Близки и приятели се сбогуваха с голямата Гинка Станчева

Легендарната актриса почина на 90-годишна възраст
4

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близки и приятели се сбогуваха с голямата българска актриса Гинка Станчева. Тя почина на 90-годишна възраст на 4 февруари.

Траурната церемония се състоя в столичния храм "Света София".

Гинка Станчева е първата голяма жена звезда на родното кино. Тя е родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград в ролята на Блага във "Фиданките цъфтят" на Славчо Красински, където работи до 1958 г. От 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър "Барбуков", гастролира в общински театър "Възраждане", Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио и телевизионния театър.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са "Любимец 13", "Специалист по всичко" и "Нощем с белите коне", както и първата българска сапунена опера "Семейство Калинкови".

През 2002 г. е наградена с орден "Стара планина" за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. Има пано с нейните отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199.

"Това, което най-вероятно младото поколение не знае, е, че това беше първата българска актриса, която изнесе българското кино извън пределите на България още 1957 г. на фестивала в Кан", каза пред журналисти актьорът Христо Мутафчиев. По думите му дори това е достатъчно, за да й се поклоним до земята за това, което е направила и пътеката, която е прокарала в българския театър и българското кино, както и извън пределите на нашата страна.

Мутафчиев сподели, че ще запомни Гинка Станчева с това, че винаги е била усмихната и не на последно място с това, че е била човек, на когото не му се е слизало от сцената. "Много пъти е казвала "играе ми се, играе ми се, играе ми се" – това е болест при актьора", каза още той, цитиран от БГНЕС.

"Там, където съм играл с нея, бяха чудесни представления“, заяви пред журналисти театралният режисьор Стефан Мавродиев. Първата му среща с Гинка Станчева е била през 1972 г., когато тя и съпругът ѝ „са танцували луд рок“.

До пандемията от COVID-19 актрисата играе във формацията „Артисти със сребро в косите“ към Съюза на артистите в България. „Това е най-прекрасният, топъл, светъл човек, когото познавам“, заяви Емилия Цанкова, която си е партнирала с Гинка Станчева в „Артисти със сребро в косите“.

"Тя, когато се качеше на сцената, изгубваше възраст, изчезваха всичките ѝ страдания. Голяма загуба за българския театър и за нас, приятелите", заключи Цанкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с малката й кога?
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българска красавица. Икона на нащо кино и театър. Вечно жива с филмите. Поклон.