Цената на метана "полетя". Ще скочат ли цените на такситата?

Горивото достига цена от 7,18 лв./кг
65

Доскоро таксиметровият автомобил на председателя на Съюз "Такси" Стойо Стоев е бил на метан. Пред Bulgaria ON AIR той споделя, че последното увеличение от близо 30% му се е отразило пагубно.

"В края на 2021 година цената на метана беше около 2,40-2,50 лв., сега виждате почти двойни цени. Бизнесът следва тази посока, която даде Европа-всички да минем към екологични горива. Ще е много трудно тези заводски коли да минат на каквото и да е друго", подчерта той.

Именно високите цени го принуждават да премине от метан на пропан-бутан.

"В противен случай истината е, че почти нищо не може да остане за нас. Никой от колегите не може да си позволи да си купи колата в брой, така че няма как да преработи автомобила", поясни Стоев.

По думите му към момента се наблюдава отлив на таксиметрови шофьори, а ако няма компенсации за бранша, съществува риск от нов скок на цените и на таксиметровите услуги.

Експерти са категорични, че несигурността на пазара води до резки пикове в цените.

Цените у нас варират от 3,39 лв./кг до 7,18 лв./кг.

"Тази цена се формира от търсенето и предлагането, няма регулация", обобщава Стоев. Докато се намери решение, той и колегите му ще зареждат там, където е най-изгодно.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Пишман химик преди 1 година
До 37: тлъст въглеводороден газ се нарича. Мазен...
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да взимат plugin hybrids бакшишите и да боднат една газова за още икономия.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бакшишите се кефят.
34
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ползваме спарк, там не псуват и не мирише на цигари.
33
1
 
16
 
! Отговори
cinik преди 1 година
Едни алчни тарикати се сблъскали с други алчни тарикати и всички реват бай Иван да плати повече данъци от заплатата, та да им дадат компенсация на тарикатите. Българска действителност по комунистически! А малката подробност,че метана е местно производство от биомаса и в повечето случай метанстанцииите са собственост на производителя на този метан та си приказваме за чиста алчност... а за бакшишите не ми се говори даже. П.С И тук може да се намерят едни банкерски или банкянски интереси....
32
1
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
А нещо за помпите на километража няма ли да се оплачете? Никого не жаля вече, щото като всичко е наред гледат как да те излъжат а като дойде неволятя ти казват айде сега помагай.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да се за имават само да хрантутят определни браншове свързани с мафиотски структури. Нали сме свободен пазар? Има конкуренция и стойността на услугите би трябвало да се саморегулира, а не да тежи на гърба на данъкоплатците с постоянно даване на държавни помощи. Защо изгониха Uber? Ако не ги бяха изгонили щеше да има истински свободен пазар и конкуренция
30
0
 
14
 
! Отговори
мда преди 1 година
Най-далавера е пропан бутана.
29
0
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До КурейшоВиж сега, природният газ има от 2 до 6-7% пропан-бутанова фракция. При охлаждане тя се отделя. Ако пропанът и бутанът са повече, се казва, че газът е мазен, ако са по-малко - газът е постен. Това го разбирам, аз съм химик. Пропанът и бутанът при стайна температура и налягане около 6 атмосфери се втечняват. С тази течност се пълнят газови бутилки под налягане.
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето таксита са на пропан бутан, а цената му падна до левче на литър. Така че трябва да свалят цената, не да вдигат.
27
1
 
9
 
! Отговори
Е,при правителството преди 1 година
На *** така ще бъде.А таксиметровите шофьори сега защо не протестират?
26
12
 
14
 
! Отговори
Фазан Гугутков преди 1 година
Ето ви наследството на Киро и Асен, не че при мен ще бъде различно ама точно за метана нямам никаква вина.
25
0
 
14
 
! Отговори
ДО 39 преди 1 година
Метанът е втечнен природен газ , а пропанът се произвежда от остатъчни продукти от фракционната дестилация на петрола .
24
18
 
12
 
! Отговори
Курейшо преди 1 година
Метанът е втечнен природен газ , а кранчето ни го врътнаха руснаците зщото сме отворковци ! Скапаните ни политици с русофобията си ще ни погубят ! А преработката на автомобил от метан на пропан бутан е елементарна , но тези коли с фабрична уредба ако са в гаранция ще я загубят .
23
17
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Доколкото знам,метана се произвежда от гниещи органични продукти , а не се добива от земята. Даже метан се добива от отпадни води. Пръд_нята също е метан. Значи си е чиста спекула вдигането на цената,защото това не е вносен продукт.
22
4
 
10
 
! Отговори
Дам преди 1 година
Е ти като отидеш на метан станцията какво казваш ? Сипете ми 10кг. метан или сипете ми 100км. метан ?
21
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цените у нас варират от 3,39 лв./кг до 7,18 лв./кг"...... На килограм какво? Разстоянията се измерват в километри, а не в килограми. Поне преди пандемията така беше ......
20
7
 
7
 
! Отговори
Бакшиш Укрофил преди 1 година
Няма да караме повече на скъп руски метан! Ще караме на руски бензин вече!
19
4
 
2
 
! Отговори
Пилот на копърка преди 1 година
Охооо
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво всеки се оплаква? Нали наскоро махнаха акциза на метана и пропан-бутана. Ако може всичко да е евтино а заплатите големи и да се работи само в сряда Е нема такъв филм.