Висшистките раждат след 30 години, останалите до 22

Лекари съветват: Първо дете до 25 години, жената на 35 е репродуктивно стара
168
Висшистките раждат след 30 години, останалите до 22
Снимка: Pixabay

Средната възраст за раждане на първо дете в София е 30.5 години, а в Сливен – 22 години, сочи проучване на  социологическата агенция „Алфа рисърч“, предаде БТА.

Елена Лилова от агенцията уточни, че проучването е извършено сред 400 жени, на възраст 18-30 години в цялата страна, през януари 2022 г.

Още по темата

Около 90% от жените с висше образование в България раждат първото си дете около и над 30 – годишната си възраст, докато 50% от жените с основно и по-ниско образование – до 22-годишна възраст, показва проучването.

Образованието и професионалното развитие са част от факторите, оказващи влияние върху раждането на първо дете в по-късна възраст, посочи Лилова.

Препоръчително е една жена да бъде на възраст между 21 и 25 години, когато ражда първото си дете, каза д-р Георги Николов – външен експерт към Европейската комисия по асистирана репродукция, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология, член на Комитета по сертифициране на клинични ембриолози към ESHRE. Според него по отношение на човешката репродукция има някои митове, които са популярни в нашето общество.

„Първият е, че съвременният човек, след като има по-голяма продължителност на живота, това паралелно върви с физиологичната му възможност да се възпроизвежда, обясни той. Човекът не е мръднал на йота през последните 40 хил. години, така ще е и през следващите 40 хил, жените след 35 г. са репродуктивно стари“, категоричен е  лекарят.

„Вторият мит е, че ако живееш здравословно, този период може да се удължи, няма нищо подобно - жената се ражда с определен брой фоликули и овулации“, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: Софияражданедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
6
 
! Отговори
Права на човека преди 1 година
Права на свободният избор всеки сам решава дали ще има деца или не. Това НЕ може да е робско задължение, а свободен избор и отговорност. Голяма отговорност Първо НЕ всички хора са годни и стават за да гледат деца не са стабилни финансово, ниска култура и образование такива хора НЕ е желателно да се размножават. Качество, а не количество и мизерия. Иначе биологически от първият мензис момичетата са готови да забременяват но какви майки ще са това на по 12-13 годишна възраст ?
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес раждат след 30 г. не само висшистките и това за съжаление е главно по финансови причини и заради битови проблеми. Има и още една, много по-сериозна причина. Мъжете наистина всячески се опитват да се измъкнат от отговорности. Затова много от тези, които раждат по-късно вече в повечето случаи го правят извънбрачно, за да не останат сами и бездетни. Но детето има нужда и от баща, и от по-стабилна финансова обезпеченост, каквато само със заплатата на майката трудно се осигурява.
129
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 146 преди 1 година
Грешиш за "добрата възраст", както греши и този д-р Георги Николов с изявлението, че "човек не е мръднал на йота през последните 40 хил. години". Преди 40 000 години рядко някой е успявал да достигне 30 г. Затова са раждали още когато им дойде цикълът, не са чакали до 21 г. Не е разумно да се ражда преди навършване на 21 г., защото дотогава тялото на момичето е що-годе развито. Напълно развита е чак когато навърши 24 г., но и 23 г. е добра възраст за първо забременяване.
128
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1989, когато бяхме студенти с жена ми, се оженихме, имахме две деца,, докато бяхме студенти завършихме и двамата с много добър успех и се издържахме със двете стипендии и детските. После имахме и двамата успешна професионална кариера, докато тези, които чакаха да направят 30 години, за да имат деца, им беше много нанагорно в професията.
127
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрата възраст за раждане на първо дете се определя от природата и е 16-20 години. За да могат да завършат поне средно образование вдигат границата на 21 години, а за да могат да завършат и висше образование, вдигат горната граница на 25 години, което все още е поносимо от гледна точка на природата, но да родят първото дете след 30 години, е престъпно късно.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 100-150 години, жената ако не е омъжена на 15-16 години, значи е стара мома.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мнението ми е, че да зачеваш и раждаш планирано на 21 г е пародия в днешните модерни времена не говорим за случаите, че така е станало и няма накъде. Преди 100-150 г е било друго и е било разбираемо, но не и сега
124
3
 
0
 
! Отговори
Пак до Ганчо преди 1 година
Навърши ли момичето или момчето 20 г. и е все още мома или ерген, гопричисляват към категорията на старитемоми и старите ергени. Това е следствие от факта, че почти до средата на 19 в. рядко някой е доживявал до 40-годишна възраст.
123
0
 
1
 
! Отговори
До Ганчо Селския преди 1 година
Пишеш без да знаеш историческите факти.Църквата дори през Средновековието е забранявала бракове на девойки под 13 г. и на момчета под 15 г. Дори когато политическипричини са налагали сключването на династични бракове между деца, много строго се е следялобракът да не бъде консумиран преди съпрузите да са навършили упоменатата възраст.Според нашите народни традиции пък, замомяването и заергеняването става на 15 г.,а благоприличната възраст за брак е 16 г. най-много сватби са ставали между 16-18 г.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 132 Повечето хора, които си позволяват второ дете през последните 70-80 години, са го създали след 30-годишна възраст. Ти явно нямаш представа каквоозначава да издържашсемейство в социалистимеска и постсоциалистическа България, ако се разчита само на собствените сили надвемете съпрузи.
121
1
 
3
 
! Отговори
ПростакинятаПрекъсва преди 1 година
следването си след отпуската по майчинство уж за да гледа детето, което вече е изпратила на село при тъщата или свекървата. След още няколко години, когато съпругът се дипломира, тя си подновява следването и накрая ето ти ги двама "висшисти" - връщат се в провинцията и търсят работа в града като шефове. Другиятвариант - "студентката4 бърза да се омъжи за работник от София, за да стане столичанка.Ако си от някоя от тези категории, тогава е възможно да вярваш в това, което си написал под номер 117
120
1
 
3
 
! Отговори
До 117 продълж. преди 1 година
И точно тези се стараеха още в първи, най-късно във втори курс да се оженят и да родят поне едно дете. Това беше "хватката" да останат в София 10 г. Казваха "Къде че найдем кнартира с парно за по 23 стотинки на ден"? Такива бяха наемите в общежитията и семейните се класираха там лесно. Първо единият "йекаш" или "че-кащ" съпруг прекъсва следването си уж за да работи и издържа семейството.След отпуската по майчинство той сиподновява следването за да не изтърват общежитието, а про.ст.акинята го....
119
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 117 преди 1 година
Такава г.л.у.пост може да напише само някой, който никога не е следвал висше образование в качеството си на добросъвестен студент; или бивш рабфаковец, или двуного, влязло във ВУЗ през времето на соца, когато отличниците без привилегии влизаха в елитните специалности като през иглени уши, а тройкаджиите от т.нар. изоставащи окръзи ги приемаха още на първото класиране, стига да не са скъсани на приемния изпит. За такива имаше нареждане при всяко положение да се дипломират, дори с подарени (3).
118
3
 
6
 
! Отговори
БиБиДко преди 1 година
Когато хората са без работа, неграмотни и прости и няма какво да правят по цял ден почват да се мандръъсат и размножават до бита става ядене пиене сексаа и спанието и тъй до без край.
117
3
 
3
 
! Отговори
Палав Селски Козел преди 1 година
За село има смисъл от много деца за работна ръка по полето и нивите. Ама туй градските какво ще правят? За какво са им освен проституция друго нема какво да правят у големите градове. Да се легализира проституцията белким пара да влазя у държавата.
116
6
 
0
 
! Отговори
Българ и Славянка преди 1 година
Седнали на поляна сред мириса на говежди тор. Почнали от скука вади и тура и после навъдили стадо чукундурии.
115
4
 
1
 
! Отговори
Ганчо Селкия преди 1 година
Природата си знае работата още първият мензис на момичето е готово за секс и да зачева да народи една тълпа дечурля да одят на полето да бачкат. Туй и онуй селските моми се годят от 16 годин, а може и от 12-13 годишна възраст да надуе корема. Живейт по селски бачкайте чукундурайте и чесън и редовен секс след полето това му е майсторлъка.
114
2
 
5
 
! Отговори
Не е задължително преди 1 година
Това е въпрос на личен избор дали човек ще иска да си съсипе живота или не с деца или без.
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То си е мъчение да раждат деца след 30 годишна възраст. Лесно се гледат деца докато родителите са млади, после става трудно.
112
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената като прехвърли 35 трябва да се стерилизира. Какви деца тепърва да ражда бабичката?!