Заради престъпност и корупция може да видим ЕС през 2008 г.

За Европейската комисия най-проблемни области в напредъка на България за членство са свободният достъп до услуги, фирменото право, земеделието, правосъдието и вътрешните работи и регионалната политика
25 окт 2005 19:45,
Заради престъпност и корупция може да видим ЕС през 2008 г.
През пролетта на 2006 г. Европейската комисия окончателно ще реши дали сме готови да влезем в ЕС на 1 януари 2007 г. Снимка: Корбис
В мониторинговия доклад на Европейската комисия за България се изразява сериозна загриженост в пет области.

Това са свободен достъп до услуги, фирмено право, земеделие, правосъдие и вътрешни работи и регионална политика. Заключенията в доклада бяха представени от ръководителя на делегацията на Европейската комисия за България Димитрис Куркулас.

В доклада комисията посочва също и група области, в които са нужни повече усилия. В нея са включени 14 от 29-те преговорни глави. Сред тях са "Транспорт", "Социална политика", "Енергетика" и "Околна среда".

Европейската комисия посочва и няколко области, в които няма проблеми за България. Сред тях са 10 от 29-те глави.

Според министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, която присъстваше на представянето на доклада, възможността за наваксване на изоставането в посочените проблемни области и за членството на България в ЕС от 1 януари от 2007 година е реална, но за постигането на тази цел е нужна работа.

Кунева посочи, че особена настойчивост и подкрепа от всички ще са необходими в секторите на министрите Румен Петков, Георги Петканов, Пламен Орешарски и Нихат Кабил.

България и Румъния приемат доклада на Европейската комисия като партньорски документ и имат намерение изцяло да се фокусират в изпълнението на ангажиментите, така че да станат
членове на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин след среща с румънския си колега Михай Унгуряну.

България и Румъния ще положат усилия за ратификацията на Договора за присъединяване към ЕС от всички държави-членки и предвиждат съвместни действия за това, каза Калфин.

В отговор на въпрос Калфин посочи, че страната ни е способна да се справи с препоръките в доклада на ЕК до пролетта на следващата година и има политическа воля и обществена подкрепа за това.

Още по темата:

Костов и Сакскобургготски: Докладът на ЕК е по-лош отколкото очаквахме

Знаковият доклад на ЕК за България ще бъде връчен утре в Парламента

Членството на България в ЕС най-вероятно ще бъде отложено

България в очакване на критичния списък със задачи от ЕК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание