БПГА: Вече има горива под 3 лв., очаква се значително поевтиняване

Зимата ще е тежка, цените ще са нестабилни
8 авг 2022 13:08, Анисия Иванова
117

Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване.

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3 лева, дори под 2,90 лв. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52%. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5,60-5,70, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5,40-5,50 лв. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"При горивата цени от 3,50-3,60 лв. на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия никой не кара на газ. Там литър бензин ти е 1.50
22
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да се появят кирчовците , метана беше супер евтин. 100 км излизаха около 5 лева. До морето се ходеше за под 20 лева. Сега с новите цени на продължаваме поскъпването. Трябват 80 лева да отидеш до морето.
21
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахте ли сега как работи Русия и как определя политиката в България? Като дойде правителство което не им харесва веднага вдигат цените на горивата от там скача инфлацията на всичко и до няколко месеца правителството пада. Не случайно Лукойл държи почти цели целия пазар в Бг и 20 години не плаща данъци. Пък вие си мислете че сме независима и свободна държава.
20
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който му е скъпо да кара в нфс - а. Аз съм си на газчица. 4.2 в осмак ми гори в София 16 лв на 100 километра. На любовницата дачийката е на нафта и и гори 30 лв на 100 със смешните 75 кончета
19
16
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Аз си бръмча на газ, след всички отстъпки ми идва на 95 стинки в лукойла. Комшията пикае газ. С неговия дизеляк му идва 3.15 нафтата хахаха
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петрола не е скъп но САШ дигат $ и бензина ще поскъпне. Инфлацията пълни и бюджета за да си дигат НС банките и съда заплатите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 "Ми като попада под санкции не се купува мисли малко." Що не ми отговориш на въпроса: за кой говориш, че не купува, посочи име.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха новите не ставали на газово отварям сайта на Дячия и гледам всичките им модели с газово отварям и Рено гледам Каптюр и Клио с газово кои не предлагат с газово викаш
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като попада под санкции не се купува мисли малко.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 Кой не го купува точно?
13
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София газта е 1.37 на хиландците преди отстъпката. В Пловдив е 1.25 преди птстъпката. От Март до сега съм направил 12000 километра. Мислех да си взема по- нова кола, но те са с директно впръскване и не подлежат на газова (икономически не е оправдано), а и искат 100 октана, иначе тропат. Стегнах си старата кола, карам си на газ, спестявам пари за къща. Мога да си взема чисто нова за около 80 бона, но защо да го правя? Има по- важни неща в живота, а и не ми трябва да впечатлявам когото и да било
12
11
 
11
 
! Отговори
Руски обирджии преди 1 година
Тоя Терзиев е на руска хранилка. За какви поевтинявания на Урал става дума, като той поначало се търгува с огромни отстъпки заради слабото търсене? Не може горива, произведени от петрол с 40% по-евтин от този, който западняците ползват, да са по-скъпи от тези произведени със въпросния западен петрол. Даже няма да коментирам производствените разходи на Запад и в България, които СЪЩО са по-ниски в България. ОСВЕН ТОВА западните горива ПОЕВТИНЯВАТ от много време. За разлика от руските в България.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми уралса пада ама не го купуваш щот има санкции бе тапък
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?Не!Къде са по-ниски цените?!Ко????Всеки сам си преценя.
9
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Къде са тези горива? Вчера заредих за 3.30.
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедна ви е фантазията за каква СПЕКУЛА става на въпрос: в момента руския петрол сорт Урал върви около 60 долара за барел, тъй като поради западните санкции, пазарите за него са силно ограничени! Много от българските бензиностанции работят точно с този вид петрол, защо тогава това драстично намаление не личи в цените им???
7
8
 
34
 
! Отговори
не отдавна преди 1 година
При 150 долара за барел купувах бензин за 1.40 лв и газ за 0.80 когато БСП не се грижеше за бедните.
6
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на брент отдавна е спаднала и се очакваше горивата да поевтинеят още преди 2-3 месеца. Защо не стана, а чак сега поевтиняват - питайте ПП. Случаеност ли е?
5
7
 
27
 
! Отговори
Умен и Красив преди 1 година
Няма да се къпя и ще стоя на студено за да наказвам ***, ще съм умен ,красив и кирлив
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя да не е пиян,че му се привижда цена под 3 лв.?Или нещо бълнува...Аман от психари.Вече ги дават по телевизията вместо да ги заключват по лудниците.