни средства и време на хронично болните. Данните показват, че на ден се обработват средно по над 160 хил. заявки, което е по 25 хил. заявки на час. Средното време за обработка на заявката е под 1 секунда. Модулът се използва ефективно от над 8000 лекари и фармацевти, които имат договор с НЗОК.

„Системата за електронна рецептурна книжка e поредният успешен проект на „Информационно обслужване“ АД и дава силен тласък на електронизирането на процесите в сферата на здравеопазването“, каза Ивайло Филипов.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
това означава ли че на 3 месеца няма да се ходи при личния лекар това означава личе които е напуснал софия през лятото трябва да се връща за да си вземе лекарствата
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-бързо става сега взимането на лекарствата от аптеката. Колкото до хартиената книжка, с нея в аптеката по-бързо стигат до изпълнението на електронната рецепта, но може и без нея.
5
3
 
1
 
! Отговори
Mdaa.. преди 3 месеца
всеки знае че това е мафия. и след тях някой друга фирма оправя проблемите..
4
3
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
А баба Радка от село Дюлево как ли се справя с е-рецептата?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И пак на всеки три месеца ходим при джипито и плащаме по три лева за е-рецепта за лекарства, които пием с години. Иначе в аптеката пак ми търсят хартиената книжка.
2
3
 
11
 
! Отговори
Чочо преди 3 месеца
На мен в аптеката все още ми искат рец.книжка.Казват ми:-"Знаете,че в България нищо не работи,така, както казва администрацията.Така,че си носете книжката".
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време спокойно си купувахме фервекс или аналгин хинин. Преди това и антибиотици се продаваха без рецепта. Но алчните докторчета трябва да контролират всичко. Те мислят за това как да сте хронично болни и да им пълните гушките. Съвременната медицина е най големият грях на човечеството. Бягайте да се ваксинирате поне е безплатно и се подписвате че ако умрете сами сте си виновни. За благото на всички.

Спонсорирани публикации