Мрачни еврооблаци над България

ЕС на път да спре разширяването си заради БГ-провала
2 юни 2008 17:08,
89
Мрачни еврооблаци над България
Снимка: БГНЕС

"Въпреки серията от мерки, взети през последните седмици за борба с корупцията, ЕК продължава да следи внимателно България и може да й наложи нови финансови санкции", съобщава АФП.

България, която влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., въпреки сериозните пропуски в редица области, продължава да е подложена на стриктен контрол в съдебната област /корупцията и организираната престъпност/, управлението на еврофондовете, хранителния сектор и сигурността в областта на гражданската авиация.

Експерти от ЕК са в София до сряда, за да подготвят доклада, очакван през юли.

От него ще стане ясно дали Брюксел ще се задоволи само да критикува България или ще вземе по-строги мерки, най-вече финансови, за да накара страната да направи изискваните от нея усилия.

„Ще трябва да отговорим на въпроса дали има такива проблеми, които налагат спиране на европейските средства“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Сумите, които могат да бъдат спрени, са огромни – около 6,8 милиарда евро от регионалните фондове, които България трябва да получи до 2013 г.

„Да замразим всички средства ще бъде малко смешно“, обясни говорителят на ЕК Марк Грей, но е възможно последователно прекратяване на програмите.

България трябва да докаже до 16 юни, че положението се подобрява.

„Правителството прави всичко възможно, за да достигне желаните резултати“, казва пред АФП българският външен министър Ивайло Калфин.

ЕС може да наложи и друга санкция на София, т. нар. „предпазна клауза“, която води до непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС.

Някои считат, че Комисията може да използва и член 7 от Договора за ЕС, който позволява за бъде отнето правото на глас на една страна.

Но прибягването до подобна унизителна мярка е „изключено“, според Марк Грей.

Проблемите с България обясняват защо Комисията е решена оттук нататък „да не обявява дата за присъединяване, докато страната не достигне финална фаза на процеса“ на присъединяване, завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Би следвало да знаете уважаеми, че Родина се пише с главна буква!!! А сравнението Ви с просяците е глупаво, анализа Ви пък повръхностен и безпринзипен!!! Става въпрос за следното : Надвиснали са "Еврооблаци". Вече и облаците ни не са обикновени, а еврооблаци. Статията е много хубава утвърждаваща като цяло убеждението на всеки осъзнат екстроверт, че ЕС е една мега-утопия. И за да съществува такава репресивна система, то тя трябва да има инструменти за контрол и подчинение. Просто е! Ние сме окупирани(доброволно) от една нова империя, подчинена на безпринципни норми и наказателно преследване на непослушните!!!!
87
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Госпожо, не Ви познавам, а с удоволствие бих Ви стиснал ръката!Права сте!Бил съм и на запад,и съм установил едно-най-добре се живее в родината.Тук и стените помагат.Само да не бяха тези "политици"...А иначе е вярно, никой не ни иска там, просто за тях сме поредната стратегическа територия.И като народ сме не повече от един средноголям техен град.Как може един техен град да се управлява от кмет, и да има ред и закон, а ние не може да се оправим с 240 депутати?Просто за всички политици е изгодно да има хаос и мизерия, за да си разиграват коня.А за бленувания евросъюз ние сме просто поредното дрипаво ***, просещо пред вратата му.Ако му дадат достатъчно, утре то ще доведе още 3,ако го изгонят,ще си стои в гетото.За да не дойде пак, ще му замажат очитне с някоя и друга помощ....
86
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Аз друго имах в предвид! Пълната финансова, икономическа, законова и политическа зависимост превръща "директивите" и "предписанията" на ЕС в нещо съвсем друго! Само най-големите наивници останах с вярата в добронамереността, защото тя е добре подплатена с едно лищемерно и унизително отношение към държавата. Не зная каква е идеологията на този утопичен ЕС, но е с една добре компилирана тетралектика. Или казано по просто : Правя ти лошо, защото ти мисля добро??? Е да,да ,ама НЕ!!!Стика толкова от това тетралектично добро! Много мерси!
85
0
 
0
 
! Отговори
Lelka преди 15 години
Мила госпожо, Вие , която не искате да ви правят европейците финансови одити. Много ще се радвам, ако това се случи. Някой трябва да прави на Вас и на такива като вас пълни финансови ревизии всеки месец, за да се научите да спазвате правилата, които всеки от обикновените хора в тази държава спазва. Това е целта ако не сте го разбрали. Впрочем заради това ни е необходим ЕС, а не за да правят курсове на държавната администрация за милиони евро. Нищо лошо да спрат Еврофондовете - фирмите които дават работа и произвеждат не са от т.нар. "Бенефициенти" - т.е. за развитие на българската икономика от там пари не се предвиждат да дойдат. Само администрацията се раздума до неузнаваемост - общинска и държавна. Так, че да плачат за тези пари онези, които ги получават.
84
0
 
0
 
! Отговори
Lelka преди 15 години
Номер 22 надявам се че и моят син, който е роден 1995г е като теб. Май ще се окаже вярно твърдението на един колега германец, който каза че само това дето не го правим с ръцете и акъла си се получава добре (имаше пред вид, че имаме много хубави и умни деца). Какъв е синът ми зависи от мен. Хвърлям ли *** - зависи от мен. Гласувам ли - зависи от мен. Във всяка българска фамилия има по някой дядо пра-пра-дядо и т.н. който е дал кръвта си за тази страна. Затова и сражения не сме губили. Аз съм строителен инженер и мога да ви кажа, че моите работници са по-свестни хора от европейските инженери. Забравихме заветът на Хан Кубрат (дори и легендата да е измислена, поучението си е валидно). Като ходите в Париж се разходете в жилищните квартали и ми кажете колко градинки, детски площадки и паркове, които са с голяма територия и има много хора в почивните дни и след работа можете да видите? Като отидете в Северна Италия ми кажете колко индустриални зони с лунен пейзаж и ужасна смарад има (за онези, които не са ходили ще поясня, че красивите езера и околностите им са за милионери). И т.н. По нашите улици ако някой вика за помощ все ще се намери друг да му помогне. Във сяко градче има театър (това пояснение е за господин емигранта, който не посещава такива заведения, но момчето от 22 все още може да отиде на опера за 200 лв ане за 200 евро. И други такива неща. Хората се карат, но като има нещастие дори и враговете си помагат - скоро такива "врагове" - съседи от нашия квартал търчаха да дават кръв, а не си говориха 20 години. НЕ ОСТАВЯЙТЕ ПОЛИТИЦИТЕ И МЕДИИТЕ ДА ВИ НАСТРОЙВАТ! В това им е надеждата и на това се крепят.
83
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
че ЕС може да праща независими одитори да проверяват финансови дела на фирми и граждани, защото нямат доверие на нашите НАП и НОИ. Ми това си е чиста проба икономическо асимилиране и наказателно преследване?? Е как може това?? За мен лично това означава само едно, че България съществува формално на географската карта на Европа. Ето новината : ново робство!!!Да ви е честито!!!
82
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 15 години
Въпросът не е да се нападаме взаимно, или да си припомняме кривици, които всички сме допускали в миналото или настоящето. Кой дупчи билетчета не зная, по ме интересуват тия, дето не го правят, по-скоро защо не го правят. Не е ли защото Валентин Захариев хем беше най-големият данъкоплатец на родината, пък всъщност нежно си разсрочи дълга и спести милиони от такива трикове. Не е ли защото милионера Банев от много ходене по вечеринки и благотворителни балове е забравил, че богатството му е от десетки хиляди наивници, гледали рекламите на фонда му с разни спортисти. Тогава АКБ имаше лепенка Социален :))) Та тия наивници така и не можаха да се вредят дори за стотинка дивидент, вече повече от 10 години. Де да бяха само тия примери. Само че тия "номера" не ги правят от нужда, а от алчност. А какво има освен тях вече го знаят и децата. Тъй че недей да натякваш неща, които хората правят, за да оцелеят. Гледай другото, заради което хората са принудени да го правят. Ако въобще си разбрал какво искам да ти кажа, де. :)
81
0
 
0
 
! Отговори
некой преди 15 години
иммено зарова,че повечето са простаци страната е на този хал...да не би да искаш да ми кажеш , че ако се качиш на трамвая без билетче и дойде контрола няма да почнеш да се оправдаваш или едва ли не да искараш кондуктора винова ,затова че си без билет вместо тихо и разбрано да си платиш глобата!??????айде да започнеме с тея дребни шмекерлъци дето от 10 човека 9 го правят...и стигнем до ония горе дето правят същото,но по/обилно...така че ,кой крив ,кой прав...първо погледнете себе си и вижте дали сте *чисти* и тогава заемете някаква КРАЙНА позиция....страна на мошенници(дребни или едри) е България...изключение може би 0,99%,което също е голям процент и от 7,600,000 население..прави..около 7580 човека ..,които не са и деца, защото децата в БГ се учат от малки да минават аванта , метър и т.н.
80
0
 
0
 
! Отговори
глобалист преди 15 години
да дойдат да поживеят малко в казичене или гара елисейна или където им кажеш ти в антиглобалистичната българия да видим дали ще се перчат с тишърти на Че и цитати на Чомски. И на мен не ми се живее в консуматорско общество но няма друг начин - иначе талибаните чекат зад нас
79
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Европа европа ама и хората могат да смятат макар ние да сме по-умни. Резил! Други държави олимпиади си направиха с европейски пари ние тука от крадливост се самоизядохме .
78
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
ЕС извършва много фин политически и икономически шантаж по отношение на нас и останалите бедни държави. А депутатите в ЕП са една банда икономически престъпници, наричащи себе си лобисти, които защитават интересите на тези които са ги внедрили там. Всичко е една много *** и брутална политическа игра.Хората в Европа протестират срещу Глобализацията, а "добрите" им отвръщат със сълзотворен газ и бой с шокови палки. Това е ЕС. Груб, брутален,квази-утопичен и объркан съюз!!!!
77
0
 
0
 
! Отговори
Лора преди 15 години
Повечето от вас не коментират написаното, а пишат само глупостиили си изливат яда и омразата.Така не става, не сме само *** в тая държава, повечето сме свестни хора, но не сме единни и не работим за доброто на държавата, а само се оплакваме и хленчим!Кой нормален народ щеше да търпи досега такова управление?Това ни е първата грешка! Пак тръгнаха еврокомисарите да ни оправят бакиите, щото ние не можем!Бях скептично настроена към влизането ни в Европейския съюз, но сега се радвам, защото все пак някой се е хванал да направи нещо за нас, щом ние сами не можем!
76
0
 
0
 
! Отговори
az i ti преди 15 години
Защо им трабваше на европейците да си слагат такъв таралеж в гащите.Народът не ще-управляващите - искат в ЕС, мислеха че така ще продължават да крадат, както са ни крали до сега, да...ама не.Защото ония няма да се оставят да крадат от парите на техните граждани, както ние баламите се оставихме, всичко да откраднат и сега да се веят на бял кон- кой от кой по-богати. Като стане обаче време да показват от къде им са парите - пас, страх и надупване, да мине бурята пък после ще се изправят с нова сила и с нови идеи, как да крадат. Не може така, сега ние, народът трябва да кажем на ЕС, ние да им покажем крадците, че те надали ще го направят. Пишете, може пък и някой от ЕС да чете, това, което пишем.Само в това ни е спасението.
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ga... s rozi nakichi, nasranoto da ne lichi! E, tova se opitvame da napravim v moment. Che se nas..., nasr... se, ama sega se opitvame da go skriem.
74
0
 
0
 
! Отговори
Do 26 ot kaka преди 15 години
Bravo 26! Ako naistina si roden 95-ta, mnogo me vpechatli! Az samata sam zavarshila istoria i opedeleno mi beshe interesno da cheta mnenieto ti. Uspeh! Dano ima poveche takiva kato teb, che inache v Bg savsem shte ia zakasame. Kolkoto do tova, che ne si gledal momchetata prez 94, e dobri biaha, viano e. Ama ti ne sazheliavai, pak i ima tolkova mnogo zapisi ot tezi machove. Vse shte si namerish niakoi. Samo macha sas shvedite ne gledai :-), che shte si razvalish nastroenieto.Pozdravi ot kaka ti.
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Lele gorkite hora v ES! Bedna im e fantaziata v kakvo se zabarkaha! Sega shte vidiat te kato im nahluem v sauza s Kondio, Azis, Malina i tsialata chalga kultura! Na bas, che do 20-na godini tseliat sauz shte slusha chalga!!! Ha, chestito! Te che nas niama da ni opraviat, niama, ama nie taka shte gi opravim, che i sled 100 godini niama da mogat da se savzemat ot shoka!
72
0
 
0
 
! Отговори
луд за връзване преди 15 години
Нека вали! Дано само не ни тресне някоя Евроградушка.Иначе сме си за фризера. По-лесно ще понесем Глобалното затопляне.
71
0
 
0
 
! Отговори
атака преди 15 години
ех хубави и умни мисли изказвате , но оооооо това е утопия. Нема оправия още поне 50г ще минат ще стане за правнуците ни. Горко ни.
70
0
 
0
 
! Отговори
nadka преди 15 години
Действията на елита по запазването на статуквото станаха дотолкова отчетливи, че европейските комисари опознаха из основи българската политическа практика. Из основите на комунизма, така да се каже. В този смисъл можем да отдадем дължимото на покойния Илия Павлов, който преди повече от десет години посочи пътя към Европа със статията си за гущера и неговата опашка. Впрочем докато си късаше опашката гущерът създаде немалко работни места в престижни сфери като порносайтовете, хазарта и специалните услуги. Тъй че ако ни вземат, трябва да знаят, че вървим комплект. Пък после ще видим кой кого е набутал те нас в ЕС или ние ЕС там, където им е бедна фантазията
69
0
 
0
 
! Отговори
доню донев преди 15 години
Слушай, престани да използваш името ми и да говориш глупости по мой адрес .АЗ СЪМ ДОНЮ ДОНЕВ , ТАКЪВ.