Ден преди Никулден: 1/4 от рибата на пазара крие риск от алергични реакции

Хистаминът се открива в риба-тон, скумрия, херинга, чернокоп и паламуд
7

Никулден е денят, когато по традиция на всяка българска трапеза трябва да има риба. Мнозина вече закупиха вкусната храна, а други ще направят своя избор пред утрешния празничен ден.

На фона на това за завишени нива на опасна съставка в рибата, продавана за Никулден, предупреждават от асоциация "Активни потребители". В 23% от изследваните риби е открит висок процент хистамин, който може да причини алергични реакции.

"Проблемът с наднорменото съдържание на хистамин е, че това може да доведе до натравяне", поясни Богомил Николов от "Активни потребители".

В ЕС годишно постъпват по около 30 случая за завишено съдържание на хистамин, но нито един от тях не идва от България.

Най-често хистамин се открива в риба-тон, скумрия, херинга, чернокоп и паламуд.

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че нормите на хистамин в рибните тъкани е до 100 мг/кг, а при завишени нива се бракува цялата партида от търговските обекти.

В момента тече засилена с проверка по отношение на предлаганите продукти на пазара. Изследванията се извършват в лабораторията, която е една от специализираните структури на БАБХ.

"Това, което бих препоръчала, е пациентите да запазят спокойствие. Ако симптомите са по-тежки и не могат да преминат, нека да потърсят спешна помощ", съветва алергологът доц. Анна Валериева.

Хората имат различна чувствителност към хистамин и затова често някои риби водят до реакция при едни, но не засягат други.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразя риба, особено шаран!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се бойте! Всичко се контролира от оная лаборатория на турската граница, от ГЕРПли беше! Аз си ловя само пъстърва от реката и не купувам риба! Някои храни имат свойството да предизвикват освобождаване на складирания в клетките на организма хистамин. Например алкохол! Аз съм установил, че chivas 25 или laphroaig quarter cask най добре освобождават хистамина! Наздраве против хистамина т.е. ако пийнете след рибата сте save!
3
1
 
4
 
! Отговори
0т Usa преди 1 година
Американската агенция по безопасност на храните не допуска риба и рибни продукти на пазара с над 50 mg/kg хистидин. Тези храни се бракуват, защото има опасност от натравяне. А ние, мутантите, да консумираме храни с много повече хистидин, защо?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз затова хапвам само сиренце от петдесет кинта килото. Освен водичка в него, нищо друго няма. Бабх ви мяката измамници.
1
1
 
5
 
! Отговори
готвачката Гретхен преди 1 година
Грах със свинско готвих днес, риба не ми требе..............