Надежда Михайлова ще се кандидатира за председател на СДС

Предсрочната национална конференция на СДС ще се проведе на 1 октомври
16 авг 2005 14:50,

Лидерът на СДС Надежда Михайлова ще се кандидатира за председател на партията на предстоящата предсрочна Национална конференция на СДС, съобщи самата тя в отговор на въпрос след днешното заседание на Националния съвет на партията. На това заседание с
83 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържал се" членовете на съвета решиха конференцията да бъде на 1 октомври от 10.00 часа в зала 3 на НДК.

СДС няма да подкрепи предложеното правителство от БСП, НДСВ и ДПС, заяви Надежда Михайлова. Тя каза, че според партията този проектокабинет е правоприемник на предишния кабинет, в който БСП е участвала задкулисно. На практика бяха преразпределени акции като в акционерно дружество, промени се само тежестта между партньорите, но не очакваме да се промени политиката, допълни лидерът на СДС.

СДС ще заяви отношението си към предложеното правителство на БСП, НДСВ и ДПС и по начина, по който то е било сформирано, по-късно днес в пленарна зала, каза Михайлова. По думите й това управление ще постави на карта редица от вече завоюваните от България национални приоритети.

Надежда Михайлова потвърди позицията на СДС, че ако проектоправителство бъде избрано, още днес партията ще направи подписка за сезиране на Конституционния съд. Тя обясни, че причина за този акт, е, че предложеният за министър-председател на новото правителство, ако той бъде избран, ще бъде предложен и избран в нарушение на основния закон. Конституцията не дава възможност един човек два пъти да има шанса да състави правителство, уточни лидерът на СДС.

В изнесения днес пред Националния съвет от председателя на СДС доклад се съдържа и оценка, и самооценка, и анализ на причините, поради които се стигна до съответните изборни резултати, обясни Надежда Михайлова.

В отговор на въпрос за изразената на заседанието позиция на Петър Стоянов, тя каза, че проблемите не са в личностите и че между тях няма личностни спорове и противоречия. Ние имаме различия за начина, по който трябва да се провежда политиката на СДС. Аз смятам, че НДСВ подмени вота на своите избиратели и независимо от заявките за дясноцентристка ориентация се оказа, че е свързано с БСП, заяви Надежда Михайлова.

Тя обясни, че темата за оценката на предишното управление е била в основата на нейния доклад и че в него тя предлага определено политическо поведение на СДС спрямо управлението. Смятам, че една от слабостите на кампанията беше именно това, че ние в много голяма степен недооценихме
разцеплението на десницата и че кампанията по отношение на критиката към НДСВ не беше достатъчно категорична, каза Надежда Михайлова. По думите й това е дало възможност на СДС да загуби част от своята идентичност.

Това аз приемам и за своя лична грешка, смятам, че трябва много по-категорично да бъде отношението към НДСВ и не споделям оценката на Петър Стоянов и Филип Димитров, че поведението на СДС трябва да бъде щадящо по отношение на НДСВ, уточни тя. СДС трябва да бъде категорична опозиция на управлението на страната, а не да се търсят оправдания за действия подкрепящи сегашното управление, заяви лидерът на СДС.

На заседанието на Националния съвет на СДС днес е била избрана комисия по мандата и избора. Неин председател е Красимир Каменов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание