Възможностите за кариера на младите у нас все по-привлекателни

Недостиг на кадри има в много сектори на икономиката
14 сеп 2022 20:55, Анисия Иванова
34
Възможностите за кариера на младите у нас все по-привлекателни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическият напредък на България дава все повече възможности за реализация на образовани млади хора както в началото на техния професионален път, така и за специалисти със солиден опит. Това коментира Мила Топалова, член на УС на "Тук-Там", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

"В България се правят невероятни неща – преди няколко месеца отбелязахме първият български еднорог. Има много международни компании и български стартъпи, като "Тук-Там" поддържа контакти с над 100 компании у нас, а бизнесът се нуждае от всякакви кадри. Съществуват все повече възможности за хора, които имат високо образование“, казва тя.

На ежегодното събитие "Кошер 2022" младите българи ще имат възможността да участват в дискусии и да се запознаят с лектори с международен опит, да намерят своето ново кариерно предизвикателство и да създадат много полезни контакти, отбелязва Топалова.

"Имаме и работилници за нови умения, като посетителите могат да се запознаят и с редица български стартъпи. Ще има невероятни дискусии със страхотни лектори от институции и от бизнеса“, добавя тя.

По нейни думи "Тук-Там" първоначално е замислена като организация, която има за цел да помогне на младите българи в чужбина да намерят реализация и да се завърнат у нас.

"Вече обаче сме глобално свързани и не е нужно даден талант непременно да се завърне в страната, за да помогне за подобряването на средата“, смята тя.

Топалова подчертава, че на събитието ще има много възможности – както за хора в началото на своя професионален път, така и за специалисти с много опит. Имаме стартъпи, които търсят хора, които току-що завършват или с опит. Има за всеки по нещо, а желаещите могат да получат съвет за своето кариерно развитие в нашата HR зона с помощта на консултанти, посочва тя.

Според нея причините за завръщане са най-вече лични, но „средата тук се подобрява, има много международни компании и български стартъпи. Смятам, че човек сам прави това решение, но ние като организация се стремим да свързваме хората с бизнеса, който се нуждае от кадри. Дълго се говореше за ИТ специалистите, но има липса на кадри и в много други сектори – строителство, фармация, транспорт, логистика, навсякъде има недостиг на кадри, което дава възможности за професионално развитие“, категорична е тя.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Възможности преди 1 година
за кариера - Терминал 2, баце!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много възможности да сте роби на системата и да си купите панелка, която да изпращате цял живот.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
освен работа в кол центрове, друга перспектива не виждам......
25
1
 
2
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 1 година
ествено че има недостги на кадри - всичко читаво отдавна избяга от тая "***" ...
24
0
 
11
 
! Отговори
Дрис преди 1 година
Възможности - друг път. Ако дядо ти или баба ти/ баща,майка са били от червените номенклатури без проблеми ще си намериш добре платена работа за "нищо-правене" в държавната администрация (ако вече нямаш наследен милионерски бизнес). Другояче стоят нещата ако си "бай-х_й". Тогава и три висши да имаш, без връзки трудно ще си намериш подходяща и адекватна на ценза ти работа. Единствено в София и Пловдив има малко по-развит трудов пазар заради инвестициите. В останалата част е банана кънтри.
23
0
 
7
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Наистина пишете глупости.Обявихте България за евтина работна ръка и така българите изгубиха,а богатите чужди фирми спечелиха и Б- я е пак бедна.Държава- няма
22
1
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Вьзможностите за кариера в бьлгария - това някакьв черен хумор ли е , да работиш на някой търгаш по -12 ч за -700 ,800 лв при тия цени
21
0
 
17
 
! Отговори
Директора на цирка преди 1 година
Бяхме усвоили до съвършенство класическия български номер на ловене на мамуни с трици, ама мамуните ни избягаха от цирка и спектакъла свърши!
20
0
 
21
 
! Отговори
Петър П. преди 1 година
Спомням си 2008 г. още като млад специалист поисках увеличение на заплатата с 15%, подкрепено с емпирични аргументи за приноса ми в приходите на компанията през изминалата година от един конкретен пазар. Ставаше въпрос за около 75 лв. Тогава т.нар. "шеф" ми каза: пич, виж какво се случва по света, сега не е момента и ако не ти харесва, ходи в чужбина, щото тук навсякъде е така и още утре ще ти намеря заместник. Та от тогава съм в чужбината и му благодаря за услугата. Дано сега е по-различно...
19
0
 
15
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
невероявтни неща = бизнесът който не ще да плаща заплати и операции с позорни имена .... те това у БГ
18
1
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
До Анониментова е от 1990та година ...американците не обичат да има силни държави където и да било ...конкуренция са им
17
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление българия не е "путинска', а американска колония от над 30 години, затова вече сме страна от третия свят, който е колонизиран от америка бял ден не е видял.
16
0
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
До родителсамо Боко да беше ... доган , костов , Станишев ...Луканов ..всичкичте са за разтрел
15
1
 
18
 
! Отговори
родител преди 1 година
Младите и умните отдавна избягаха от курн-ика , който окраде и продаде боко !!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 и коя е тая че р на държава?
13
1
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
и нагли
12
1
 
7
 
! Отговори
Гъзомияч преди 1 година
По-добре да мия дртия миризлив на германеца, отколкото да мия уня на бойко болгароубиецът
11
9
 
6
 
! Отговори
ААА преди 1 година
Значи възможности за кариера бол, обаче нещо желанието на младите хич го няма: ако може нещо за много пари, ама с малко (даже хич) работа.
10
1
 
0
 
! Отговори
do 12 преди 1 година
До Анонименточно ....и нагли !
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм беден, много беден...българин. Обичам да мрънкам, все прося за по-висока заплата, не съм работлив, но за сметка на това съм много завистлив. Злобничък съм, но само към успелите, те са измамници и гадове! Разбирам от всичко, но не ставам за нищо. Най-големите врагове на отечеството ги громя вечер, между 19.00 и 21.00 в нета, когато ракийката ми е дала криле.Братя гербери и слависти, знам, че сме много. Ще победим!