Най-евтино се живее във Враца, най-скъпо - в София и Пловдив

В България има голяма ножица в цените по региони
Обновена: 19 фев 2024 13:24 | 19 фев 2024 13:24, Нели Христова
51
Най-евтино се живее във Враца, най-скъпо - в София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

Най-изгодно за джоба е да се живее и работи във Враца, а най-скъпо дори с оглед на по-високите доходи - в София и Пловдив, съобщава "24 часа". Статистиката е направена на база съотношение между средната работна заплата в 13 области и цените на 15 стоки и услуги - от вечеря за двама през наеми и цени на таксита до фризьорски услуги и кило картофи.

В Монтана пък заради ниските цени е най-изгодно за хората, които разчитат на минималната работна заплата, защото тя е еднаква в цялата страна – 933 лв.

(Враца е единственият областен град извън столицата, в който към декември м.г. средната заплата бе прехвърлила 2 хиляди лева – беше 2052 лв. А в същото време там цените на стоките и услугите са доста ниски – градът е на трето място след Монтана и Смолян по ниски цени.

Оказва се, че в България има голяма ножица в цените по региони особено при услугите. Например ако във Велико Търново химическото чистене на едно зимно яке от изкуствена материя струва 14 лв., то в Кърджали същото нещо е 30 лв., а това е повече от двойно по-скъпо. А разликата в средните заплати в двата града не е чак толкова голяма.

Същото е и при коафьорските услуги: боядисването на коса и стайлингът със сешоар излиза 30 лв. в Пазарджик, докато във Варна цените се движат между 80 и 100 лв. (виж таблицата).

Едно късо мъжко подстригване може да струва 10 лв. в Пазарджик и 30 лв. във Варна.

Нещата не опират само до това, че Варна е туристически град и много по-голям от Пазарджик, защото и в Кърджали боядисването на коса е около 80 лв.

При този тип услуги цените зависят много от разходите, а не е тайна, че точно във фризьорския бизнес масово се укриват доходи и не се издават касови бележки.

Това се отнася и за всички видове услуги, в които една внезапна проверка не може да установи колко клиенти са минали до този момент.

Ако някой прави примерно 10 масажа на смяна, а е издал само 4 касови бележки, данъчните трудно могат да установят нещо нередно.

Защото клиентите вече са си заминали и по нищо не може да се разбере колко човека са били обслужени.

При храните, особено ако се гледат цените в големите хипермаркети, разликите по региони са нищожни, дори може изобщо да няма. Големите търговски вериги имат специална политика да поддържат еднакви цени в обектите си в цяла България, дори когато пускат нещо на промоция.

При цените, които се определят на регионален принцип, разминаванията по-скоро са големи. Например билетът за еднократно пътуване с градски транспорт във Варна струва 2 лева, а в Пловдив – само 1 лев, при положение че и на двете места се обслужват големи територии и има много линии.

Но това са решения на местната власт, които не се вземат само от съображения за икономически разходи и ползи, а и от чисто политически.

Почти същото е положението и с таксиметровите превози, при които местната власт определя минимална и максимална цена, а всеки превозвач решава точно за колко вози. Може би има логика в Монтана 1 километър по дневната тарифа да струва само 55 ст., но в Пазарджик в никакъв случай не живеят по-богати хора, а там същото нещо струва почти 6 пъти повече - 3 лева. При това патентният данък за 1 таксиметров автомобил в Монтана е 400 лв. на година, а в Пазарджик 300 лв.

Но тук своята дума казва и потреблението – ако в Монтана има прекалено много жълти автомобили, а не чак толкова голямо търсене, естествено е, че ще возят евтино.

За сравнение, най-високият патентен данък за таксиметрова дейност в България се плаща в общините по Южното Черноморие – там този налог масово е над 600 лева на година, а в Созопол е дори 1000 лева. В столицата той е 850 лв. на година.

При наемите за жилища в центровете на градовете трудно може да се улови някаква логика освен, че в по-големите градове е сравнително по-скъпо. Но те обикновено са и университетски центрове, а където има висше учебно заведение, се предлагат и се наемат много квартири и цените са по-скоро високи. Например в столицата районът около Медицинска академия винаги е бил с наеми, почти равни на тези в “Лозенец”, “Иван Вазов” и топцентъра. Защото в това висше учебно заведение учат и сравнително много чужди студенти.

По същата логика във Варна, Бургас и особено в Пловдив наемането на обзаведен апартамент в центъра е най-скъпо. Почти до същите цени се доближава и Велико Търново. Но не е така в Кърджали, Смолян и Пазарджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това заглавие го прочетох в 1вия момент: "Най-евтини са жените във Враца" ... не че не значи същото
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Влезте в един хранителен магазин в произволно село и сами преценете дали е по евтино. Готов съм да се обзаложа, че няма село в което хранителните стоки да са по евтини от тези в големите вериги.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В АЕЦ Козлодуй има специалисти на ръководни длъжности със заплати от по 50 хил лв, заради тях се вдига средната заплата в област враца, иначе 90% от населението там работи на минимална заплата, дори има много които работят за под минимална. Често ходя по този край и особено по селата става все по зле.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новите софиянци и пловдивчани - четете и към Враца.
35
7
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Хората и без статии се ориентират къде е най-добре.За България това е София.Може да се излива всякаква кал по София,но тук е най-високият стандарт за държавата.Имам колега от Севрозапада.Там има апартамент.Въпреки това дойде в София и изплаща ипотека.Казва ми,че в София въпреки ипотеката разполага с повече пари.
34
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
подстригване, такси химическо чистене абе вие добре ли сте.
33
6
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 2 месеца
Не само програмистите работят дистанционно, вече почти всичкият квалифициран труд може да се полага дистанционно. Не съм програмист, работя в графичния дизайн, фрийлансър съм откакто се помня. Най-многото да ида онсайт при клиент, но работя на 100% откъдето си пожелая. Стига да има човек желание, има и начин да се развие в посока дистанционна работа.
32
8
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 2 месеца
Абсолютно! На село е рай! Взехме палат на 30км от София за 90к евро преди 3 години. Основен ремонт и рай! Наоколо- сума ти производители. Блек Ангъс директно от фермата- 20лв./кг. Костен бульон, краве мляко, кашкавал, сирене, яйца, плодове, зеленчуци- всичко от бабите наоколо. Радват се като невидели на млади хора с дечица. Сума ти новодомци, о големият град е на 20мин с колата. Е, водим луксозен начин на живо, не споря, но може и без него. Но храната, въздухът- рай.
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човек се простира според чергата си. Логично е безсмислено да идеш в София да ринеш дъното като шофьор с 3-4к заплата и касиерка с 2-3к. Паралелно да плащаш наем е безумие. По-добре вложи в родния си край- развий там бизнес, квалифицирай се, работи дистанционно. Адаптирай се. Не се тикай в големия град, не е яко, ако си аутсайдер бачкотещ бачкер.
30
6
 
12
 
! Отговори
Васко преди 2 месеца
Най евтино и спокойно се живее на село !
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сълзи и смях ... журналистиката ни е точно като държавата ...
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитрите програмисти живеем добре навсякъде. За нас няма ограничения- работата е дистанционна. Враца? Във Враца има софтуерна академия и много хитри програмисти, вдигащи стандарта на живот в града. Прекрасен град с отвратително пpocто население. Скандално функционално неграмотно. Хитрите програмисти живеем предимно в селата в планините около София в луксозни имоти. Гледаме си сами био плодове и зеленчуци на наши земи, редом до животни за месо и млечни продукти. Голяма част от био фермите са наши.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пожелавам на всеки да отиде да живее във Враца !
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Враца беше много добре обновена през последните години. Централната част е в отлично състояние. Чисто, подредено и пълно с магазини. Самото местоположение на града и живописната природа привличат внимание. Голяма част от жилищата са на централно отопление. Не съм обърнал внимание на цените, но ако имах стабилен доход бих живял там
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Враца не се живее. Във Враца се УМИРА. В София пък едно от най неприятните места за живеене в цяла Европа.
24
2
 
7
 
! Отговори
Помнещи от 20 век преди 2 месеца
До Анонимен 2. Големи глупости и лъжи си написал.Аре бегай при бай ти Тошо.
23
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
После българите имали носталги по соца ! Имат ами ! Защото при соца , българина беше богат човек ,образован и обгрижен човек .Какво като заплатите са били 200 лева ? Всички разходи за един апартамен са 5 лева и всичко друго е безплатно ! Тоест ако двама работят докарват 400 лева , а целия им разход е 5 лева ! Не цифрата е важна а покупателната способност ! Досега ни унижаваха , сега ще ни изтрепят във войната , гасете лампите .
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ям само кайма ти ядеш само картофи. Средно двамата ядем мусака
21
2
 
19
 
! Отговори
Kuncho преди 2 месеца
Не зная какво са ви учили журналистите в този сайт :))))Много ясно защо средната заплата във враца е толкова висока, а именно защото в област вража влизат заплатите на АЕЦ-а.Това е нещо като свинско със зеле- един яде свинското а другите зелето.По добре изпратете журналиста със статията във Враца :)))
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Еврола и нашите политици се опитван да ни убедят , че не заслужаваме повече от 500 евро минимална , в същото време обаче на мигрантите им зареждат всеки месец по 2000 евро помощи и им осигуряват жилища и всичко друго им е безплатно . Така ли ? Е питам ви аз , ние толкова ли сме глупави , защо точно сме в ЕС и толкова ли нямаме сили и разум за съпротива и достоен живот ?