На 95-годишна възраст почина Мерсия Макдермот

Автор е на биографията на Левски "Апостолът на свободата"
1 апр 2023 19:37, Анисия Иванова
88
На 95-годишна възраст почина Мерсия Макдермот
Снимка: БГНЕС

На 95-годишна възраст почина британската писателка и историчка Мерсия Макдермот.

Тя е автор на първата пълна история на България на английски език.

Макдермот написа и биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата" както и биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт".

Последната си книга - "Имало едно време в България", Макдермот издаде през миналата година. Писателката беше чуждестранен член-кореспондент на БАН и доктор хонорис-кауза на Софийския университет.

От 1957-а до 1989-а посещава или живее в България и преподава в Английската гимназия в София и Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Макдермот се ражда в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.

През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. Александра Макдермот е доктор по химия и преподавател по физико-химия в САЩ.

От 1957 до 1989 г. общественичката посещава или живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
9
 
! Отговори
Сбогом на учителката преди 1 година
Имах късмет да ми преподава в някогашната 114 АЕГ, сега Първа английска. Сърдечен човек и прекрасен педагог. Светла й памет.А на съществата, които са си изливали злобата в коментарите, не пожелавам смирение и просветление, защото няма смисъл - те са безнадежден случай.
37
11
 
3
 
! Отговори
Прокурор във ВКП преди 1 година
Истината е, че Мерсия Макдермот идва в България с агентурна цел.Наричаха я *** Макдермот заради слуховете, свързани с доносничество на службите.За всичко това тя получаваше доста пари.След 1989 г. тя не отговаряше на неудобни въпроси, касаещи тази дейност.
36
4
 
8
 
! Отговори
Б.Б. преди 1 година
Мерсия Макдермот не беше ли агент на ДС под псевдонима "Хектор"? Освен това я свързваха с Ми- 6 и КГБ, където е имала определени функции.
35
3
 
13
 
! Отговори
Бенковский преди 1 година
Бог да прости тази Българка!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Неизвестен А защо да са глупости?Я обясни!
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да я прости!
32
7
 
14
 
! Отговори
Неизвестен преди 1 година
Не знам защо се определяте като българи, щом не знаете, че самият Ботю Петков е превел книгата за българската история, която е написана от един велик руснак. Това е Юри Венелин. Във всеки голям български град има улица, кръстена Венелин, защото дължим много на този руски учен. Пък вие си плямпайте глупостите за генерал Колев.
31
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофилите им пожелавам бял ден да не я видят.
30
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите мразят националните ни герои съответно българите мразим русофилите. Така е било винаги, така ще си и остане.
29
2
 
19
 
! Отговори
Неизвестен преди 1 година
Вие завиждате на Макдермот, че е вземала проста учителска заплата и няколко ордена, а забравяте как други хора цял живот са на държавната софра и продължават да искат още. Веждю много ли е репресиран от комунизма? Александър Йорданов много ли е страдал при соца? Макдермот ли беше в ловната дружинка на Живков, или Георги Марков?
28
2
 
26
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Най -интересно написаната биография на Левски,която съм чела!Отиде си една светла душа!Съчетание от ум,талант и доброта!Светъл път,Мерсия!
27
18
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 56 Как така не разбираш? Злобните коментари са русофилски. Русофилите лижат подметките на убийците на Левски, радват се, че има толкова много улици и учереждения с името на убиеца на Левски - граф игнатиев. Русофилите са странни подобия на хора, интерес към тях може да проявят само някакви садисти които искат да се учудват на гладкоста на мозъците им.
26
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой сеща,ли се руснак,биоло то журналист или писател да е написал книга за Апостола или Ботев?Даже не книга ,а няколко реда?!
25
5
 
35
 
! Отговори
ей,прост народ преди 1 година
Това е един от малкото западняци,които открито и ясно казват на висок глас,че българи и македонци са един народ!И като чета простотийте на селските бекове разбирам защо много сайтове си закриха форумите!
24
2
 
28
 
! Отговори
Кон преди 1 година
Светла и памет! Обича България повече от доста писачи тук.
23
17
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Имала контакти с Павел Матев. Той дали е споделил с нея, че е убиец?
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият факт, че една англичанка изследваше и популяризираше личността на Васил Левски в Обединеното кралство, е достоен за уважение и поклон! Не разбирам по-долните злобни коментари.
21
1
 
8
 
! Отговори
Добре си е поживяла преди 1 година
95 г
20
9
 
3
 
! Отговори
И ПУТИН Е ИСТОРИК.. преди 1 година
НАПИСАЛ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТАТАРИ...... СРБИЯ И РСМАКЕДОНИЯ КАЗВАТ СЪЩОТО... ПУТИН Е "ГОЛЯМ" ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ И НА ФАЛШИВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ...
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се говори против един прекрасен човек, само за да се задоволи едно его, е жалко. Чест е, тази английска жена да посвети целия си живот с много любов на България. С благодарност за обичта и, и вечна и памет, защото тя е по българка от много българи, независимо че е англичанка.