България формулира "червените линии" в политиката към съседите

Страната ни няма да позволи да се шикалкави с историята й, заяви Н. Младенов
5 сеп 2012 21:06, Елка Василева
89
България формулира "червените линии" в политиката към съседите
България може да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни. Снимка: архив, Булфото

Започва изготвянето на принципен документ за основните устои на българската политика към съседните на България държави. За това решение на Министерския съвет съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Документът ще бъде предложен за дискусия и одобрение в Народното събрание.

Имаме трайни културни, исторически и политически интереси в региона, които трябва да бъдат защитени с конструктивен диалог с нашите съседи, посочи Младенов, без да назовава конкретни страни.

Основен приоритет за нашето общество, и то не от вчера, са развитие на българските общности и запазване на българския език и култура, заяви Младенов. Затова е крайно време да проведем този открит и спокоен дебат в нашето общество и да формулираме основни параметри и принципи и "основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи", каза министърът.

Това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото като цяло, посочи министърът. В края на този дебат българското общество и политиците ще покажат, че нашата страна има какво да даде на съседните страни. Както ние се възползваме от членството си в ЕС за подобряване на качеството на живот в България, така трябва да помогнем на нашите съседи, които искат да извървят същия път, за да видят предимствата от общия пазар на ЕС и да базират политиката си на конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровят в миналото, където е мястото на историците, посочи той.

Пет години след като сме член на ЕС и осем години като член на НАТО, има нужда да се определят трайно българските интереси и виждания по отношение на това как съседните държави се движат към тези две организации, каза министърът.

Още по темата

Може би този дебат трябваше да се направи още след разпадането на Югославия в началото на 90-те години на миналия век или след присъединяването ни към ЕС, каза Младенов.

Трябва да си даваме сметка, че развитието на нашата страна не може да бъде изолирано от нашите съседи. За да получат тези страни подкрепа от България, трябва да докажат, че искат да извървят абсолютно конструктивно, отговорно и истински пътя, които ние сме извървели, за да станат част от ЕС, посочи министърът.

Документът ще бъде достатъчно общ, за да включва тези основни устои, които не се променят от политическата ситуация, каза Младенов, запитан дали нашата политика ще бъде формулирана към всяка страна отделно.

През следващата седмица министър Младенов ще извика в София посланиците на България в страните от Балканите, за да започне обсъждане на параметрите на документа и да се направи цялостен преглед на отношенията със страните от региона.

България ще бъде отворена страна, която насърчава идването на гости от съседните страни, развитието на търговските отношения и разширяването на ЕС. България обаче няма да позволи да се "шикалкави с нейната история и с нейната идентичност", каза Младенов. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад, каза Младенов. Да не забравяме, че се навършват 100 години от Балканските войни. Мисля, че сме се развили като общество през това време и в много отношения можем да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни, заяви Николай Младенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Биг Брадер преди 11 години
Не стига че предател ами и п.......ст.Изключително опасен за Бг държавната политика
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сетила се Мара да се побара!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРЕМЪЛ *** БЪЛГАРИЯ И СЕ РАЖДА МАКЕДОНИЯ,КОЯТО...ПОРАСНАШЕ ПИЛЦИ,ПОЕ'АШЕКВАЧКИ...ОТ ШИПТОСРЪБСКАТА ДАЛАВЕРА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ БЪЛГАРИЯ,КАТО ЕЛЕМЕНТ ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА...
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На това му са червени едни части, които ползва за сядане, но и за още нещо ...
67
4
 
4
 
! Отговори
Мършата си е мърша преди 11 години
Г-н Младенов,а със социопатите от форумната група на БСП какво да правим?Те е*аха ****ата на българите в Македония,по същият начин както го направиха и в България.За тях национални интереси се свеждат до мавзолей Георги Димитров.Ако ги поканите на срещата и тях,рискувате да влошите,а не да реализирате интересите на България зад граница.
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРЕМЪЛ,КОГА ЩЕ ВИ НАРЕДИ ДА НАПИШЕТЕ ПИСМО--МОЛБА ДО ШИПТОСРЪБСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА МАКЕДОНИЯ ДА НИ ПРИЕМЕ БЛАГОСКЛОНО В СЪСТАВА НА МАКЕДОНИЯ.И ПАК НЯКОЙ ГОШО ТАРАБАТА ЩЕ ИЗПЪЛНИ,КАКТО СЕГА СЛУГУВАТЕ НА КРЕМЪЛ...
65
1
 
3
 
! Отговори
resto преди 11 години
bulagriq ne e garcia!
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В СОФИЯ ЩО СА СТАЛИНСКИ ЖИЛИЩНИ КООПЕРАЦИИ С ОХРАНА МИЛИЦИОНЕРИ НА ВХОДА...ТЕ РУСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ,САМО ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ И ДАЙ...ЗАПОВЯДВАХА НИ ПЪРВИ ДА ГИ ПРИЗНАЕМ ЗА ДЪРЖАВА,А МОЖЕ УТРЕ ДА ВИ ЗАПОВЯДАТДА ГИ ПОМОЛИТЕ ДА НИ ПРИЕМАТ В СЪСТАВА НА МАКЕДОНИЯ,НАЛИ !?...
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
76Ми, нищо конкретно не се казва!Кук-чо, не схващаш ли, че зад тези виевити приказки може да се крие прекрояване на географски, а не на "червени" граници!
62
4
 
3
 
! Отговори
кук преди 11 години
Ей незадоволени коментаристи, загубеняци такива вие българи ли сте или политически продажни червеи. Някой изобщо схваща ли, че става дума за национална стратегия на България спрямо добрите ни съседи къде само ни плюят и презират. Не че са най-добрите сегашните управници но нека някой от знайковците тук ми припомни подобен акт на външен министър от 22годишно управление на новите ,,демократи,,. Тва сме ние неблагодарници. Мързеливци забравете за умопомрачения соц.неможе цял живот от една крава да
61
1
 
2
 
! Отговори
М? преди 11 години
Не пише, споменатите "червени линии" в политиката към съседите ще минават ли извън околовръстното на София?
60
6
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
г-н младенов ,ако погледне референдума назад виждаме ценностната система на ЕС като казваме че сме европейци.изглежда в БГ това са остатаци на хитлер и сталин.те съседите са по културни по толерантни и са много напред от нас.аз им препоръчвам да не идват при нас на всичкото отгоре ще бъдат обречени и на глад,защото и ще ги окрадем ние европейците.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 70Не се изразих добре, май. Аз също не слагам линия между българския и руския народ, защото имаме много общо, от древни времена. Според мен изразът "братски народи" е буквален. Но това общо се преиначава от управниците в Русия още от времето на СССР.
58
1
 
0
 
! Отговори
х преди 11 години
*** защо не мога да изпращам коментарите си?
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България обаче няма да позволи да се шикалкави с нейната история и с нейната идентичност".Младенов, а в Русия знаят ли за това, разрешиха ли го?
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ са много алчни и ще се разпаднат през 2013 г.
55
2
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
До: webmaster***skat.bgОтносно: ne badete pristrastni kam Zloto narecheno "Zvyara"Дата: Четвъртък, 2012, Септември 6 12:23:46 EESTЧуйте пак вие от Скат и ти господин водещ-анализатор в предаването "Директно за икономиката".В това си предаване обхванахте всички исторически факти,като започнахте през войните,"крокодилите",т.е. бивши и настоящи управляващи-квалифицирани с това определение,минахте през паметниците и темата "обединение".Доста широкопрофилно,не ,че нямат връзка нещата,но явно желанието на тв.Скат е да стане световен регулатор на взаимоотношенията в политическо-икономически аспект,при все,че не може да предложи някакво решение,но безразборна стрелба в Скат- пространството.В предишни си предавания анализирахте и участието и влиянието на Китай в икономческия живот и геополитическото пространсво,но какво ни ползва нас българите от вашите анализи,след като не давате ясна представа,нито директива за ОПРАВЯНЕ на нещата.Казал съм ви и пак ви казвам,че политика на основа история,паметници и религии,не е нищо добро,но основа за настоящи и бъдещи религиозно-етнически и конфликти от всякакъв характер,и описани и по-горе.Историята е за сравнение и пример,както може да се анализира,но не и това,което правите вие.И сега пак за "крокодилите".Използвате всякакви пикантни и новаторски термини,за спечелване на обществено внимание,но това не правят ли и вашите духовни "отци" с всевъзможните си ритуали,обряди,предания и попско-папски празници ? Знаете,ли,че когато Бог дойде на земята под формата на човек,и е говорил с най-обикновени и стойностни думи ? Откъде да го знаете,след като "духовните" ви водачи са изявили такава ПОКАЗНОСТ. Едно да знаете,че всичките злини на човечеството,като икономически,военни и всякакви катаклизми произхождат от религиите,които са плод на идолопоклоничеството и плод на дявола.Разбираемо е и привързаността ви към "Гръцкия козел ",описан в стария завет,който в Новия завет е описан като "Звяра" и които се учреждава чрез Пилат понтийски/грък/,затвърждава се чрез Константин от византийската империя,която всъщност е "Гръцкия козел",и наследника на "този" е "Звяра с "двата агнешки рога",които са православието и католицизма, описани в Завета.Така,но да знаете втори след утвърждаването на това зло наречено "Гр,козел и звяр",първи след гърците, арменците приемат този нечист заблудителен дух използващ Божието име.Затова и вашето пристрастие към тези към "истините" на "Звяра",ви принуждават да манипулирате и използвате темата "Армения". Както и вашия "отец" Саръев използва добре заизустени по папагалски :"Има православие,има български народ..." Не е ли е редно да го попитате за Първа и Втора заповед на Господа и защо поставят "белега на звяра" ? Ето това,което става сега е описано дори и в стария завет,в последната 11-та глава на книгата на пророк Даниил.А Господ-Бог Исус каза всичко с Евангелието-Новия завет,което е благовестието,и което служителите на "звяра"-попове и папи се опитват да променят.След като анализирате и свързвате нещата,колко е невинно да се притуря и изважда от Божията истина ????!
54
3
 
7
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Македония се гаври с българската история през последните три години. И за това е виновна тройната коалиция, нали така? Сега "колю истината" ще прекарвал червени линии. Герберска ви работа. На подбив ни взимат вече.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vuv firmo-skite forumi pishe masovo,che sme bilipisheli na makedosnki dialekt ot solunsko i che samo te granicheli sus sobstvenite sus sebe si i sme im zavijdali. predstaviate li si naglosti prostotia firmoska. izvinete zalatinitsata
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57, скрий се някъде! Стана банален и вече не си дори забавен.