Барета, съветник, бизнесмен, политик: Алексей Петров оцеля в 3 атентата

Той бе застрелян днес по обед в района на "Драгалевци"
Обновена: 16 авг 2023 16:16 | 16 авг 2023 15:00, Красимир Ангелов
88
Барета, съветник, бизнесмен, политик: Алексей Петров оцеля в 3 атентата
Снимка: БГНЕС

Алексей Петров – една от най-известните и противоречиви личности в последните 2 десетилетия у нас, бе застрелян около 12,20 часа в столичния кв. "Драгалевци".

При стрелбата пострада тежко и жена, която бе откарана в "Пирогов" в тежко състояние.

Пътят за хижа „Алеко“ в района на „Драгалевци“ е блокиран от полицията, която разширява периметъра на оглед. Образували са се задръствания.

Още по темата
По първоначална информация на изходите на София има засилено полицейско присъствие.
 
Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен, като през 1981 г. завършва полицейската школа в Пазарджик, след което Висшия икономически институт. Осем години работи в Националната служба "Сигурност", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.  До 1992 г. е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма,  където сред колегите му са  Златомир Иванов – Златко баретата и Братя Галеви. Напуска системата по собствено желание.

През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса.

Дълги години е бил треньор на националния отбор по карате. Защитава докторат в Академията на МВР по проблемите на фирмената сигурност. От края на 90-те години преподава в Университета за национално и световно стопанство. Той е президент на Българската национална федерация по карате.

През 2008 г. името му е свързано като агент под прикритие в специалните служби. През 2009 г. при проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е установено, че Алексей Петров е бил щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление "Т". Той е бил проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Бил е съветник на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, като на 31 август 2009 г. напуска ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан по време на операция "Октопод”. Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

На 7 февруари 2011 г. СГС изменя мярката му за неотклонение “домашен арест” на “подписка”. Според мотивите на съда няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, а доказателствата срещу него са силно разколeбани. На 15 февруари 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава мярката за неотклонение.

През октомври 2011 г. Алексей Петров е кандидат за президент заедно с Николай Георгиев като вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет на 15 август 2011 г.

Алексей Петров оцеля в 3 опита за атентат срещу него

През март 1999 г. Алексей Петров е ранен в крака от куршум в ресторант  "Перла" в Драгалевци. Тогава официално е констатирано, че стрелбата е случайна, а той е ранен от рикоширал куршум. Тогава соченият за стрелец срещу него Кирил Киров-Японеца декларира, че е стрелял погрешка.

Вторият и станал най-известен неуспешен атентат срещу него е извършен на 14 август 2002 г. пред плувния комплекс "Спартак". В този ден пред басейна "Спартак" Алексей Петров е пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и е тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите му не са открити.

В интервю за столичен ежедневник американският журналист Джеф Стайн цитира извадки от секретен доклад, в който пише, че Петров имал реални шансове да бъде назначен за директор на НСБОП.

Сред версиите за покушението над нещо са още разчистване на сметки при преразпределението на охранителния бизнес и застрахователния бизнес.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен срещу него неуспешен атентат
в кв. "Кръстова вада" в София. Срещу колата му е стреляно с два гранатомета. Криминалистите са категорични, че единствено това, че килърите са стреляли от близко разстояние, е спасило бившия съветник от ДАНС, тъй като снарядите не са успели да се активират при съприкосновението си с колата.

Двата гранатомета, с които е стреляно по колата на Алексей Петров, са произведени в България, показва извършената експертиза. Оръжията, намерени в района на опита за покушение, са десантни гранатомети РПГ-22. Те са произведени в България и с тях може да се стреля само веднъж. Специалисти обясняват, че РПГ-22 е лесно за пренасяне, но не се отличава с висока точност.

На 13 ноември същата година той обявява награда от 100 000 долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата.

На 7 декември същата година се появи информация, че е стреляно по офис на Алексей Петров. Официалната информация от МВР гласи, че към 17.45 часа, на тел. 112 е постъпил сигнал за възникнал инцидент на столичния бул. „Черни връх“, при който са се чули изстрели. Към адреса незабавно са насочени екипи на полицията, районът е отцепен. При атаката няма жертви.

По-късно тогавашния директор на СДВР Младен Младенов посочва пред медиите, че няма информация да е стреляно по хора на Петров.

Алексей Петров е убит на 16 август 2023 година при четвъртия атентат срещу него.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прякорът му е "Тракторът". Според приближените му, той е наричан така, защото никога не е отстъпвал назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Руми преди 8 месеца
В заглавието е изтървана думата, която га охарактеризирва най-добре : МАФИОТ ТТТ
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Старшина т.е ***.Много момчета завършили старшинските училища надяват по стечение на обстоятелствата офицерски униформи.Променят си статута но не и манталитета.Остават си фелове до живот.Каквито и титли научни спортни и тем подобни да получат те са белязани с *** манталитет.С не голям потенциал лека му пръст на това момче но той издържа повече от много негови колеги.Не подалите се на алчноста и отказалите се своевременно от този начин на живот са живи и до днес.Другите ясно къде са.
65
0
 
4
 
! Отговори
Отличниците преди 8 месеца
Алексей Петров е Цар Ивайло то ест Робин Худ женен за ИВА Петрова достоен член на Отбора на Отличниците в училище в който членува и Бойко Борисов.............................. КРЪСТНИКЪТ им ИВО Карамански по думите на една от любовниците му Светослава Рудолф още като спортуващ в ЦСКА една от учителките му писала слаба оценка и после Иво я причакал в тъмнината и бил много убедителен че трябва да му пише само отлични оценки...........факт
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да лъжа - една от най-успешните ДС мутри!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да е жив и здрав! Кога другите олигарски и замесените в разграбването от 33 години на държавата? Тех кога ше ги четем? Борисов, Киро гела, Ковачки, Овчаров, Пръмови, и всички други зайни и незнайни български герой от прехода? а те кога?
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравихте и ФИЛАНТРОП. Всички бандити в света в момента им лепват етикети че са филантропи. Освен ако са руснаци.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има ли разстрела с застрахователна компания със сериозни проблеми в близка до нас страна
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Убиха Асан Омеров и любовницата му. Наред са Боко Тиквата и Мата Хари.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Простреляната жена е Мата Хари от спалнята на Банкянския похотливец.
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега разбрахте ли защо Тиквата спи по анцуг и със зареден пистолет върху нощното шкафче с кюлчетата
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По времето на бай Тошо май нямаше мутри!
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Егати демокрацията,егати капитализъма! Айде сега сравнявайте едно време и сега! Как преди имаше опашки ,а сега няма!
55
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 8 месеца
Мутрите се избиват....
54
0
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 8 месеца
Пропуснале сте 6-то *** и ДС....
53
0
 
16
 
! Отговори
Коце Маца преди 8 месеца
Още един *** и престъпник от бандидския преход у нас, след 1989 година си отиде . . .безславно !Нужно е да го последват и други, като него !
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е то един трябва да не оцелееш...
51
1
 
5
 
! Отговори
баба вуна преди 8 месеца
добро дете беше , не сме чули нищо лошо за него , един такъв кротък и много помагаше . мдааа !
50
1
 
18
 
! Отговори
Нео преди 8 месеца
Защо е изпуснато опеделението "мафиот"? Кой нормален човек и известен с прозвището "Трактора"?
49
0
 
6
 
! Отговори
патладжан преди 8 месеца
Ама сега трябва да ни е тъжно ли? От голям антимафиот да не излезе половин мафиот
48
1
 
8
 
! Отговори
Боко го поръча преди 8 месеца
Боко поръча Трактора.