Контролът на цените задължителен, за да се следи нормалната пазарна практика

Владимир Иванов призова гражданите да бъдат по-съвестни
57

Министерският съвет въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина. Какъв ще бъде резултатът от тази акция?

"Контролът и наблюдението са задължителни, за да се следят отклоненията от нормалната пазарна практика. Що се касае до информационната платформа, тя цели да покаже на хората точно маржовете. Те не трябва да бъдат подценявани и като потребители имат право да знаят цялата истина и сами да направят най-вярната преценка къде да купят и къде не. Това е едната част от пазара - търсенето. Едно активно участие на търсене и добре информирано, ще даде резултати", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в "България сутрин".

Още по темата
Той призова гражданите да бъдат по-съвестни от гледна точка на информираното на контролните органи, тъй като информацията, която подават, по негови думи, не е съществена. "Би трябвало по-скоро да ги сезират, за да си вършат по-добре работата. Идеята е да се повишава потребителската култура", каза още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента има стабилизиране на цените на основни ресурси на основните борси.

"При това стиковане на факторите, при повече информираност, всичко съвкупно няма как да не доведе до стабилизиране на цените. При един сериозен мониторинг лицата, които искат да нарушават правилата, повярвайте, намаляват. Вече се усеща някакъв ефект", категоричен бе гостът.

"Част от високата цена е обективно мотивирана, в нея има и паразитни влияния. Много са големи разликите, ако пазарът на едро дава един темп на нарастване от процент, процент и половина, което е за последния месец. В пазара на дребно процентът е доста по-висок, това стана причина и за отделеното влияния в тази насока", обясни Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
16
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Като изчезне млякото в магазините, да знаете че има едни животни, крави им викат, излиза от тях.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Е пак добре се сетихте, трябваше ви само малко повече от една година. Време предостатъчно алчните спекуланти да удвоят и утроят сметките си...
4
5
 
6
 
! Отговори
Лилия преди 1 година
Проблемът не е толкова при търговците, колкото при производителите. Те са краен брой и лесно се споразумяват за цените, на които ще продават на търговските вериги. Търговците са десетки хиляди и работят в условия на конкуренция, няма как да надигнат прекалено цените, докато производителите (да речем на олио или пилешко месо) са няколко. Как мислите, кой има шанс да спекулира!
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински контрол е в самия свободен пазар. Който търси качество ще си намери стоката, който търси евтино и той ще си намери. Всеки производител ще се самоконтролира в цената. В народа има много спестени пари , а някои и са с продукти за година напред. Народа е корумпиран и хитър
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова нали беше поставила на обществено място електронно табло с цени. Какво стана? Да не би от това да намаляха или задържаха нивото си? Правят се че правят нещо, прах в очите
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важния контрол се упражнява от гражданите, просто спрете да купувате спекулативно надценените стоки.