Празнуваме Тодоровден - да почерпят Тодор, Тодорка, Теодор

Св. Теодор обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято
23 мар 2024 07:44, Елка Василева
15
Празнуваме Тодоровден - да почерпят Тодор, Тодорка, Теодор
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Тодоровден - църковният празник, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. На този ден се организират и надбягванията с коне.

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

Победителят в кушията се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден не се яде целия ден праз лук, за да няма болести по конете. Друг много популярен ритуал на този ден е миенето. В ранни зори се къпят малките деца, за да не боледуват.

Преди кушията жените трябва да измият косите си с вода, в която е престояла слама от конските ясли. Миенето става в леген, а когато конете и ездачите тръгнат към кушията, жената плисва водата след тях. Така им пожелава успех, а нейната коса ще стане лъскава и здрава като конската грива. След това вече е забранено да се мият косите, особено след залез слънце. Смята се, че това носи болести.

Имен ден днес празнуват Тодор, Тодора, Тодорка, Божидар, Божидара, Дора, Доротея, Теодор, Теодора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Тодоровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тодоров ден, си е типично български езически обичай, който е преминал за празнуване и в православната ни църква, както много други български езически обичаи. Честит имен ден на именниците!
11
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит имен ден на всички именици! Бъдете живи и здрави!
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Тагарев слава.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехх какви прекрасни времена бяха по времето на Соца! Прекрасни! Бай Тошо - синът на цингурелката Маруца, развъди цингурелството, понеже след идването на войските на СССР по заповед на Сталин по Свещените Български Земи унищожиха Българските Ковбои - Селяните и ги натикаха по колхозите - ТКЗС да работят на не своя земя в кошарата за рзвъждане на цингумарелството. Но и сега, след Бай Тошо от комуна се прекръстиха на Чалгарско управление, но веке нема кой да ги храни и си живеят по комунни катуни!
7
5
 
7
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 1 месец
Ще си спомняте за мен с умиление!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чешкият затворник сигурно с тъга си спомня за Тодоровден, когато е разтривал тодоровите ушаци преди празника. А сега какво е,тъга, сикаджийски истории, кюлчета,евраци,фенистил и пищаци.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на бай Тошо и комунизъма :)))
4
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Нека все пак да се върнем към празника и да честитим на всички именници!
3
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
Като твоята, нали?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тагаренку черпи от фронта :)))
1
4
 
8
 
! Отговори
ЧИД преди 1 месец
Честит имен ден на Тошо Тагаренко, с пожелания, да не дочака следващия