Почина спортният коментатор и бивш футболист Стефан Янев

Варненската легенда си отиде на 84
3 фев 2024 12:09, Петър Бойчев
4
Почина спортният коментатор и бивш футболист Стефан Янев
Снимка Фейсбук

Отиде си на 84 дългогодишният спортен коментатор и бивш футболист Стефан Янев.

Прези 60-те години на миналия век той бе част от един от силните отбори на "моряците" в историята им, който завършва четвърти в А група през 1969 година. След като преустановява спортната си кариера, Янев работи като спортен журналист в БНТ и в качеството си на такъв години наред коментира обективно мачове от родния шампионат и световни и европейски първенства по футбол. Автор е и на редица футболни книги.

Стефан Янев е роден на 3 април 1939 г. във Варна. Играе 10 години като полузащитник в отбора на Черно море между 1959 г. и 1969 г. С екипа на моряците има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.

Кореспондент и коментатор на БНТ на световните първенства в Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94, а като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.

Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти.

Поклонението пред Стефан Янев ще е на 7 февруари (сряда) от 14,30 часа на старите гробища във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
8
 
! Отговори
Запомнен преди 2 месеца
Опит да коментира това, което наблюдавахте в продължение на 90 минути, направи Стефан Янев. Така той завърши своя коментар на мача между Западна Германия (ФРГ) и Австрия в една от групите на Световното първенство през 1982 г. Знаеше се, че и двете страни ще се класират за следващата фаза на първенството (за сметка на Алжир) само при победа на ФРГ с един гол разлика. Така и стана. Не без язвителна ирония, Стефан Янев насочваше вниманието на зрителите към конкретни прояви на симулативна игра.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Легенда на Черно Море, а след това изтъкнат футболен коментатор и журналист. За мен се открояваше над прехвалените си колеги като Мичмана, Ексеров и т.н, разбираше играта, което е нормално - играл е 10 години професионален футбол. Предпочитах него да слушам, а също и Николай Галов заради свежото чувство за хумор. Поклон пред светлата памет на Бат Чечи!
2
2
 
13
 
! Отговори
Помня преди 2 месеца
коментарите му по радиото:компетентни,ясни,безпристрастни и с много хубав тембър!Вечна му памет!
1
2
 
16
 
! Отговори
СТАРИЯ преди 2 месеца
Светла ти памет, Чечи. Почивай в мир. Нека на мача в Разград отидем колкото може повече черноморци. Сигурен сум, че Чечито ще ни гледа отгоре и ще се радва.