Спад на обявите за работа с 12% през отпускарския юли

Намалението в „Хотелиерство и ресторантьорство“ е с 25 на сто
15
Спад на обявите за работа с 12% през отпускарския юли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на обявите за работа през юли е намалял с близо 6000 или 12% спрямо предходния м. юни.  Това показва ежемесечният анализ на една от най-големите HR компании. По-малко предложения за работа има във всеки един от секторите.

Както спадът, който бе отчетен през м. юни, така и през м. юли основен фактор е летният почивен период, в който както работодатели, така и търсещи работа са по-малко активни на пазара на труда.

На годишна база отчитаме спад с 1% или около 500 предложения по-малко.

С най-голям спад продължава да бъде секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-25%). Броят на обявите в него е намалял с около 2000 и в края на юли наблюдаваме около 7000 активни предложения в този сектор.

След него, с най-голям спад са секторите „Здравеопазване и фармация“ (19%), „ИТ“ (-13%) и „Административни и обслужващи дейности“ (-11%).

Следват секторите „Производство“ (-10,3%), „Търговия и продажби“ (-10,1%), „Маркетинг и реклама“ (-9,9%), „Строителство“ (-8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (-5%) и „Логистика и транспорт“ (-3%).

Водещ с най-голям дял на предложенията продължава да бъде сектора „Търговия и продажби“ с 22%.

Поради по-големия спад на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, през м. юли той отстъпва второто място на сектора „Производство“ (дял 15%) и заема третото място с дял от 14%.

След тях се нареждат секторите „ИТ“ (13%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Строителство“ (5,1%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,8%),   „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели със 7% (300 предложения по-малко) спрямо м. юни. Те са малко над 5200 за страната или 13,1% от общия брой обяви.

По-голямата част от тези предложения (47%) продължава да бъде в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (14%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (4%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: лятообявиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, няма нужда от обяви, който е безработен Юли и Август е помазан от Бога. Наздраве на всички безработни и почиващи! Аз лично до момента на 32 съм сменил около 15 работни места и много често напускам работа април като почне пролетта и не бачкам чак до Октомври. Любимия ми отпускарски сезон са именно тия 7 месеца от годината! Последните 2 години обаче бачкам 4 на 4 дистанционно и така или иначе имам 6 месеца почивка и 1 отпуск така че не напускам.
8
1
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 1 година
Как точно ги броят, щото ако 6000 са 12% ще рече че има 50 хиляди обяви- малко множко ми се струва. Да не е като с недвижимите имоти, цяла година въртят едни и същи.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Продължават в администрацията да назначават нови особено бивши шъпкари" - майка ми е пенсия и се опита да напусне администрацията, но като разбраха, че остават без най-опитния си и работлив кадър я помолиха да остане и й вдигнаха заплатата. Проблем ли имаш с това, че хора с 40 години трудов стаж са много по-добре ориентирани от младите дето използват администрацията за тръмплин за по година две? В администрацията качеството не се измерва по това колко си млад, а по годините трудов стаж.
6
2
 
2
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Колко от работните места са заети от пенсии. Продължават в администрацията да назначават нови особено бивши шъпкари.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакви обяви камо ли за спад. Където има някоя обява или не е пазарна или просто няма никой желаеш защото е нископлатена. визоките заплати отдавна са взаети и за тях няма обяви.
4
14
 
7
 
! Отговори
програмист преди 1 година
програмисти все още няма достатъчно въпреки ,че всеки се натиска да става ИТ. Не всеки има акъл за такова нещо. Разни дето не стават за програмисти се пробват като тестери , мрежари , сис админи и пр. Средната заплата на програмист в София е над 5хил лева месечно
3
5
 
6
 
! Отговори
Диамант Диамандиев преди 1 година
Ще ви уволня всички ей.
2
11
 
9
 
! Отговори
Киро златния преди 1 година
Разглезиха са работниците много май. Че то мойте на повече почивки от мен одят. Ще трябва да се стягат чепиците.
1
9
 
14
 
! Отговори
Митьо предприемач преди 1 година
С тези цени на ток, газ, нови автомобили, апартаменти и земи е нормално да има спад. Ще започне и понижение на заплатите скоро. Аз на мойте аргати съм им казал, *** от септември вероятно ша им намалявам заплатите с по 100 лв. щот не се издържа вече. Кат не им оттърва да си заминават. Ще намеря други гладни за 1000 лв. ша ме носят на ръце